Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά του Μακρόν στους νέους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Εξαιρετικά χαμηλά είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των ψήφων που λαμβάνει ενόψει των ευρωεκλογών η προσκείμενη στην παράταξη Μακρόν λίστα της Βαλερί Αγιέρ στους νέους ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο Eurotrack OpinionWay – Vae Solis που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα “Les Echos”, το προσκείμενο στην προεδρική πλειοψηφία ψηφοδέλτιο της Αγιέρ συγκεντρώνει μόνο το 3% των προθέσεων ψήφου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από άλλες δημοσκοπικές έρευνες, όπως αυτή της Harris Interactive σύμφωνα με την οποία το ποσοστό φτάνει στο 7% στις ηλικίες 18-24 ή ακόμη και το 4% βάσει αυτή της Ipsos και της  Ifop.

“Οι νέοι 18-24 ετών εγκαταλείπουν τον Μακρόν και το στρατόπεδό του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2022”, υπογραμμίζει ο Μπρις Τεντουριέ διευθύνων σύμβουλος της Ipsos France, με τον Ζαν Ντανιέλ Λεβί της Harris Interactive να σημειώνει ότι “αυτή η ηλικιακή ομάδα ανησυχεί για ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογία ή τα κοινωνικά ζητήματα αλλά θεωρεί ότι ο Μακρόν δεν τα αντιμετωπίζει. Τους δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει πρόγραμμα για τους νέους.”

Στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις επισημαίνεται η στροφή των νέων προς την ακροδεξιά λίστα, αλλά και προς τα ψηφοδέλτια των σοσιαλιστών και των οικολόγων, ενώ σημειώνεται ότι η ρήξη είναι ξεκάθαρη από το 2022, ιδίως μετά τον μεταναστευτικό νόμο και τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.

Υπογραμμίζεται το μεγάλο ποσοστό αποχής των νέων που ξεπερνά το 70%, με τον Μπρουνό Ζαμπάρτ, αντιπρόεδρο της OpinionWay, να σημειώνει ότι “οι νέοι ψηφίζουν λιγότερο, αλλά η εγκατάλειψη της ψήφου στον Μακρόν είναι σημαντική.

Στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Αγιέρ δεν αρνούνται αυτά τα στοιχεία, ωστόσο σημειώνουν: “Oι νέοι αποφασίζουν αργά, επομένως θα έχουμε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις στο τέλος της εκστρατείας. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε για να τους προσεγγίσουμε, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λαμβάνουν πληροφορίες”. 

-

Related posts

Ρωσία: Επίσκεψη Μεντβέντεφ σε στρατόπεδο εκπαίδευση στην ανατολική Ουκρανία

admin

Ρωσία: Σε συντονισμό με την Κίνα η πολιτική μας στη Μέση Ανατολή

admin

Ερντογάν: Η Σουηδία έκανε “βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αλλά τα υπονομεύουν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

admin

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα

admin

Τζ. Πάιατ: Μέχρι στιγμής οι περιφερειακές αγορές ενέργειας δεν έχουν διαταραχθεί σοβαρά από την κρίση στη Μ. Ανατολή

admin

Οι πρόεδροι των Φιλιππίνων και της Κίνας συζήτησαν για την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Βρετανία: Κυρώσεις σε αξιωματούχους που εμπλέκονταν στις πρόσφατες “ψευδοεκλογές” στην Ουκρανία

admin

Σ. Κυριακίδου: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο θέτει τον παιδικό καρκίνο στην κορυφή της ατζέντας

admin

Πύραυλος της Blue Origin απογειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από το ατύχημα του 2022

admin