Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yπεκμισθώσεις ενοικίων: Η απόφαση που ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις Covid

Τέλος στο θρίλερ και κυρίως στην αγωνία των ιδιοκτητών που υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους βάζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών

Απόστολου Βεσυρόπουλου

 που ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις για έναν μεγάλο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί εστία έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ ιδιοκτητών και υπεκμισθωτών καθώς όλοι θεωρούν ότι είναι πληττόμενοι και όλοι θεωρούν ότι δικαιούνται αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Η νομοθεσία einai ασαφής πάνω σε αυτό το θέμα με αποτέλεσμα οι δηλώσεις COVID με τα «κουρεμένα» ενοίκια αλλά και η διαδικασία των αποζημιώσεών να έχoυν παγώσει για τον εξής απλό λόγο: Το Taxisnet «βλέπει» αίτηση COVID και από τον ιδιοκτήτη και από τον υπεκμισθωτή για το ίδιο ακίνητο και ετσι «μπλοκάρει» την όλη διαδικασία.

Όμως, με την απόφαση Βεσυρόπουλου που αποκαλύπτει σήμερα το B.S. το πρόβλημα λύνεται ως εξής: Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου εφόσον εντάσσεται στους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στην σειρά, ο υπεκμισθωτής μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα: Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος (εκμισθωτής Α) νοικιάζει το κατάστημά του σε επαγγελματία (υπεκμισθωτή Β) με ΚΑΔ δραστηριότητας «κλειστής με κρατική εντολή» ή «πληττόμενης» και με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του. Ο υπεκμισθωτής (Β) ενοικιάζει το κατάστημα σε επιχειρηματία (υπομισθωτή Γ) ο οποίος ασκεί σε αυτό δραστηριότητα «κλειστή» ή απλώς «πληττόμενη». Με βάση της απόφαση Βεσυρόπουλου:

Ο υπομισθωτής Γ, δικαιούται να μειώσει κατά 40% ή 100% (ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του) το ενοίκιο που καταβάλλει στον υπεκμισθωτή του.

Ο υπεκμισθωτής (παλι ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του) δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει το 20% ή το 80% του ενοικίου, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του υπομισθωτή θα λάβει το 60% του μισθώματος.

Από την παραπάνω διευκρίνιση καθίσταται σαφές ότι εάν ο υπεκμισθωτής Β δεν δικαιούται να εισπράξει την αποζημίωση τοτε ο ιδιοκτήτης Α καθίσταται αυτόματα δικαιούχος. Προφανώς, στην περίπτωση που ο υπεκμισθωτής Β έχε «κουρέψει» το ενοίκιο στον ιδιοκτητη Α και έχει πάρει και την αποζημίωση από το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τα ποσά που «κουρεύτηκαν» από τα μισθώματα.

Ας δούμε και ένα παράδειγμα με υπεκμισθωτή ιδιώτη ή μη «πληττόμενο» επαγγελματία: Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (εκμισθωτής Α) ενοικιάζει το κατάστημά του σε ιδιώτη, συγγενή του ή συνταξιούχο κλπ. που δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, ή σε επιχειρηματία με ΚΑΔ που δεν ανήκει στους «κλειστούς» ή «πληττόμενους» και με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του.

Ο υπεκμισθωτης μισθωτής αυτός νοικιάζει το κατάστημα σε επιχειρηματία (υπομισθωτή Γ) ο οποίος ασκεί σε αυτό δραστηριότητα «κλειστή με κρατική εντολή» ή απλώς «πληττόμενη».

Ο υπομισθωτής Γ δικαιούται να μειώσει κατά 40% ή 100%, ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, το ενοίκιο που καταβάλλει στον υπεκμισθωτή Β. Όμως ο υπεκμισθωτής Β δεν δικαιούται να ζητήσει μείωση του μισθώματος που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του (αφού δεν είναι πληττόμενος) και συνεπώς υποχρεούται να του καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα.

Κατά συνέπεια και ο ιδιοκτήτης/εκμισθωτής του ακινήτου δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση COVID για να λάβει αποζημίωση από το Κράτος, αφού δικαιούται σε είσπραξη ολόκληρου του μισθώματος.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή Βεσυρόπουλου θα λύσει τα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις όλων αυτών των δηλώσεων COVID ωστε να αρχίσει να εξοφλεί τις αποζημιώσεις, είτε στους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε στους υπεκμισθωτές. Έτσι απομακρύνεται κάθε ενδεχόμενο να δώσει το υπουργείο οικονομικών αποζημιώσεις και τους δυο παρά τα αιτήματα των ιδιοκτητών.

Ειδήσεις σήμεραΜητσοτάκης – Ερντογάν: Με ανοιχτή ατζέντα και κόκκινες γραμμέςΟρόσημο η 1η Ιουλίου για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι αλλάζει από σήμεραRelated posts

e-Καταναλωτής – Σούπερ μάρκετ: Καθημερινή ενημέρωση για τις τιμές – Υψηλά τα πρόστιμα

admin

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πρώτο στις απορροφήσεις ΕΣΠΑ το 2019

admin

Πιερρακάκης: Πάνω από 1,5 εκατομμύρια οι αιτήσεις για το Fuel Pass

admin

Χρέη πανδημίας: Παρατείνεται μέχρι 26 Ιανουαρίου η ρύθμιση των 36-72 δόσεων 

admin

Έρευνα: Οι καταναλωτές κερδίζουν 370 ευρώ τον χρόνο από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά: Επιστρέφονται «πρόστιμα» για δηλώσεις που έγιναν μέσα στο 2022

admin

Οχήματα σε ακινησία: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας

admin

Θ. Πελαγίδης: Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των αγορών και της FED για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 5% με το φόβο του lockdown

admin