Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό ταμείο: Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει μετά τη δημιουργία του

Σε επενδυτικό «εργαλείο» που θα μπορεί να «κινήσει» καλύτερα τις αργοκίνητες

ΔΕΚΟ

, αλλά και να επενδύει περισσότερο στην εθνική

οικονομία

και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μετασχηματίζεται το

Υπερταμείο

δημόσιας περιουσίας, αξιοποιώντας πιο παραγωγικά –αλλά χωρίς να το μειώνει- το «μαξιλαράκι» των 40 δισ. ευρώ .

Το νέο deal για το Υπερταμείο, σε συμφωνία με τον ESM και τους ευρωπαίους πιστωτές, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Και σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο (τύπου venture capital ενδεχομένως) που σκοπό θα έχει να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, σε κρίσιμους για την ελληνική Οικονομία τομείς και κλάδους.

Το νέο Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζεται να ιδρυθεί με κεφάλαια της τάξης του μισού δισ. ευρώ και με σύγχρονο management, το οποίο θα ασκείται –σύμφωνα με πηγές- από τον επενδυτικό κολοσσό της BlackRock. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα κινητροδοτεί επενδύσεις στις οποίες έχει το προβάδισμα ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις.

Σύστημα «50-50»
Όταν το 2015 συστήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή και ως Υπερταμείο με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών) η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου ως «εγγύηση» έναντι του νέου δανείου των 60 δισ. που ζήτησε η χώρα. Ήταν σε μια περίοδο που πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής ήταν ένα νέο δάνειο για αποφυγή της χρεωκοπίας.

Στο καταστατικό του Υπερταμείου μπήκε τότε ο όρος ότι μόνο το 50% των εσόδων θα προορίζεται για μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτούσε την Ανάπτυξη. Στο βωμό του χρέους όμως, στα χρόνια που ακολούθησαν πρακτικά το Υπερταμείο ταυτίστηκε με τον διαχειριστικό έλεγχο και την εξυγίανση των φορέων του υπερχρεωμένου κράτους, χωρίς ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση.

Το Υπερταμείο όμως τώρα αλλάζει… Γίνεται πιο παραγωγικό και μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, όπως αναφέρει πλέον και η προμετωπίδα του. Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2023, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο, αφαιρώντας τα από το Υπερταμείο όπως απαιτούσαν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με λιγότερες ΔΕΚΟ πλέον, το Υπερταμείο αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο. Και από το 2024, αντί να ελέγχει τις κρατικές Εταιρείες Υδάτων για να εισπράττει κέρδη, θα στραφεί στην αναζήτηση και ανάδειξη νεοφυών ή καινοτόμων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, σε κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς και κλάδους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νέο «deal» προβλέπει ότι τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά;

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • · Το νέο Επενδυτικό ταμείο θα συσταθεί υπό την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο)
  • · Η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή
  • · Η ΕΕΣΥΠ θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα αντιστοιχεί στην αξία των δύο ΔΕΚΟ. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει λίγο πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους, περίπου στο 1 δισ. ευρώ
  • · Το ελληνικό Δημόσιο, ως μόνος μέτοχος, θα μετάσχει στην κάλυψη του ποσού. Αυτό θα προέλθει από το «μαξιλάράκι» των ρευστών διαθεσίμων των κρατικών φορέων (ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ) χωρίς η δαπάνη να επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμα, αφού και το ίδιο το Υπερταμείο ανήκει στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης
  • · Από το ποσό των περίπου 1 δισ. ευρώ, το 50% θα διατεθεί ως αρχικό κεφάλαιο του Νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για να χρηματοδοτεί τις αναπτυξιακές δράσεις
  • · Το υπόλοιπο 50% (δηλαδή μισό δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή δανείων ESM μέσω της ΕΕΣΥΠ. Και άρα θα μειώσει το υφιστάμενο δημόσιο χρέος

Με τον τρόπο αυτό, αντί το Υπερταμείο απλώς να ελέγχει κρατικές επιχειρήσεις ως παρακαταθήκη ή «αμανάτι», μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια του Τρίτου Μνημονίου ως το 2070, θα συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας που θα επιτρέψει και την ομαλή αποπληρωμή των δανείων και σε περιόδους οικονομικών κλυδωνισμών.

Πώς θα λειτουργεί, τι θα ενισχύει
Η δομή και λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου θα βασιστεί στο παράδειγμα άλλων χωρών και την επιτυχημένη διεθνή πρακτική Επενδυτικών Ταμείων άλλων χωρών της Ευρώπης (πχ Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών κτλ) ή και άλλων χωρών όπως πχ η κρατική επενδυτική εταιρεία Temasek της Σιγκαπούρης.

Στόχευσή του θα είναι να επενδύει:
α. σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα). Η ανάθεση όμως του μάνατζμεντ σε έναν «επαγγελματία» διαχειριστή κεφαλαίων, θα διασφαλίζει πως δεν θα δημιουργηθεί μια «νέα γενιά ΔΕΚΟ» με τα κεφάλαια του νέου Επενδυτικού Ταμείου.

β. σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές

γ. συμπληρωματικά με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα ή επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών όπως πχ

  • – Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ),
  • – άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
  • – πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά ή και διεθνή όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ)

δ. με μεσο- μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και με σαφείς μηχανισμούς και ορίζοντα αποεπένδυσης (exit strategy)

ε. αξιοποιώντας και κάνοντας χρήση διαθέσιμων και συνηθισμένων επενδυτικών εργαλείων (πχ συμμετοχή σε αυξήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια κλπ).

Ειδήσεις σήμερα:Μπακς – Νικς 146-122: Με 35άρα του Γιάννη τα «Ελάφια» έκλεισαν θέση για τον ημιτελικό του Final 4 στο Λας Βέγκας – Δείτε βίντεοΣυνελήφθη στην Τουρκία ηγέτης ακροδεξιού κόμματος της Βορειας Μακεδονίας – Κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονηςΗ ηθοποιός Μακένζι Φίλιπς μιλάει για την 10ετη αιμομεικτική σχέση με τον πατέρα της – Είχε μείνει έγκυος στο μωρό του

Related posts

Χατζηδάκης: Άνω των 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός, στις 22/3 οι ανακοινώσεις

admin

ΕΣΕΕ: Υψηλότερες πωλήσεις τις γιορτές για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

admin

Δίπλωμα οδήγησης και μεταβίβαση Ι.Χ. σύντομα με εφαρμογές στο κινητό

admin

Μετάλλαξη Omicron: Τα επόμενα μέτρα στήριξης της οικονομίας ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

admin

Συντάξεις: Σε έξι κατηγορίες συνταξιούχων ενίσχυση έως 300 ευρώ – Τα τρία κριτήρια για τη χορήγησή της

admin

Τουρκία: Νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο – Έφτασε στο 58,9% σε ετήσια βάση

admin

Τελευταίες ώρες για το market pass – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών

admin

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

admin