Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολές συμβάσεων: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η υποβολή δηλώσεων

Tην ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τις

δηλώσεις των αναστολών Ιανουαρίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

ενώ η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το

πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου

.

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Ιανουάριο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ Π.Ν.Π. στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζομένους κάνοντας χρήση του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ.

Οι συμβάσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις –εργοδότες για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, είτε ως επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, είτε ως πληττόμενες, κατά τα οριζόμενα για τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του κεφαλαίου Β.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ.1 του παρόντος άρθρου για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Στη δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης.

Αντίθετα, στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Παρατάσεις σε φορο – προθεσμίες λόγω πανδημίας

banksnews

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιους αφορά το τελευταίο… κύμα πληρωμών – Από σήμερα δηλώσεις για τα 534 ευρώ του Μαΐου

banksnews

Hλεκτρονικό εμπόριο: Eρχεται πρόγραμμα επιδότησης μέχρι και 5.000 ευρώ

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

banksnews

Χρηματιστήριο: Με οριακή πτώση συνεχίζει η Αθήνα

banksnews

Βρούτσης στον Θέμα 104.6: Πιθανή η λύση πακέτο για τα αναδρομικά – ΣτΕ και ελεγκτικό συμβούλιο στην ίδια ρύθμιση

banksnews

Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται περισσότερο – αναλυτικοί πίνακες

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουμε με τις νέες αντικειμενικές αξίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις

banksnews

Airbnb: Ενδείξεις για ανάκαμψη των κρατήσεων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

banksnews