Έκλεισε στις 13:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας όπου αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ.
Η αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο είχε τοποθετηθεί γύρω στο 9% και σημαντικά χαμηλότερα από το επιτόκιο που “πέτυχε” η Τράπεζα Πειραιώς πριν μερικές εβδομάδες σε παρόμοια έκδοση. Δύο περίπου ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,5% ενώ οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 1,35 δισ. ευρώ. Η έκδοση τελικά έκλεισε με επιτόκιο 8,25% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,65 δισ. ευρώ, υπεκαλύπτοντας πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο άντλησης της ΕΤΕ.
Το ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC αντίστοιχα.
Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν οριστεί ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και J.P. Morgan.
Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες διοργάνωσαν σειρά τηλεδιασκέψεων την Τρίτη ενώ χθες έγιναν επαφές τις διοίκησης με επενδυτές στο Λονδίνο.
Το ομόλογο εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023.
Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας στηρίχθηκε τόσο στις μέχρι στιγμής επιδόσεις της Τράπεζας, όσο και στο σχέδιο μετασχηματισμού της. Η Τράπεζα στοχεύει, το 2022, να έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%.