Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έρχονται τα «μπόνους» για μαϊμού αποδείξεις μαζί με νέα λίστα ελέγχων

Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση ενεργοποιεί πλήρως (με το νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών) την πρόβλεψη για αμοιβές έως και 3000€ για επώνυμες καταγγελίες πλαστών

αποδείξεων

 που οδηγούν σε αποκάλυψη φορολογητέας ύλης. Και παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη του λογισμικού που «παγιδεύει» πλαστές αποδείξεις, πολλοί ακόμα αναρωτιούνται πότε θα δοθούν αυτά τα μπόνους στον τραπεζικό λογαριασμό τους κι αν τελικά αφορούν μόνο όσους κάνουν επώνυμες καταγγελίες.


Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν οτι αμοιβές θα δοθούν μόνο σε καταγγελίες μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, οπότε τα παλιά «καρφώματα» θα μείνουν χωρίς μπόνους.

Πάντως το κυνηγητό των πλαστών αποδείξεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και συγκεκριμένα η

ΑΑΔΕ

 έχει λάβει 163.610 καταγγελίες μέσω του «

appodixi

» εκ των οποίων οι 74.202 είναι επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της

Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.


Υπό εξέταση παραμένει το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καταγγελίες

φοροδιαφυγης

που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, το αν θα προβλεφθεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιου είδους επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων αποδείξεων ή «μαϊμού» ταμειακές, αλλά για πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί συνολικά 11.788 καταγγελίες- ανώνυμες κι επώνυμες- για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί κι έχουν ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Πέραν όμως από τις καταγγελίες των πολιτών οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φτιάχνουν τις δικές τους λίστες και οι νεότερες, βάζουν στο στόχαστρο:


Τουριστικά καταλύματα, πολυτελείς βίλες, διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων


Ηλεκτρονικό εμπόριο


Related posts

TAP: Μπαίνει σε εμπορική λειτουργία το mega project του αγωγού φυσικού αερίου

admin

Ενεργειακή κρίση: Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» – Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

admin

Γερμανία: Επιστρέφει στον… λιγνίτη μπροστά στο πρώτο κρύο

admin

Βουλή: Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκαν το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων και η Golden Visa

admin

Fourlis: Ζημιές 7,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο ελέω lockdown

admin

Μίνι ασφαλιστικό – Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πότε θα δοθεί, οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

admin

Καύσιμα: Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη – Σκέψεις για επέκταση του fuel pass

admin

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

admin

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Έπεσαν οι υπογραφές για τον Β’ γύρο χρηματοδότησης ύψους €255 εκατ.

admin