Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή να διαμαρτυρηθεί για την επί μακρόν κυβερνοκατασκοπεία από την FSB

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:27

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα για τη διαρκή όπως ανέφερε αλλά αποτυχημένη προσπάθεια παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας με Ρώσους κυβερνοκατασκόπους.

Η ομάδα των χάκερς που είναι γνωστή από τους ερευνητές του κυβερνοχώρου με το προσωνύμιο Cold River ενεργεί εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), είχε ως στόχους Βρετανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για μια περίοδο αρκετών ετών, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) βρίσκεται πίσω από μια διαρκή προσπάθεια παρεμβάσεων στη δημοκρατική μας διαδικασία” είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι σε δηλώσεις ενώπιον βουλευτών.

Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός από τη Μόσχα, η οποία συστηματικά απορρίπτει τις κατηγορίες περί κυβερνοκατασκοπείας ως ψευδείς συκοφαντίες της Δύσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προηγουμένως απέρριψε δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters ως αντιρωσική προπαγάνδα.

Η ομάδα των χάκερς που είναι επίσης γνωστής ως “Callisto” ή “Star Blizzard”, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα ραντάρ των επαγγελματιών των μυστικών υπηρεσιών αφότου στόχευσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών το 2016. Βρίσκεται επίσης πίσω από τις υποκλοπές προσωπικού περιεχομένου emails που ανήκαν στον πρώην Βρετανό αρχηγό της κατασκοπείας Ρίτσαρντ Ντιαρλάβ το 2022.

Φέτος τον Ιανουάριο το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει κατ’ αποκλειστικότητα ότι η Cold River είχε στοχεύσει τρία πυρηνικά ερευνητικά εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοσίευμα εκείνο, το οποίο επικαλούνταν μαρτυρίες από το διαδίκτυο και έρευνες πέντε εμπειρογνωμόνων της κυεβερνοασφάλειας, αποκάλυπτε ότι πολλές από τις ψηφιακές υποδομές που χρησιμοποιούσε η Cold River, είχαν αναπτυχθεί από έναν 36χρονο προγραμματιστή ονόματι Αντρέι Κόρινετς που διαμένει στη βόρεια ρωσική πόλη Σικτιβάρ.

Ο Κόρινετς, ο οποίος είναι ένα από τα δύο πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σήμερα από τη Βρετανία, μιλώντας τηλεφωνικά, δήλωσε στο Reuters ότι έχει άγνοια για τα οποιαδήποτε μέτρα επιβλήθηκαν εναντίον του ή για ποιο λόγο τέτοιες κυρώσεις έπρεπε να επιβληθούν.

Ο Κόρινετς αρνήθηκε να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις και σε τηλεφωνήματα που έκανε το Reuters.

CYBER CENTRE 18

Η ομάδα Cold River εδρεύει στο “Centre 18” της FSB, που είναι μια από τις δύο μονάδες κυβερνοκατασκοπείας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.

Ένας δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή και είναι μέρος του οικοσυστήματος συλλογής πληροφοριών “Ενεργά Μέτρα” της Μόσχας, ένας όρος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση για να περιγράψει μυστικές εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης.

Το Reuters βρήκε ότι η ομάδα αυτή των χάκερς στόχευσε τα προσωπικά emails υψηλού προφίλ θυμάτων, στα οποία περιλαμβάνονταν τουλάχιστον τρεις πρώην αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

“Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την Ουκρανία βρισκόμαστε σε κατάσταση “σκιώδους πολέμου” με τη Ρωσία. Και οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να επιτεθούν στα βρετανικά συμφέροντα χωρίς ανοιχτή σύγκρουση”, δήλωσε στο Reuters ο πρώην αρχηγός της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας, ή της MI6, Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ.

Πολλοί από τους στόχους της Cold River ασκούσαν έντονη κριτική στη Ρωσία και τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Στιούαρτ Μακντόναλντ, ένας Βρετανός βουλευτής ο οποίος δημόσια υποστήριξε το Κίεβο και επί χρόνια μιλούσε ανοιχτά για την παρέμβαση της Ρωσίας, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι τα προσωπικά του emails είχαν παραβιαστεί από την εν λόγω ομάδα.

“Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η GRU, πήρε τη μερίδα του λέοντος όταν επρόκειτο να επιλέξει σχετικές δραστηριότητες, κάτι που είναι φυσικό, δεδομένης της ιστορίας τους σε σοβαρά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, αλλά αυτός ο παράγοντας πρέπει να παρακολουθείται στενά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές”, δήλωσε ο Τζον Χάλτκουιστ, επικεφαλής της ανάλυσης απειλών στη Mandiant Intelligence της Google.

“Η FSB ενδιαφέρεται σαφώς για πολιτικές παρεμβάσεις και τα χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα ισχυρό εργαλείο”, είπε.

Η Μόσχα λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις 

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν έχει λόγο να πιστεύει τους βρετανικούς υπαινιγμούς περί κυβερνοεπιθέσεων κατά της δημοκρατίας της Βρετανίας ελλείψει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και επέβαλε κυρώσεις σε δύο πρόσωπα για τη διαρκή όπως ανέφερε αλλά αποτυχημένη προσπάθεια παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας με Ρώσους κυβερνοκατασκόπους.

Η ομάδα των χάκερς που είναι γνωστή από τους ερευνητές του κυβερνοχώρου με το προσωνύμιο Cold River ενεργεί εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), είχε ως στόχους Βρετανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για μια περίοδο αρκετών ετών, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ελβετία: Συμφωνία κυβέρνησης – UBS για την κάλυψη ζημιών από την εξαγορά της Credit Suisse

admin

Μεντβέντεφ: Θα απαντήσουμε στην “καταδυνάστευση” των Ρώσων στο εξωτερικό

admin

Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στην περιοχή του Χαρκόβου, το Κίεβο υποβαθμίζει τη σημασία του

admin

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από εναέρια σύγκρουση ελικοπτέρων κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια

admin

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να συζητήσει διαβεβαιώσεις ασφαλείας για το Κίεβο

admin

American Airlines: Tο ισχυρό τρίμηνο οδήγησε σε αναβάθμιση του guidance κερδοφορίας

admin

Η Τσεχία ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής εποχή που επέτρεπαν στη Ρωσία τη δωρεάν χρήση γης

admin

“Ναι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Φύσης

admin