Image default
TOP STORIES

Η ανάκριση του Ζούκερμπεργκ δεν θα διορθώσει το Facebook

 

facebook logoΌπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε αυτή την εβδομάδα σε θέση απολογίας. Στην κατάθεσή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου πρόσφερε πολλές ώρες μεταμέλειας και αυτοστοχασμού. “Λυπάμαι”, είπε. “Είμαι αποφασισμένος να το διορθώσω”.

Και τι ακριβώς θα περιλάμβανε αυτή η διόρθωση;

Καθώς ρωτούσαν τον Ζούκερμπεργκ, τα συγκεντρωμένα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν μια σειρά από αφηρημένες ανησυχίες – σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και τον δίκαιο ανταγωνισμό, την ιδιωτικότητα και την πόλωση, τις εκδηλώσεις μίσους και τις ψεύτικες ειδήσεις, τη συνολική φρενίτιδα της διαδικτυακής ζωής. Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι ανησυχίες είναι ότι απορρέουν από μία απλή ανταλλαγή στην καρδιά της ψηφιακής οικονομίας: την ανταλλαγή δεδομένων για υπηρεσίες.

Η Facebook Inc. έχει επωφεληθεί από αυτήν την συμφωνία περισσότερο από τους περισσότερους. Έχει αναπτύξει εξελιγμένα εργαλεία για να προσελκύει τους χρήστες, να τους παρακολουθεί, να συλλέγει τα πιο ευαίσθητα δεδομένα τους και να τους δίνει στοχευμένη διαφήμιση. Είναι μεγάλη επιτυχία. Το πρόβλημα είναι ότι το Facebook δεν ήταν ποτέ εντελώς ανοιχτό για τη διαχείρισή του. Οι χρήστες του δεν καταλαβαίνουν ακριβώς την ανταλλαγή που κάνουν.

Ωστόσο, οι αμφιλεγόμενοι διαφημιζόμενοι και οι απατεώνες καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά: Όπως το έθεσε ένας διαφημιστής που μιλούσε για το Facebook στο Bloomberg Businessweek: “Βγαίνουν και εντοπίζουν τους ηλίθιους για μένα”. Το 2016, οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι τα εργαλεία του δικτύου μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες να βλέπουν διαφημίσεις σπιτιών, κάτι που πιθανώς παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Έως το Νοέμβριο, η εταιρεία δεν είχε ακριβώς βρει λύση στο πρόβλημα. Τώρα καλείται στα δικαστήρια.

Αυτά ήδη είναι αρκετά κακά. Αλλά ο διακανονισμός στοιχεία-για-υπηρεσίες έχει άλλες επιζήμιες παρενέργειες. Τα εντυπωσιακά εργαλεία δέσμευσης, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τις “φούσκες” των φίλτρων και τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτή η ισχυρή διαφημιστική μηχανή μπορεί να επιδεινώνει την πόλωση. Η απίθανη δεξαμενή δεδομένων του Facebook είναι ελκυστική για όλους τους παίκτες –καλούς και κακούς- και μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική στα λάθος χέρια.

Αυτό που οι επιτροπές του Κογκρέσου φάνηκε να αναζητούν ήταν ένας τρόπος να διαχωριστούν τα οφέλη αυτής της ανταλλαγής από τα μειονεκτήματά της. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Ίσως να μην είναι καν εφικτό. Αλλά προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η Ουάσιγκτον πρέπει να έχει κατά νου δύο αρχές.

Η μία είναι ότι η ψηφιακή οικονομία θα επωφεληθεί από μεγαλύτερη διαφάνεια των τιμών. Εάν οι χρήστες του Facebook είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα ποσό σε αντάλλαγμα για την εγγύηση της ιδιωτικότητάς τους, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν καλύτερα πόσο αξίζουν τα δεδομένα τους και να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές σχετικά με το τι είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν. Αν και αυτό θα έκανε σίγουρα τη διαφήμιση του Facebook λιγότερο αποτελεσματική, θα μπορούσε να αποτρέψει χειρότερες συνέπειες στο μέλλον. Όπως το έθεσε ένα μέλος του Κογκρέσου “αν δεν το διορθώσεις αυτό, θα το διορθώσουμε εμείς για σένα”. Η προθυμία του Ζούκερμπεργκ να εξετάσει την ιδέα υποδηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα.

Μια δεύτερη πρόκληση είναι πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις συλλέγουν υπεύθυνα τα δεδομένα χωρίς να σκοτώνουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Μια δυνατότητα -που παρουσιάστηκε εν συντομία κατά την ακρόαση της Τρίτης – είναι να αντιμετωπίζονται οι παροχείς υπηρεσιών του διαδικτύου ως “θεματοφύλακες πληροφοριών”, με νομικό καθήκον να προστατεύουν τις ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος. Με κατάλληλα κίνητρα, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τις εταιρείες από τη χρήση δεδομένων με απροσδόκητους ή επιβλαβείς τρόπους, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ασφάλεια, βελτιώνοντας τη διαφάνεια, μετριάζοντας τις σκιερές πρακτικές διαφήμισης και προσφέροντας στους καταναλωτές ισχυρή δυνατότητα προσφυγής όταν παραβιάζεται η εμπιστοσύνη τους. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει ώστε οι εταιρείες να μην διευκολύνουν τις διακρίσεις κατά των προστατευόμενων ομάδων εκθέτοντάς τες σε νομική υποχρέωση εάν το κάνουν.

Καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν θα έφερνε απαραιτήτως τη “διόρθωση”. Καθώς, όμως, το Κογκρέσο εξετάζει τις επιλογές του, ο στόχος πρέπει να είναι να κάνει πιο δίκαιο και πιο διαφανές το παζάρι δεδομένα-για-υπηρεσίες. Ο στόχος του Facebook πρέπει να είναι να αποφύγει άλλους γύρους απολογίας. Και το κοινό πρέπει αν θυμάται ότι ακόμη και στο διαδίκτυο δεν υπάρχει “δωρεάν γεύμα”.
 

 

Related posts

Η Deutsche Bank και το Twitter έχουν χαθεί στο παρελθόν

banksnews

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Ένα νόμισμα δυο όψεων

banksnews

48 ώρες…

banksnews

Leave a Comment