Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Τέλος χρόνου σημαίνει, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου,

για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων οι οποίες έφτασαν έως σήμερα στις 896.000.

Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη εισοδηματικά κριτήρια και την αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης(ισχύει για πρώτη φορά φέτος).

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους υπολογίζεται για κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις βαθμοημέρες που αποτελούν τον δείκτη της δριμύτητας του κλίματος δηλαδή του ψύχους στην προκειμένη περίπτωση.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις φάσεις ως εξής:
– έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.

– έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

– έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

Οι προκαταβολές
Όπως προαναφέρθηκε το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Εδώ υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023 από άτομο που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη προηγούμενη χειμερινή περίοδο, θα λάβει έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής. Το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Οι αιτήσεις
Για την καταβολή της ενίσχυσης τα νοικοκυριά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Η είσοδος γίνεται με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, θα ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης των τελευταίων 5 ετών.

Στη συνέχεια υποβάλλουν την αίτηση τους ακολουθώντας επτά βασικά βήματα:
1. Επιλέγουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

2. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη


Related posts

Παπουτσάνης: Εντυπωσιακή ανάπτυξη με «όχημα» την πανδημία

admin

Άμεσες πρωτοβουλίες για το λιμάνι του Πειραιά ζητά η Διεθνής Ναυτική Ένωση με αφορμή τις απεργίες

admin

Ενισχύεται το επίδομα των €2.000 για κάθε γέννηση – Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης των νεών οικογενειών

admin

HELLENiQ ENERGY: Σε τροχιά Ανάπτυξης με πρόσημο τη Βιωσιμότητα

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Έμφραγμα» στα συμβολαιογραφεία και καθυστερήσεις

admin

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ως το 2027

admin

Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023 για 3η συνεχή χρονιά

admin

Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 – 120 δόσεις

admin

TAP: Μπαίνει σε εμπορική λειτουργία το mega project του αγωγού φυσικού αερίου

admin