Η Βρετανία «έχει κάψει πολλές γέφυρες» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και έχει κρατήσει «πολύ λίγους» φίλους στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός κορυφαίου think-tank υπέρ της ΕΕ – με την προφανή έγκριση ενός κορυφαίου διαπραγματευτή της ΕΕ.
Ο κ. Φάμπιαν Ζούλεγκ, διευθύνων σύμβουλος του φεντεραλιστικού European Policy Centre, ανέπτυξε μια ευρεία ανάλυση 800 λέξεων ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μεταδόθηκε αμέσως στο Twitter από τη Σαμπίν Γουέιαντ, την αναπληρώτρια του Μισέλ Μπερνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ.
«Η πραγματικότητα πονάει: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit όπως φαίνονται από την άλλη πλευρά της Μάγχης από τον Φάμπιαν Ζούλεγκ”, ήταν το tweet του think-tank, το οποίο στη συνέχεια μοιράστηκε η κ. Γουέιαντ, η οποία συχνά αναφέρεται ως ο «πραγματικός εγκέφαλος» πίσω από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ από τους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κ. Ζούλεγκ αναφέρθηκε σε πολλές από τις κόκκινες γραμμές του Brexit της ΕΕ, ακόμη και χρησιμοποιώντας κατά λέξη αναφορές από τον κ. Μπαρνιέ και την κ. Γουέιαντ, όπως για τον χρόνο που τρέχει, και κατηγόρησε τη βρετανική πλευρά ότι δεν έχει «πραγματική αντίληψη της άποψης από την άλλη πλευρά του καναλιού».
Παρά τις «παράπλευρες ζημίες» που προκλήθηκαν από τις συνομιλίες, ο κ. Ζούλεγκ δήλωσε ότι η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει αίτημα της Βρετανίας να παραμείνει, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΕ των 27 θα δεχόταν τη Βρετανία πίσω, και αν το έκανε, θα απαιτούσε το τέλος της έκπτωσης που διαπραγματεύθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984.
«Ο τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει κάψει πολλές γέφυρες και έχουν απομείνει πολύ λίγοι σύμμαχοι και φίλοι», έγραψε.
Ο Κρίστοφερ Μέιερ, πρώην βρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, επισήμανε την απόφαση της κ. Γουέιαντ να μεταφέρει το άρθρο που ο ίδιος ο ίδιος έκρινε ως «παράλογο».
«Μια παράλογη θέση, ταυτόχρονα μαξιμαλιστική και αφελής», έγραψε. «Η πραγματικότητα πονάει όταν η ΕΕ των 27 αντιμετωπίζει τρύπα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό», έγραψε.
Σχετικά με το βασικό ερώτημα για το αν το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ πρέπει να εποπτεύει τη Συμφωνία Απόσυρσης του Άρθρου 50 ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση – μια βασική κόκκινη γραμμή για την Τερέζα Μέι – ο κ. Ζούλεγκ είπε ότι η ΕΕ δεν θα συμβιβαστεί.
«Η ιδέα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να υποχωρήσει με κάποιον τρόπο από τις θεμελιώδεις πτυχές των συνθηκών, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ή η εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν είναι απλώς απίθανη, αλλά θα καταρριφθεί από το Δικαστήριο όταν αμφισβητηθεί, καθιστώντας την πρόταση του Τόνι Μπλερ ανέφικτη» έγραψε.
Ο κ. Μπλερ είχε προτείνει πριν από λίγες εβδομάδες ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων – το βασικό ζήτημα για το οποίο ο Ντέιβιντ Κάμερον απέτυχε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης πριν από το Brexit το 2016.
Τόσο οι βρετανοί διαπραγματευτές όσο και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ που ρωτήθηκαν από την Telegraph αμφισβητούν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα απορρίψει μια συμφωνία ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το άρθρο 50 εάν εγκριθεί και από τα τρία σκέλη του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης – την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΕΕ ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εποπτεύσει τη Συμφωνία Απόσυρσης, παρέχοντας στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ δικαιοδοσία επί του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμη και όταν γίνει ανεξάρτητη, κυρίαρχη «τρίτη χώρα» μετά το Brexit.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit να ονομάσει μία χώρα στον κόσμο που είχε αποδεχθεί μια τέτοια ρύθμιση, ο κ. Μπαρνιέ δεν μπόρεσε να το πράξει.
Οι βρετανοί διαπραγματευτές είναι βαθιά απογοητευμένοι από την εχθρική στάση της Ευρώπης απέναντι στις συνομιλίες, ιδίως από την πρόταση – που επαναλαμβάνεται από τον κ. Ζούλεγκ – ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να «υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις του» σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι η Συμφωνία Απόσυρσης θα είναι «δεσμευτική στο διεθνές δίκαιο» και οι βρετανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, όσο ήταν μέλος της ΕΕ, τα αποτελέσματα της Βρετανίας στην πιστή εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ υπερέβησαν τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Αυτή η ιδέα ότι η Βρετανία θα γίνει απείθαρχο κράτος μετά το Brexit είναι τόσο γελοία και στην πραγματικότητα δε βοηθάει καθόλου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Telegraph. «Η Βρετανία δεν είναι κάποια ‘Μπανανία’, όπως καλά γνωρίζει η ΕΕ. Πρέπει να μιλήσουμε.»