Του Mark Gilbert-Το μέγεθος από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να προστατεύσει την Amundi από την αναταραχή της αγοράς που ώθησε τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από τη βιομηχανία διαχείρισης παγίων το τέταρτο τρίμηνο. Όμως, ο όγκος δραστηριότητάς βοηθά τη μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων της Ευρώπης να αντεπεξέλθει καλύτερα στην “καταιγίδα” από τους ανταγωνιστές της.
Οι καθαρές εκροές ύψους 6,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους φαίνονται πολύ μικρές μπροστά στις απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ. ευρώ της αγοράς εν μέσω βουτιάς των ανά τον κόσμο αγορών μετοχών. Στα τέλη του 2018, τα υπό διαχείριση πάγια της Amundi έμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 1,4 τρισ. ευρώ.
Ένα τρίμηνο εκροών
Οι πελάτες απέσυραν χρήματα από την Amundi το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους
Οι συνολικές ετήσιες εισροές των 42 δισ. ευρώ εξασφαλίζουν μια ευνοϊκή για την Amundi σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Η DWS Group, η γερμανική διαχειρίστρια παγίων που αποσχίστηκε από την Deutsche Bank AG πέρυσι, συγκέντρωσε πέρυσι 22 δισ. ευρώ. Στην Standard Life Aberdeen , συνολικά 16,6 δισεκατομμύρια λίρες (21,4 δισ. δολάρια) “είπαν αντίο” μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Ακόμη κι έτσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amundi, Yves Perrier, δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή του να συγκεντρώνει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ ελάχιστον σε υπό διαχείριση πάγια κάθε χρόνο – αλλά οι επενδυτές έχουν καλό λόγο να το παραβλέψουν για την ώρα. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 225 εκατ. ευρώ του δ’ τριμήνου, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά σχεδόν 9%, ενώ η διαχειρίστρια κεφαλαίων αύξησε το μέρισμά της κατά 16%. Αυτό βοήθησε τη μετοχή της να καταγράψει κέρδη 4,36% την Τετάρτη, αν και το ράλι του 15% που σημειώνει από τις αρχές του έτους θέλει ακόμη δρόμο για να αντισταθμίσει τις περυσινές απώλειες του 37%.
Το εύρος των δραστηριοτήτων της Amundi βοηθάει. Προσέλκυσε καθαρά έσοδα 14 δισ. ευρώ στα παθητικά και έξυπνα beta προϊόντά της, αυξάνοντας τα πάγια αυτά κατά 5,6% στα 95 δισ. ευρώ. Η μονάδα των ETFs διαχειρίζεται 38,6 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την Amundi τον τέταρτο μεγαλύτερο “παίκτη” του κλάδου στην Ευρώπη.
Αυτό που βοηθά επίσης είναι ο αυστηρότερος έλεγχος που ασκεί στα κόστη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ο λόγος κόστους-εισοδήματος της εταιρείας μειώθηκε στο 51,5% στα τέλη του 2018, από 52,4% στο τέλος του προηγούμενου έτους, καθώς κατόρθωσε να αποσπάσει πρόσθετες αποταμιεύσεις από την εξαγορά της μιλανέζικης Pioneer το 2017. Η λιτότητα του Perrier έρχεται να συγκριθεί με την αναλογία κόστους/εισοδήματος του 71% στο DWS και του 69% στην Standard Life Aberdeen.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Amundi στην Ασία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή πέρυσι, αυξάνοντας τη συμβολή τους στο 14% της δραστηριότητας από 12,4% στο τέλος του 2017. Στην DWS, αντίθετα, μόνο το 5% του ενεργητικού της βρίσκεται στην Ασία.
Επέκταση προς ανατολάς
Τα πάγια της Amundi στην Ασία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το περασμένο έτος
Ο Perrier δήλωσε στους Financial Times τον Οκτώβριο του 2015 ότι στόχος του ήταν να “μετατρέψει την Ασία σε μια δεύτερη εγχώρια αγορά”. Όμως, με το 80% των περιουσιακών στοιχείων της Amundi να προέρχονται ακόμα από την Ευρώπη, θα χρειαστεί να δημιουργήσει μια καλύτερη γεωγραφική ισορροπία εάν θέλει να πετύχει ένα πραγματικά παγκόσμιο στάτους.