Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωγή Χάρη Καρώνη κατά της JP Morgan

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan για τακτικές που, όπως ισχυρίζεται, έχουν στόχο την καταστολή της ανάπτυξης της εταιρείας του.

Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών το 2000, δηλώνει ότι πιστεύει πως η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική αλλά και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί τη fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech, εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.

Η JPMorgan έχει προχωρήσει σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη σχετικά με κινήσεις του που, όπως ισχυρίζεται η τράπεζα, οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.

Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintech στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε την Praxia, θυμίζει η εφημερίδα.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή μιας επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει. Εχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintech από το 2021.

Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη μεγάλη διόγκωση της βάσης χρηστών της. Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη του. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.

Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021, για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργεί “διεστραμμένα” κίνητρα» στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορεί να αποκτήσει την επιχείρηση το επόμενο έτος σε χαμηλή τιμή.

Στελέχη της JPMorgan, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, είπαν πηγές με γνώση της νομικής προσέγγισης της τράπεζας.

Όταν η JPMorgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon -ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα- ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση «ημέρα επενδυτών» της τράπεζας το 2022, ο Dimon επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Τάκη Γεωργακόπουλο για τη συμφωνία με τη Viva. Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.

Προς τα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva, είπαν οι πηγές. Η JPMorgan στρατολόγησε τη Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στη fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο επιλεγμένος εκτιμητής της Viva, η EY, την τοποθέτησε στα 3 δισ. ευρώ.

Η JPMorgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά. Η Freshfields ενεργεί για λογαριασμό της JPMorgan ενώ η WRL εκπροσωπείται από την Quinn Emanuel.

«Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», ανέφερε η JPMorgan σε δήλωση σχετικά με την αξίωσή της κατά της WRL. «Παρά αυτή τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα».

Οι εκπρόσωποι του Χάρη Καρώνη και της WRL αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Related posts

Δράσεις καθαρισμού στον Θερμαϊκό από τη Μασούτης

admin

Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης από Helleniq Energy σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

admin

Dimand: Ψάχνει ευκαιρίες πέριξ της Γραμμής 4 του Μετρό

admin

Eurobank: Πλάνο για επαναγορά του 1,4% του ΤΧΣ, κερδοφορία 1,3 δισ.

admin

Η ManpowerGroup Ελλάδας υποστηρικτής του διαγωνισμού «JA Start Up 2022»

admin

Πάνω από 100 προσλήψεις στο Κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

admin

Ideal: Δωρεάν διάθεση 24.000 ιδίων μετοχών σε οκτώ δικαιούχους

admin

Ideal: Αναταξινόμηση κονδυλίων για τη χρήση του 2022

admin

Q&R: Με ποσοστό 5,01% η οικογένεια του εφοπλιστή Γκότση

admin