Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση στην αυστριακή τράπεζα Raiffeisen για συναλλαγές με τη Ρωσία

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε εγγράφως την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI) ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Στις 6 Μαΐου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντιγιέμο, έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της RBI στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις – συμφωνία που η τράπεζα έκτοτε ματαίωσε, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες ημέρες αφότου έλαβε την επιστολή, η πηγή δήλωσε ότι οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δραστηριότητες της Raiffeisen στη Ρωσία παραμένουν.

Η προειδοποίηση είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής προς τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και ακολουθεί μήνες πιέσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες του αυστριακού πιστωτή στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπογραμμίζει τη βαθιά απογοήτευση της Ουάσινγκτον με την αυστριακή τράπεζα, παρά την πρόσφατη απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία που είχε επιδεινώσει τις εντάσεις αυτές.

Το Reuters είχε αναφερθεί τον Μάρτιο στην έντονη αντίθεση των ΗΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή του Ντεριπάσκα, την οποία η Raiffeisen είχε διαφημίσει ως μέσο για να ξεκλειδώσει κάποια από τα κεφάλαια της που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία.

Οι μετοχές της Raiffeisen υποχώρησαν κατά 3% κατά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης, γεγονός που την κατέστησε την πρώτη χαμένη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκπρόσωπος της Raiffeisen δήλωσε ότι αποχώρησε από τη συμφωνία και ότι δεν έχει προβεί σε τέτοιες συναλλαγές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η RBI είχε “μειώσει σημαντικά” τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και είχε λάβει ευρύτατα μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις.

“Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της απενοχοποίησης της ρωσικής θυγατρικής της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Στην επιστολή του, ο Αντιγιέμο δήλωσε ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Raiffeisen θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η RBI στο υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούσε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Αντιγιέμο προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της RBI αυξάνουν τον κίνδυνο το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεδομένων των ανησυχιών ότι η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην επιστολή του ο Αντιγιέμο αναφέρεται επίσης στο διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την έγκριση δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές που αφορούν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Related posts

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

Ιταλία: Πενήντα πυρκαγιές στη Σικελία

admin

Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο για F-16: Διασφαλίστε ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά συμμάχων

admin

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Οι IDF “έκοψαν στα δύο” τη Λωρίδα της Γάζας – “Αρκετά” φωνάζουν οι επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα συνοδεύσει στην Αρμενία τις οικογένειες που έμειναν άστεγες και θέλουν να φύγουν από τον θύλακα

admin

ΝΔ: Ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται σαν αντίγραφο του κ. Τσίπρα σε εκδοχή influencer

admin

Τα ATM της Bank of Ireland μοίραζαν χθες δωρεάν χρήματα στους πελάτες της

admin

G20: Ο Μόντι αξιοποιεί την προεδρία για την προεκλογική του εκστρατεία

admin

Διεθνής δύναμη στην Αϊτή: Ψηφοφορία σήμερα στο ΣΑ του ΟΗΕ

admin