Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Astrobank, για την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη της Εθνικής Κύπρου.
Ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Κύπρου, ξεκίνησε πριν περίπου από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της δέσμευσης, που έχει αναλάβει η τράπεζα, έναντι της DG Comp, να μειώσει δραστικά την παρουσία της στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2018 υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές και μετά από αξιολόγηση κρίθηκε ως πιο συμφέρουσα αυτή της Astrobank, η οποία ελέγχεται από ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής τον Λιβανέζο τραπεζίτη M. Sehnaoui.
Η ανάδειξη της Astrobank, ως προτιμητέου επενδυτή, και η υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) αναμενόταν να ολοκληρωθεί, εντός του περασμένου Απριλίου. Η αλλαγή, όμως, στην ηγεσία της Astrobank επέφερε μια λογική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το πλάνο να μετατεθεί για Μάιο.
Αντ’ αυτού, ξεκίνησε νέος γύρος διαβουλεύσεων, με την πλευρά του επενδυτή να ζητά πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις. Η σχετική διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή, πέντε μήνες μετά, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, σημαντική πρόοδος. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή η υπογραφή SPA ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να ακολουθήσει η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα έχει σχηματίσει στη διάρκεια του α’ εξαμήνου μικρές πρόσθετες προβλέψεις στην αξία που έχει στα βιβλία της την Εθνική Κύπρου. Υπό το παραπάνω πρίσμα η συναλλαγή αναμένεται να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη, ενώ αν συνυπολογισθεί η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 0,5 δισ. ευρώ η επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες της Εθνικής θα είναι θετική.
Θετική η κεφαλαιακή επίδραση
Ο όμιλος Εθνικής ολοκλήρωσε εντός του 2018 τη διαδικασία απόσχισης και εισφοράς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της Εθνικής Κύπρου στην εταιρεία ειδικού σκοπού CAC Coral, η οποία ελέγχεται από τη μητρική του ομίλου. Ως εκ τούτου, η Astrobank θα αποκτήσει, εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί, την Εθνική Κύπρου «καθαρή» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Την ίδια στιγμή, η Εθνική ξεκίνησε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του συνόλου σχεδόν των NPEs που διατηρεί η CAC Coral. Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, οφειλόμενου κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ.
Τα μεγέθη της Εθνικής Κύπρου
Στο τέλος του 2018 οι χορηγήσεις προ προβλέψεων της Εθνικής Κύπρου ανερχόταν σε 276,8 εκατ. ευρώ, με τις καταθέσεις στα 587,5 εκατ. ευρώ. Η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις (44,4%) βελτιώθηκε σημαντικά, μετά το carve out των NPEs της τράπεζας, τα οποία αποδόθηκαν στο μέτοχο (Εθνική Τράπεζα).
Έτσι μειώθηκαν οι μικτές χορηγήσεις από 747 εκατ. ευρώ (2017) σε 276,8 εκατ. ευρώ το 2018, τα NPEs υποχώρησαν στο 18,1% επί των εναπομεινασών χορηγήσεων και η τράπεζα όχι μόνο δεν σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις, αλλά διενήργησε αναστροφή, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρήση με μικρά κέρδη (3 εκατ. ευρώ μετά από φόρους).
Τα συνολικά της κεφάλαια ανέρχονται στα 75 εκατ. ευρώ και οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας και Common Equity Tier I ανήλθαν στο 28,6%. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν το 2018 στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κόστη προς έσοδα στο δυσθεώρητο 91,5%.