Image default
TOP STORIES

XA:Κομβική εβδομάδα

Κατοχύρωση κερδών και αναμονή χαρακτήρισαν την στάση των επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε η οποία στο ξεκίνημα της σημείωσε ένα ακόμα νέο υψηλό έτους. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι το κλίμα στο εξωτερικό το οποίο είναι πιο εύθραυστο καθώς πλησιάζουμε σε ημερομηνίες με νέα υψηλού ειδικού βάρους.

Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας η οποία μεταξύ άλλων έχει την απόφαση της FED για τα επιτόκια (11/12) και τις Βρετανικές εκλογές την προσεχή Πέμπτη 12/12.

Η έκβαση και τα απόνερα αυτών των γεγονότων θα είναι κομβικής σημασίας καθώς προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να μπορεί να μετριάσει ή να αντισταθμίσει προς το θετικότερο μια αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Αντιθέτως οι περισσότερες αγορές κινούνται πέριξ των υψηλών του 2019 ενσωματώνοντας θετικές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς.

 Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος ξεκίνησε σε πτωτική τροχιά παρά τα θετικά μηνύματα από το ΑΕΠ, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παραίτηση από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών υπέρ της Ελλάδος.

Η κατεύθυνση της τάσης υπαγορεύεται κυρίως από το εξωτερικό ενώ στην ένταση κάποιων ρευστοποιήσεων έχει παίξει ρόλο και η άντληση κεφαλαίων σε ομολογιακές εκδόσεις και Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο. Σε μια όχι ιδιαίτερα δυνατή χρονιά συναλλαγών (μ.ο. 67 εκατ. ευρώ) η ολοκλήρωση όλων αυτών των κεφαλαιακών δράσεων έχει αντίκτυπο στην καθημερινή συμμετοχή καθώς μπορεί οι εισροές συνεχίζονται στα μετοχικά αμοιβαία και στους κωδικούς διαχείρισης, τα μεγέθη ωστόσο είναι μικρά για να αναπληρώσουν την ρευστότητα που κατευθύνεται προς τις νέες εκδόσεις.

 Ενδεχομένως η ολοκλήρωση τους να σημάνει και την αποφόρτιση του κλίματος παρακολουθώντας παράλληλα και τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να αδρανοποιείται κάθε φορά που σημειώνει ένα νέο υψηλό έτους. Η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση μόλις μπει το ψηφίο «9» μπροστά στην τιμή του Γενικού Δείκτη και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλό της Αγοράς.

 Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή. Την ίδια έλλειψη δυναμικής έδειξαν και οι συναλλαγές οι οποίες προοδευτικά επέστρεψαν σε μέσα ημερήσια επίπεδα 50 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες. Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία. Συμπερασματικά αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις εντονότερης κλιμάκωσης της πίεσης από την προσφορά οι ημέρες απαιτούν εγρήγορση λόγω της προσέγγισης σημαντικών στηρίξεων.

Από την άλλη πλευρά η περιοχή των 900 μονάδων έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό οχυρό που απαιτεί περισσότερο… πάθος από τους αγοραστές για να κατακτηθεί και δεδομένης της εποχικής υποχώρησης του συναλλακτικού ενδιαφέροντος οι συνθήκες δείχνουν να μην ευνοούν το σενάριο άμεσης υπέρβασης του εν λόγω επιπέδου.

Στο εγχώριο πεδίο τα γεγονότα θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς. Οι μετοχές της Motor oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προ-μέρισμα χρήσης (μικτό 0,35 ευρώ ανά μετοχή) από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

 Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ενώ την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Lamda Development για την συμμετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου. Επισημαίνεται τέλος ότι στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή του σχεδίου που αφορά τα τραπεζικά προβληματικά δάνεια με την ονομασία «Ηρακλής» προς ψήφιση στην Βουλή.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Related posts

Το σχέδιο της ΕΕ για μεταφορά της εκκαθάρισης παραγώγων από το Λονδίνο είναι επικίνδυνο

banksnews

Kέρδη 4,39% για τις τράπεζες-Άνοδος 1,59% για το ΓΔ

banksnews

Oι νέες καθυστερήσεις δανείων το α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν…

banksnews

Leave a Comment