Image default
NATIONAL BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Η μάχη για την τιτλοποίηση Frontier και τα οφέλη για Εθνική

Δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, για την έκβαση του project Frontier, στην Εθνική Τράπεζα καθώς αφενός διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των τεσσάρων «μνηστήρων», συντηρώντας προσδοκίες για τίμημα άνω των 100 εκατ. ευρώ από την πώληση των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης, αφετέρου αυξήθηκε η περίμετρος των τίτλων πρώτης διαβάθμισης, που λαμβάνουν κρατική εγγύηση και τους κρατά η τράπεζα.

Οι τρεις mega- servicers της εγχώριας αγοράς (Intrum, doValue, Cepal), σε συνεργασία με τους μετόχους τους, αλλά και η κοινοπραξία PIMCO-Quantum, ετοιμάζονται στις 7 Ιουνίου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Θα «μπιντάρουν» για την αγορά ποσοστού ως 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης τιτλοποιηθέντων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ (σ.σ. η ΕΤΕ στην τελευταία παρουσίαση αναφέρει gross book value 5,7 δισ. ευρώ).

Το κλειδί του υψηλού ενδιαφέροντος βρίσκεται στους mezzanine notes τίτλους, οι οποίοι φέρουν υψηλό κουπόνι, που καταβάλλεται, με την ίδια σειρά προτεραιότητας, με αυτό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes).

Η ονομαστική αξία των mezzanine notes κινείται πέριξ των 450 εκατ. ευρώ και ο προτιμητέος επενδυτής θα εισπράττει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ετησίως. Οι καταβολές, για την πρώτη διετία, θεωρούνται «κλειδωμένες», λόγω και της δυνατότητας αποκλίσεων από το business plan.

Με δεδομένο επίσης ότι τα τιτλοποιηθέντα δάνεια είναι κυρίως στεγαστικά, με εξασφαλίσεις επί κατοικιών, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, τα επόμενα χρόνια, χάρη στους διευρυμένους κοινοτικούς πόρους, ένα ρεαλιστικό πλάνο εισπράξεων, μέσω ρυθμίσεων ή πλειστηριασμών, δύσκολα ανατρέπεται. Επομένως, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το SPV θα μπορεί να καταβάλει, πέραν της διετίας, κουπόνια για τους senior και mezzanine notes.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της τιτλοποίησης Frontier την καθιστούν ιδιαίτερα θελκτική για τους mega-servicers, τόσο σε επίπεδο χρηματοροών, όσο και σε επίπεδο EBITDA.

Με τις τράπεζες να προχωρούν σε κινήσεις επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού τους, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, το ύψος των προμηθειών διαχείρισης (σταθερών και υπεραπόδοσης) που εισπράττουν οι Intrum, doValue και Cepal από τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha, αντίστοιχα, αναμένεται να μειωθεί.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των Intrum-Πειραιώς. Η τράπεζα κατέβαλε το 2020 στην Intrum, βάσει όσων αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, αμοιβή διαχείρισης, ύψους 46 εκατ. ευρώ, η οποία επιβάρυνε τα έξοδα διοίκησης (406 εκατ. έναντι 387 εκατ. ευρώ το 2019). Εφόσον υλοποιηθεί επιτυχώς το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων/πωλήσεων δανείων 19,3 δισ. ευρώ της Πειραιώς οι αμοιβές διαχείρισης που καταβάλει στην Intrum θα μειωθούν σημαντικά.

Πρόκειται για εξέλιξη, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την αγορά, τη «θέρμη» με την οποία συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για το Frontier ο mega-servicer, η οποία και τον έχει χρίσει «φαβορί» για την απόκτηση των mezzanine notes.

Το αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για τίμημα ακόμη και 150 με 160 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντιστοιχεί ως το 35% της ονομαστικής αξίας των mezzanine notes, θα το πληροφορηθεί η αγορά μετά την 7η Ιουνίου.

Στόχος της τράπεζας είναι να υπογραφεί δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), εντός του τρέχοντος τριμήνου και εν συνεχεία στο γ’ τρίμηνο να διενεργηθεί η μεταβίβαση, που θα σηματοδοτήσει και την από-αναγνώριση των δανείων.

Τα οφέλη για την Εθνική

Από την πώληση των mezzanine και junior notes η Εθνική δεν θα εγγράψει ζημιά καθώς πήρε πρόσθετη πρόβλεψη 400 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2020. Αντίθετα, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς, θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος, ή θα προχωρήσει σε αντιστροφή προβλέψεων, ενώ από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν κατά 1,1% (110 μ.β.).

Τέλος, πριν από μερικές ημέρες η τράπεζα ενημερώθηκε ότι η περίμετρος των senior notes της τιτλοποίησης αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ (52,4% της μικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου) καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του φακέλου από την επιτροπή εγκρίσεων του Ηρακλή. Η αύξηση της ονομαστικής αξίας για τους senior notes ήρθε μετά από την υποκατάσταση καταγγελμένων με τυπικά ενήμερα (ρυθμισμένα ή αβέβαιης είσπραξης) επιχειρηματικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε αιτηθεί λήψη κρατικής εγγύησης από τον Ηρακλή Ι για senior notes ομολογίες συνολικής αξίας ως 3,31 δισ. ευρώ.

Το τιτλοποιηθέν χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε, στην αρχική του περίμετρο, περίπου 200 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 87 χιλιάδων δανειοληπτών, ανεξόφλητου κεφαλαίου 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Εθνικής, είναι εντός ισολογισμού.

Related posts

Τράπεζες: Πωλούν κόκκινα δάνεια χωρίς χασούρα, αλλά θα εισπράξουν σε… δόσεις

banksnews

Πειραιώς: Μέτρα στήριξης για τους αγρότες που έπληξε η θεομηνία «Ιανός»

banksnews

Υπέβαλε η Eurobank αίτηση υπαγωγής στον Ηρακλή

banksnews

Wells Fargo: Στα $4,74 δισ. αυξήθηκαν τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

banksnews

Έρευνα κατά της Visa για μονοπωλιακές πρακτικές στις χρεωστικές κάρτες ξεκινά το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

banksnews

Alpha Bank: Περιθώριο ανόδου σχεδόν 40% βλέπει η Eurobank Equities

banksnews

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και αναγκαστικής άδειας από Eurobank

banksnews

ΕΤΕ: Σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης για Εθνική Ασφαλιστική

banksnews

Εθνική: «Κόπηκε» από το ΤΧΣ η υποψηφιότητα του Γ. Αρκάδη

banksnews