Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τρύπα στο… καλάθι των ενδιαφερόμενων επενδυτών

Συρρικνώθηκε πάρα πολύ το καλάθι των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Από τους αρχικά έξι της short list θα θεωρηθεί επιτυχία αν υποβάλουν δύο τελικά δεσμευτική οικονομική προσφορά αύριο, Πέμπτη, που είναι η καταληκτική ημερομηνία του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την όλη διαδικασία είχε αποχωρήσει πριν από τον Ιούνιο το Fund KKR, που διεκδικεί και τον ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια οδό ακολούθησε στη συνέχεια και το Fund MACQUARIE, που, επίσης, συμμετέχει στο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και έδειξε ενδιαφέρον και για το 30% του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αναμένεται να προσέλθουν στην τελευταία φάση η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & SANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co, LTD και το επενδυτικό Fund FIRST STATE INVESTMENTS.

Απομένουν έτσι η ITALGAS SpA και η EP Investments Advisors. Η πρώτη θεωρείται ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, μετά την απόσχιση της από την SNAM, το 2016. Η δεύτερη είναι θυγατρική της τσέχικης EP Holding, που ανήκει κατά 94% στον αυτοδημιούργητο, όπως λέγεται, επιχειρηματία και δικηγόρο Daniel Kretinsky, συνιδιοκτήτη και προέδρου του ποδοσφαιρικού συλλόγου AC Sparta Prague.

Να υπενθυμίσουμε ότι η EPH συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη, αλλά δεν προσήλθε στον δεύτερο.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες την ιστορία και τις πρακτικές του EPH, συνηθίζει να «χτυπά» διαγωνισμούς με χαμηλές προσφορές για να εξασφαλίζει με μικρό κόστος εξαγορές. Συνεπώς, αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πράξει με τη ΔΕΠΑ Υποδομών κι αν επαληθευθεί για άλλη μία φορά η τακτική του.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο το απόγευμα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, με την ανακοίνωση των ενδιαφερομένων για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Στην εταιρία, στην οποία πωλείται το 100% (65% ελληνικό δημόσιο και 35% ΕΛ.ΠΕ.), έχουν υπαχθεί οι Εταιρίες Διανομής Αερίου, Αττικής, Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ, καθώς και τα δικαιώματα επί των δικτύων διανομής, που θα περάσουν, επίσης, στον πλειοδότη.

Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου μεταξύ των τριών ΕΔΑ «ξεκλείδωσε» τον διαγωνισμό πώλησης, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, και επέτρεψε την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί υποχρεούται να υποβάλει ξεχωριστή προσφορά για το 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας που κατέχει σήμερα η ENI Gas e Luce, ώστε να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρίας.

Related posts

Ιατρικό Αθηνών: Δάνεια 27,5 εκατ. ευρώ με εγγύηση Δημοσίου

banksnews

Πρόγραμμα υποστήριξης για τις εταιρείες της Δυτικής Αθήνας

banksnews

Απόνερα στον τουρισμό από την κρίση στη Mouzenidis Travel Greece

banksnews

Εταίρος στη δικηγορική εταιρία DLA Piper αναδείχθηκε ο Ορέστης Ομράν

banksnews

Η AΜΒΥΞ αποκλειστικός συνεργάτης της Molson Coors Brewing Company στην Ελλάδα

banksnews

Trastor: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €72,6 εκατ.

banksnews

Intralot: Ο Βασίλης Κελέρης νικητής του Bloomen Blockchain Hackathon

banksnews

Mytilineos: Νέο έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ισπανία

banksnews

Στις 18/12 η Γενική Συνέλευση της Folli Follie

banksnews