Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: “Mε ουκρανικό Antonov πήγαν τα ρωσικά Mi35 από την Κύπρο στην Σερβία”

Του Φάνη Μακρίδη

Γεωπολιτικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας για πώληση των 11 ρωσικών ελικοπτέρων Mi35 από το νησιωτικό μας κράτος στη χώρα των Βαλκανίων. Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο που υλοποιήθηκε η συμφωνία παράδοσης.

Πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί από διάφορα ΜΜΕ διεθνώς, αναφέρουν ότι τα 11 ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα έχουν μεταφερθεί από την αεροπορική βάση της Πάφου “Ανδρέας “Παπανδρέου” σε αντίστοιχη αεροπορική βάση της Μπατάινιτσα, με ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Πρόκειται για ένα “Αντόνοφ” (Antonov An-124 Ruslan), του ουκρανικού αερομεταφορέα “Antonov Airlines”, το οποίο σε τρεις πτήσεις στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου μετέφερε τα 11 ελικόπτερα. Όπως σημειώνεται σε γερμανική ιστοσελίδα (Flugrevue.de), η “Antonov Airlines” είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας άμυνας της Ουκρανίας, Ukroboronprom. Διευκρινίζεται ότι ο κύκλος των δραστηριοτήτων της έχει να κάνει με πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες μεταφορών.

Το γεγονός ότι η Σερβία που έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τη Ρωσία πήρε ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα μέσω ουκρανικού αερομεταφορέα, δεν μένει ασχολίαστο. Κι αυτό λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24/2/2022), αλλά και της γενικότερης πολιτικής στάσης των Σέρβων.

Είναι ενδεικτικό και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Münchner Merkur (“Ο Ερμής του Μονάχου”), η οποία προβάλλει την εν λόγω εξέλιξη υπό τον τίτλο “Ουκρανικός αερομεταφορέας προμηθεύει την “φίλη της Ρωσίας” με στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία”.

Αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα των φιλικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, έχει τεθεί στο διεθνές πολιτικό πεδίο με αφορμή την εισβολή της αχανούς χώρας στην Ουκρανία. Η Σερβία καταδίκασε την εισβολή στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή fora, αλλά δεν ήταν θετική στις δυτικές πιέσεις για επιβολή κυρώσεων.

Τον Μάιο του 2023, μάλιστα, όταν ξέσπασαν ταραχές στο Κόσοβο η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της βαλκανικής χώρας. Τότε δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν. “Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταφοράς των ελικοπτέρων δεν είναι γνωστές οι ακριβείς πρόνοιες της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, δηλαδή ποια από τις δυο χώρες εκμίσθωσε το ουκρανικό μεταγωγικό. Άλλωστε, από πλευράς κυπριακού Υπουργείου Άμυνας τηρείται σιγή ιχθύος.  Άσχετα με αυτό το γεγονός, όμως, ο αντίκτυπος δεν αφορά τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο τον ρόλο της Σερβίας, αλλά και πώς βρέθηκε ουκρανικός αερομεταφορέας να εξυπηρετεί ένα φιλικό προς τη Ρωσία κράτος.

Πάντως, καταρτισμένο άτομο που ασχολείται με θέματα αερομεταφορών ανέφερε στον “Φ”, ότι πολύ πιθανόν το “Αντόνοφ” να ενοικιάστηκε μέσω τρίτης εταιρείας. “Τέτοιες συμφωνίες είναι σύνηθες φαινόμενο, δηλαδή μια εταιρεία συγκεκριμένης χώρας να ενοικιάζει αεροσκάφη εταιρείας άλλου κράτους μέσω μεσάζοντα” σχολίασε. Πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις “δεν είναι άμεσα ορατό ποια είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία ενός αεροσκάφους”.

- philenews.com

Related posts

Το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3,1% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – Καταλύτες ΗΠΑ και Κίνα

admin

Συρία: Τρεις νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό.

admin

Μέση Ανατολή – Κίνα: Επίσκεψη υπουργών Εξωτερικών από αραβικές και ισλαμικές χώρες στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη

admin

ΗΠΑ: Η ουκρανική αντεπίθεση θα διαρκέσει 30-45 ημέρες ακόμη, ως την έλευση του χειμώνα

admin

Σουδάν: 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Όμντουρμαν

admin

COP28: Η Ισπανία και η Γαλλία καταδικάζουν τη θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα

admin

Ρωσία: ΟΚ από τη Δούμα στη δήμευση περιουσίας για τους επικριτές του πολέμου

admin

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι εκλογές στο Μπανγκλαντές δεν ήταν “ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες”

admin

Γαλλία: Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5%

admin