Image default
TOP STORIES

Η Μέρκελ παραδέχεται ότι παραμένουν εμπόδια για έναν μεγάλο συνασπισμό

angie martin debateΗ Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» να ξεπεραστούν καθώς οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ του συντηρητικού της κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών για τη διαμόρφωση ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» μπήκαν στην τελική ευθεία.

Η Γερμανία εξακολουθεί να στερείται αποτελεσματικής κυβέρνησης 114 ημέρες μετά τις εκλογές της Bundestag στις οποίες οι συντηρητικοί και το SPD βυθίστηκαν στο χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949 και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε για πρώτη φορά θέσεις στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ένας νέος συνασπισμός αριστεράς-δεξιάς δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος, αντίθετα με την ιδέα που κυριαρχεί μεταξύ των μελών του SPD. Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η κα Μέρκελ μπορεί να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια μειοψηφική κυβέρνηση ή να πιέσει για επαναλαμβανόμενες εκλογές – και τα δύο πρωτοφανή στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Την Πέμπτη, η κ. Μέρκελ προέβλεψε μια «δύσκολη μέρα» συνομιλιών, με «μεγάλα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν».

Ο κ. Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης του SPD, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι ένα βασικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μια νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να «ξεκινήσει μια νέα αφύπνιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος υποστήριξε τον περασμένο μήνα τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» μέχρι το 2025, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν σε «πολλά σημεία» με το μπλοκ CDU/CSU της κας Μέρκελ, αλλά παρέμειναν εμπόδια.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί ως σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών: ο κ. Σουλτς τάσσεται υπέρ της στενότερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, ενώ πολλοί Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε μεταφορές χρημάτων των φορολογουμένων σε φτωχότερους γείτονες.

Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συνεδριάσουν μέχρι αργά τη νύχτα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα εκπληρώσουν την προθεσμία τους να είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια προσωρινή συμφωνία στα αντίστοιχα στελέχη του κόμματός τους μέχρι την Παρασκευή το πρωί.

Το πολιτικό αδιέξοδο στο Βερολίνο απειλεί να υπονομεύσει την εξουσία της κας Μέρκελ, τόσο στο κόμμα της όσο και σε διεθνές επίπεδο, και να αναβάλει επείγουσες εργασίες στην ΕΕ και πέραν αυτής όπου η γερμανική συμβολή είναι καίριας σημασίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένει ακόμη μια γερμανική απάντηση στις προτάσεις του, που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, για μια σφαιρική αναμόρφωση της ΕΕ.

Η κ. Μέρκελ απευθύνθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες μετά τη διάλυση των συνομιλητών για τον σχηματισμό ενός άνευ προηγουμένου τριμερούς συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους οικολόγους Πράσινους τον Νοέμβριο.

Προσπαθώντας να κερδίσει το SPD, ο καγκελάριος επιδιώκει να αναβιώσει τη συμμαχία που κυβερνούσε τη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αλλά τα διαδικαστικά εμπόδια είναι τεράστια. Οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις για το συνασπισμό πρέπει να εγκριθεί από μια διάσκεψη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου και μια συμφωνία συνασπισμού με το CDU/CSU θα τεθεί στα 400.000 μέλη του SPD. Οι ειδικοί λένε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ αμφίρροπο για να προβλεφθεί.

Related posts

Αυτή είναι η λύση για τα ιταλικά κόκκινα δάνεια;

banksnews

Ψάλτης: Υποδειγματική η αντίδραση του κράτους, ισχυρή στήριξη από ΕΚΤ

banksnews

Αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευάλωτους

banksnews

Έσβησε ο “φάρος” του ΛΕΠΕΤΕ Β.Μάυρος – Μεγάλη απώλεια για την οικογένειά των συνταξιούχων της ΕΤΕ

NEWSROOM

Η κληρονομιά Ντράγκι στην ΕΚΤ: Τέσσερα επιτεύγματα και μία αποτυχία

banksnews

Προς μια χαοτική χρεοκοπία και δραχμή;

banksnews

Πού κυμαίνονται τα επιτόκια δανεισμού ΜμΕ στην ευρωζώνη

banksnews

Η χλιαρή νίκη της Μέρκελ είναι καλή για τη Γερμανία

banksnews

Τα νέα δεδομένα για το σχέδιο σύστασης bad bank

banksnews