Image default
TOP STORIES

Η ευρωζώνη ενισχύεται καθώς υποχωρεί η λαϊκιστική απειλή

euro zoneΗ ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους πριν από έξι χρόνια, υπογραμμίζοντας μια πιο αισιόδοξη προοπτική μετά τις εκλογές που μείωσαν τους φόβους για μια λαϊκιστική πολιτική απειλή.

Ξεχωριστά στοιχεία από μια επιχειρηματική έρευνα έδειξαν ότι ο παραγωγικός τομέας της ευρωζώνης βρίσκεται εν μέσω μιας άνθησης της απασχόλησης. Τα εργοστάσια στη Γαλλία προσλαμβάνουν με τον καλύτερο ρυθμό από το 2000 και στην Ισπανία με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί από την έναρξη της νομισματικής ένωσης το 1998, σύμφωνα με τον δείκτη των υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit.

Η τριμηνιαία αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε από 0,5% σε 0,6% κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Οι επιδόσεις βοήθησαν να αυξηθεί η ετήσια ανάπτυξη της ευρωζώνης από 1,9% σε 2,1% – ο υψηλότερος ρυθμός από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και τώρα υψηλότερος από το αντίστοιχο 2% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρ’ ότι υποφέρει από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται τους καρπούς της ταχείας ανάκαμψης της ευρωζώνης. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο κατασκευαστικός δείκτης PMI του Ηνωμένου Βασιλείου ανέβασε ταχύτητα για πρώτη φορά σε τρεις μήνες τον Ιούλιο, ενισχυμένος από τη δεύτερη ισχυρότερη ένδειξη για τις εξαγωγές που έχει καταγραφεί.

Η οικονομική υγεία της ευρωζώνης έχει συγχύσει φέτος τους επικριτές ύστερα από μια σειρά εκλογικών αποτυχιών για τα ευρωσκεπτκιστικά κόμματα στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γαλλία, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Η οικονομία της ένωσης έχει επεκταθεί για 17 διαδοχικά τρίμηνα από το 2013 και η ανεργία μειώθηκε σε χαμηλά εννέα ετών στο 9,1% τον Ιούνιο. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από την ανεργία τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο Τζέιμς Νίξον, κύριος οικονομολόγος για την ευρωζώνης στην Oxford Economics, δήλωσε: «Αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται στο άνω άκρο του τι είναι δυνατόν να διατηρηθεί. Εάν κοιτάξετε τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αυτή είναι μια πολύ εντυπωσιακή επίδοση.»

Η Ισπανία κατέγραψε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, με ποσοστό 0,9% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασε επιτέλους το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την κρίση, ύστερα από μια συντριβή ακινήτων και μια τραπεζική κατάρρευση το 2012.

Η ανάπτυξη στη Γαλλία έφθασε στο 0,55% από 0,5%. Η Γερμανία και η Ιταλία θα παρουσιάσουν τους αριθμούς για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

«Η ανάπτυξη δεν έχει επικεντρωθεί στα παραδοσιακά hotspots και οι οικονομίες που παραδοσιακά δεν τα πήγαιναν τόσο καλά, συμμετέχουν επίσης στην ανάκαμψη», δήλωσε ο Κεν Γουάτρετ, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας μακροοικονομίας στην TS Lombard.

Η ένδειξη 0,6 τοις εκατό είναι σχεδόν το διπλάσιο της μέσης ανάπτυξης της ένωσης μετά την οικονομική κρίση. Ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 0,4% στα υπόλοιπα δύο τρίμηνα του έτους, θα οδηγούσε την ετήσια επέκταση στο 2% για πρώτη φορά από το 2007.

Ωστόσο, ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη επιταχύνει την ανάκαμψη στις ηπειρωτικές οικονομίες τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωζώνης, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς υπέστη μια συμπίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών που σχετίζεται με το Brexit, αυξανόμενη μόνο κατά 0,3% .

«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις απόκλισης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών», δήλωσε ο Τζαγκτζίντ Τσαντά, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας.

Είπε ότι η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε «κάτω από το μέσο επίπεδο» ενώ υπήρχαν ενδείξεις «ισχυρής ανάκαμψης» αλλού. Την Τετάρτη, το Ινστιτούτο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος από 3,3% σε 3,6%, αλλά άφησε την πρόβλεψη για το Ηνωμένο Βασίλειο αμετάβλητη στο 1,7%.

Η βασική ένδειξη του δείκτη των υπευθύνων προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σε 55,1 τον Ιούλιο, από 54,2 τον Ιούνιο. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ οποιαδήποτε χαμηλότερη ένδειξη υποδεικνύει συστολή.

«Καθώς η συνολική παραγωγή παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ήταν η ισχυρή άνοδος των νέων παραγγελιών στις εξαγωγές, η ισχυρότερη από τον Απρίλιο του 2010, αυτό που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη», δήλωσε ο Ντάνκαν Μπροκ, διευθυντής σχέσεων με πελάτες στο Chartered Institute of Procurement and Supply, το οποίο παράγει την έρευνα με την IHS Markit.

Η έρευνα PMI είναι η τελευταία που δείχνει τους κατασκευαστές να λένε ότι έχουν δει μια μεγάλη αύξηση των παραγγελιών για εξαγωγές χάρη στη φθηνότερη λίρα, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στοιχεία ούτε για την παραγωγή ούτε για τις εξαγωγές. Η παραγωγή του κλάδου κατασκευής του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών.

Related posts

Κρυφτό κυβέρνησης – δανειστών για την προστασία α΄ κατοικίας

banksnews

Το κρυπτονόμισμα Libra της Facebook χρειάζεται περισσότερους φίλους

banksnews

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι ιταλοί γίνονται θύματα της νοσταλγίας

banksnews

Τι θα κάνουν οι τράπεζες 100.000 ακίνητα

banksnews

Σταϊκούρας: Για πρώτη φορά θα στηριχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες

banksnews

Το παγκόσμιο πρόβλημα της Fed με το δολάριο

banksnews

Έσβησε ο “φάρος” του ΛΕΠΕΤΕ Β.Μάυρος – Μεγάλη απώλεια για την οικογένειά των συνταξιούχων της ΕΤΕ

NEWSROOM

Ο Ντράγκι θα αναγνωρίσει την ισχύ του ευρώ

banksnews

Πώς θα πάρουν οι δανειολήπτες ευκολίες πληρωμής

banksnews