Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10% στις αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας προβλέπουν στελέχη του κλάδου

Προβληματισμό στις εταιρείες

κρουαζιέρας

, προκαλούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις

ανταρτών Χούθι

στην

Ερυθρά Θάλασσα

κατά της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς η διώρυγα του Σουέζ αποτελεί μια βολική παράκαμψη, ειδικά για τις παγκόσμιες κρουαζιέρες.


Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δεν έχουν προγραμματίσει προς το παρόν τον διάπλου κρουαζιεροπλοίων τους από τη διώρυγα μέχρι την Άνοιξη, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε ακυρώσεις ή προσαρμογές των δρομολογίων τους για να αποφύγουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι κατάσταση αναμένεται να αποκλιμακωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Πάντως η Carnival Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως ανακοίνωσε ήδη την εκτροπή 12 κρουαζιεροπλοίων της γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο δεν έχει γνωστοποιήσει ποια πλοία εταιρειών της θα επηρεαστούν από τις εκτροπές αυτές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας

Γιώργος Κουμπενάς

, μιλώντας στο --ΜΠΕ, τόνισε ότι τα πλοία που δραστηριοποιούνταν έως τώρα σε χώρες της Μέσης Ανατολής με διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους επιλέγοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Προέβλεψε ότι ο αριθμός αφίξεων επιβατών το 2024 σε σχέση με το 2023 στη χώρα μας θα είναι αυξημένος κατά 10% ενώ τόνισε ότι ήδη πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αναζήτηση και άλλων λιμανιών σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει ήδη καλύψει θέσεις στα μεγαλύτερα λιμάνια.


Από την πλευρά του ο διευθυντής της Majestic Cruises και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες τόνισε ότι η κίνηση των επιβατών κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονος προβληματισμός στις εταιρείες για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή.

Επισήμανε εξάλλου ότι αναφορικά με τη χώρα μας όλα δείχνουν ότι θα είναι μια ικανοποιητική χρονιά με κάποιες ωστόσο διαφοροποιήσεις στους προορισμούς με λιγότερες αφίξεις στο ανατολικό Αιγαίο και αύξηση των διάπλου των κρουαζιερόπλοιων σε Ιόνιο και Αδριατική.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, υπάρχουν ήδη για το 2024, 1042 προκρατήσεις για προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 760 πέρυσι, αύξηση 37,11%. Επίσης για πρώτη φορά, εφέτος η περίοδος της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, με τη διανυκτέρευση για πρώτη φορά του πλοίου «Celebrity Infinity» της Celebrity Cruises. Σημειώνεται ότι το Celebrity Infinity έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 20 φορές το 2024, εκ των οποίων 7 από αυτές τις αφίξεις, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, να είναι διανυκτερεύσεις, για πρώτη φορά στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια των 27,5 ωρών παραμονής τους, οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολυδιάστατη αρχαιολογική, ιστορική, πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Εφέτος, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προγραμματιστεί τουλάχιστον 81 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.


Κανένας αντίκτυπος στις κρατήσεις της Carnival

Η Carnival Corporation πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των κρατήσεων αναμένεται να προσφέρει υπεραπόδοση κατά τη διάρκεια του έτους, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο της αλλαγής δρομολόγησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία αναφέρει ότι δεσμεύεται για την ασφάλεια και την ευημερία των επισκεπτών και του πληρώματός της και παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή.Ειδήσεις σήμερα

Ετοιμάζονται για την κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες – Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέει η κυβέρνηση

Χωρίς τέλος το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι – Συνελήφθη μέχρι και ο ιερέας που θα έκανε την κηδεία του

Αφιερωμένη στην Κάλλας από Τούρκο σχεδιαστή η επίδειξη μόδας μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Related posts

Καλάθι του νοικοκυριού: Νέες μειώσεις τιμών σε προϊόντα της λίστας

admin

Υποχώρησε κατά 5% η τιμή του πετρελαίου

admin

Aναστολές συμβάσεων: Η νέα απόφαση και οι ΚΑΔ από 13 Δεκεμβρίου

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Δηλώσεις με προαναγγελία – Αλλάζουν όλα στις αναστολές Φεβρουαρίου

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

ΔΟΥ: Ανοιχτές για το κοινό έως τις 17:00 από τη Δευτέρα

admin

Wall Street: Σημαντικές απώλειες στους δείκτες έφερε η ανησυχία για τα επόμενα βήματα της Fed

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη ημέρα απωλειών – Πιέσεις στις τράπεζες

admin

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Φαίνεται ότι πάμε στο σενάριο με ανάπτυξη λίγο πάνω από 4,5% για το 2021

admin