
Σπάνια υπάρχουν τόσο καλές συνθήκες για τους εταιρικούς δανειολήπτες καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς εξακολουθούν να μειώνονται και τα credit spreads (η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των εταιρικών ομολόγων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων) συρρικνώνονται. Και υπάρχουν πιθανότατα περισσότερα καλά νέα στον ορίζοντα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σκέφτεται να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων για να δώσει ώθηση στην υποτονική οικονομία της ευρωζώνης. Η Goldman Sachs Group είναι μια από τις πολλές τράπεζες που προβλέπουν την επιστροφή της ΕΚΤ στην αγορά της εταιρικής πίστης.
Aγόρασε στη φήμη
Οι πιστωτικές αγορές αναμένουν τόσο την έναρξη όσο και τον τερματισμό του προγράμματος εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ
Εκδηλώθηκε μια φρενίτιδα εκδόσεων το 2019, με τους γίγαντες των καταναλωτικών αγαθών να κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από 40% του συνόλου. Τα λεγόμενα “Reverse Yankees”, όπου αμερικανικές εταιρείες εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ, ξεχωρίζουν καθώς οι αμερικανικές πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ για να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ευρωζώνη. Η Coca-Cola, η International Business Machines και η Altria Group σύναψαν σημαντικές συμφωνίες, με σχεδόν 50 δισ. ευρώ να έχουν αντληθεί φέτος από αμερικανικές οντότητες. Ο μεγάλος εκδότης ήταν η Medtronic, προμηθεύτρια ιατρικών προϊόντων, η οποία βγήκε στην αγορά δύο φορές με συμφωνίες-μαμούθ για συνολικά 12 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο ξεχωρίζει στο έτος των εταιρικών ομολόγων της Ευρώπης: Σχεδόν το ήμισυ των εκδόσεων αφορά ωριμάνσεις άνω των 10 ετών. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, υπάρχει ένα απελπισμένο κυνήγι για αποδόσεις και οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν μακροπρόθεσμο χρέος από το να συμβιβαστούν με αρνητικές αποδόσεις.
Δεν προκαλεί εντύπωση που δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις περιστολής αυτής της δυναμικής. Ο Ιούλιος φαίνεται ήδη πολύ υγιής με οκτώ εταιρείες να αναγγέλλουν νέες συμφωνίες έκδοσης χρέους στην αρχή της εβδομάδας.
Το ενδεχόμενο να ξαναμπεί η ΕΚΤ στο παιχνίδι καταφέρνει μόνο να ανεβάσει την ανυπομονησία. Από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης συγκέντρωσε 178 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικής κλίμακας, αποτιμημένα σε ευρώ (αν και απέφυγε να αγοράσει τραπεζικούς τίτλους). Η κίνηση αναμενόταν από καιρό και τα spreads συρρικνώθηκαν προσμένοντας.
Μια επανέναρξη του προγράμματος – ή ακόμα και η ελπίδα για επανέναρξη- θα μπορούσε να επιφέρει μια παρόμοια μείωση αυτή τη φορά. Εάν η πρόβλεψη της Goldman είναι σωστή, αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα σήμαινε πράγματι ένα ευχάριστο καλοκαίρι για τα credit spreads.