Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αρκεί να παρατηρήσει κανείς την Τουρκία για να δει το κόστος της πολιτικής εμπλοκής με τις κεντρικές τράπεζες.
«Βλέπετε την κυβέρνηση να υπονομεύει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα βλέπετε και τις αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BIS Agustin Carstens στην τηλεφωνική συνέντευξη που ακολούθησε την ετήσια οικονομική έκθεση του θεσμικού οργάνου. Παρατηρώντας αυτή την κατάσταση στην Τουρκία, οι άλλες χώρες μπορούν «να αντιληφθούν τι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση εμπλέκεται με την αυτονομία».
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει το κόστος δανεισμού έχουν αναστατώσει τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες περιόδους νομισματικής αδυναμίας. Στις 21 Ιουνίου, ο Τούρκος ηγέτης έπραξε ομοίως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος επίσης υπήρξε επικριτικός όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ λέγοντας ότι παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Είναι σαφές ότι η αυτονομία προσθέτει αξία και ζωντάνια στην οικονομία», δηλώνει ο Carstens. «Η περίπτωση της Τουρκίας επικυρώνει τη σημασία της διατήρησης της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας». Και συμπληρώνει: «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «επιμείνουν» στην επίτευξη των στόχων τους και να μην επηρεαστούν από τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση».
Η λίρα υποτιμήθηκε περισσότερο από 8% έναντι του δολαρίου φέτος έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην αναδυόμενη αγορά, ενώ ο πληθωρισμός ήταν στο 18,7% τον Μάιο, κάτι περισσότερο από το τριπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας. Οι επιδράσεις από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις στον πληθωρισμό είναι γενικά μεγαλύτερες στις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσε η BIS στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Οι απόψεις του Erdogan σχετικά με τον τρόπο αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας βασίζονται σε μια ανορθόδοξη πεποίθηση ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Κλασσικά, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν υψηλότερα επιτόκια για το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι λαμβάνει αποφάσεις μόνο βάσει της επίσημης εντολής της για την επίτευξη σταθερότητας τιμών και αρνείται να σχολιάσει πολιτικές συζητήσεις. Έχει αγνοήσει επανειλημμένως τον Erdogan αυξάνοντας τα επιτόκια, με το επιτόκιο αναφοράς των εβδομαδιαίων συμφωνιών επαναγοράς (repos) να καθορίζεται στο 24%.