Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει σε κερδοφορία η Motor Oil

Σε θετική τροχιά φαίνεται να επανέρχεται ο όμιλος της Motor Oil φέτος, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα που παρουσίασε πέρυσι, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών που δημιούργησε στην αγορά η πανδημία της Covid-19. Σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2020, τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρία βρίσκονται σε κερδοφόρο πορεία στο πρώτο τρίμηνο του 2021, διαθέτοντας επαρκείς πόρους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ως Βιώσιμη Οικονομική Μονάδα.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις εξής παραδοχές: οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων έχουν σχεδόν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, τα περιθώρια διύλισης και οι όγκοι πωλήσεων παρουσιάζουν αυξητική τάση, έχουν εξασφαλιστεί νέες πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσια από την αξία της καθαρής θέσης της και το επενδυτικό πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί.

Για να μη διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου Motor Oil, αλλά και για να προωθηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις του έχει εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 368 εκατ. ευρώ.

Για το 2021, μάλιστα, ο όμιλος έχει προγραμματίσει αυξημένα κονδύλια για νέες επενδύσεις, που θα φθάσουν, από 175 εκατ. ευρώ το 2020, τα 240 εκατ. ευρώ και θα είναι προσανατολισμένες στην απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (110,4 εκατ. ευρώ) αφορά στη «ναυαρχίδα» του επενδυτικού προγράμματος, το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022 θα υπάρχουν τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας για τη διύλιση αργού πετρελαίου, ώστε να γίνει πλεονασματικό στην παραγωγή χαμηλού κόστους γκρι υδρογόνου από φυσικό αέριο, που θα διατίθεται για εξαγωγή σε εφαρμογές ενέργειας υδρογόνου.

Αυτή τη στιγμή το Διυλιστήριο διαθέτει μία μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν και μια εξολοκλήρου μονάδα παραγωγής υδρογόνου, βασισμένη στην καταλυτική αναμόρφωση μεθανίου με ατμό, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παροχή υδρογόνου στις μονάδες του Διυλιστηρίου. Τώρα κατασκευάζεται και μία ακόμη μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας που θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 και θα παράγει καθαρό υδρογόνο ως παραπροϊόν.

Παράλληλα, ο όμιλος σχεδιάζει να επεκταθεί και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου ως το 2025, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί σε μεγάλο παραγωγό καθαρού υδρογόνου, διεκδικώντας έτσι σημαντικό ρόλο στην οικονομία του συγκεκριμένου προϊόντος.

Στα επενδυτικά πλάνα του ομίλου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη έργων - πλέον του 1 GW, η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα των μονάδων διύλισης, η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), στην περιοχή του Διυλιστηρίου, ενώ εξετάζεται και η προοπτική μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων.

Related posts

Η Mastercard συνεργάζεται για 4η συνεχόμενη χρονιά με το Arian Open Air Cinema

banksnews

Pasal: Στις 5/2 η ΓΣ για αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας

banksnews

Jumbo: Νέα καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία

banksnews

Στο 2006 σταμάτησε ο… χρόνος στη σύμβαση του μετρό Θεσσαλονίκης

banksnews

Cosmote: Οι νέες περιοχές με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι

banksnews

Energean: Ο Πρίνος χρειάζεται επενδύσεις 75 εκατ. για να μείνει ζωντανός

banksnews

Πάνω από διακόσια Επαγγελματικά Ταμεία «βλέπει» ο Γ. Βοτσαρίδης

banksnews

Τέρνα Ενεργειακή: Πούλησε με κέρδος αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ

banksnews

Η έξυπνη συνταγή για μείωση χρεώσεων στην κινητή

banksnews