Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέστρεψε σε κέρδη η Wall Street – Θετικά πρόσημα στους δείκτες

Το θετικό momentum κατάφερε να ανακτήσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης η

Wall Street

, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve.


Στα ταμπλό, ο

Dow Jones

έκανε άλμα κατά 348 μονάδες ή 0,91% φτάνοντας στις 38.773, ο

S&P 500

επανήλθε σταθερά πάνω από το όριο των 5.000 μονάδων, στις 5.029, με άνοδο 0,58% και ο

Nasdaq

, αν και αρχικά δέχτηκε πιέσεις, κατάφερε επίσης να βρεθεί σε θετικό έδαφος στο 0,30% και τις 15.906 μονάδες.

Θυμίζουμε πως

την Τρίτη όλοι οι δείκτες είχαν υποστεί καθίζηση μετά τα αιφνιδιαστικά απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού

και χθες προσπάθησαν να καταγράψουν μια πρώτη… δειλή ανάκαμψη, η οποία διευρύνθηκε τελικά σήμερα.

Στην αγορά ομολόγων αντιθέτως, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα μετά το ράλι της Τρίτης. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,246% και του 2ετούς στο 4,57%.


Τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του λιανεμπορίου έδειξαν μια

αναπάντεχη, πέραν του αναμενόμενου, αποδυνάμωση των πωλήσεων

καθώς η κατανάλωση «λύγισε» υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων. Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση έναντι της κάμψης ύψους 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές μετά τη βελτίωση κατά 0,4% το Δεκέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα επίπεδα κατανάλωσης έχουν αρχίσει να επηρεάζονται, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, οι επενδυτές εστίασαν στο γεγονός ότι η πίεση προς την οικονομία μπορεί να θορυβήσει τη Fed.

Όσο η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, της κατανάλωσης και της αγοράς εργασίας παραμένει ισχυρή, το συμβούλιο θα παραμείνει επικεντρωμένο στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και θα έχει επιχειρήματα, ώστε να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.


Μπορεί, άλλωστε, υπό τη σκιά των νέων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού οι traders να έχουν αναγκαστεί να διαγράψουν πλήρως το ενδεχόμενο περικοπής των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά διατηρούν ακόμη κάποιες ελπίδες ότι η αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής μπορεί να έρθει από το Μάιο και να μην καθυστερήσει περαιτέρω μέχρι τον Ιούνιο ή και ακόμη περισσότερο.

Πάντως, τα στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) τον Ιανουάριο που θα δημοσιευτούν αύριο, Παρασκευή, θα έρθουν σαφώς να επηρεάσουν την εικόνα που έχει σχηματιστεί.

Σε επίπεδο μετοχών η συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου συνέχισε να «βγάζει» νικητές και χαμένους.


Έτσι, η Tripadvisor παρουσίασε κέρδη, με επιδόσεις άνω του αναμενόμενου, όπως επίσης η Applovin και Stellantis, που μάλιστα συνόδευσε τα καλά οικονομικά στοιχεία με την ανακοίνωση νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.


Στον αντίποδα η Cisco κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι εκτιμήσεις για μειωμένες πωλήσεις έφεραν και ανακοίνωση για πάνω από 4.000 απολύσεις, ενώ ισχυρές πιέσεις λόγω χαμηλών αποτελεσμάτων κατέγραψε η Twilio και η Deere.

Στις Big Tech ξεχώρισε με κέρδη η Tesla και η Meta Platforms, όπως και μια πλειάδα μικρών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης καθώς έγινε γνωστό ότι η πρωτοπόρος στον κλάδο, η Nvidia, έχει αγοράσει μετοχές τους στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της.


Ανάμεσα στις εταιρείες που έχει επενδύσει η Nvidia ξεχωρίζει κυρίως η βρετανική Arm Holdings (με ένα εντυπωσιακό ράλι από την περασμένη εβδομάδα), ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης η Recursion Pharmaceuticals, η ισραηλινή Nano-X Imaging και η TuSimple Holdings.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers – Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ έως το 2025, εκτιμά η Κομισιόν


Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Related posts

Μισθοί: Πόσο αυξάνονται το 2024 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει με τις τριετίες

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: 65 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

admin

Προϋπολογισμός 2022: Ρεκόρ ανάπτυξης – Οι παροχές, τα αυξημένα κρατικά έσοδα και οι δαπάνες

admin

Έγινε η κλήρωση για τη φορολοταρία, δείτε αν κερδίσατε

admin

Τουρισμός για Όλους 2024: Ποια είναι τα ποσά και οι δικαιούχοι

admin

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων 25-39 ετών

admin

Φωτοφραφίες: Σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11»

admin

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Ισχυρό το ενδιαφέρον

admin

ΟΠΕΚΑ: Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού

admin