Image default
ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Το “πράσινο” όραμα της Ευρώπης βρίσκει άλλον έναν πολέμιο – Τους αγρότες της Ολλανδίας

Οι αγελάδες αποτελούν σήμα κατατεθέν του αγροτικού ολλανδικού τοπίου, όπως οι ανεμόμυλοι και τα κανάλια. Στις πόλεις, το γάλα είναι σύνηθες ρόφημα στα επαγγελματικά γεύματα και τα καταστήματα τυριών αφθονούν.

Αλλά σύντομα χιλιάδες αγροκτήματα μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν δραστικά τα κοπάδια βοοειδών τους για να συμμορφωθούν με την κυβερνητική πολιτική.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι υποστηρικτές των αγροτών λένε ότι η κυβερνητική πρόταση απειλεί σχεδόν όλη τη γεωργία στην Ολλανδία -το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων στον κόσμο σε αξία μετά τις ΗΠΑ- σε μια εποχή αυξημένης παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία.

Λίγες χώρες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από την Ολλανδία, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζει κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και έτσι κινδυνεύει από πλημμύρες. Αλλά ακόμη και σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί αντιτίθενται σε πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκαλούν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν αντιδράσεις, όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας που ξεκίνησε το 2018 έως τις επανειλημμένες επιθέσεις στις πράσινες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Οι μάχες, κυρίως μεταξύ υποστηρικτών των περιβαλλοντικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν επανειλημμένα φέρει αντιμέτωπους τους πολίτες της υπαίθρου με τους κατοίκους των πόλεων, αναστατώνοντας την εθνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και οι σύμβουλοί του συναντήθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά με ολλανδικές οργανώσεις αγροτών για το θέμα, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος του Ρούτε έχει πέσει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης που διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 11.200 κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να κλείσουν και 17.600 αγρότες θα πρέπει να μειώσουν τα κοπάδια τους για να επιτευχθούν οι στόχοι για τις εκπομπές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις “υπολογισμούς” και δήλωσε ότι οι στόχοι εξακολουθούν να προσαρμόζονται.

Χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ολλανδία διαδήλωσαν αυτό το καλοκαίρι οδηγώντας τρακτέρ γεμάτα επιγραφές κατά μήκος επαρχιακών δρόμων και φωνάζοντας συνθήματα στις πλατείες των πόλεων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα του ολλανδικού πληθυσμού δήλωσαν ότι κατανοούν τις ανησυχίες των αγροτών. Ο Ρούτε επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαμαρτύρονταν τον Ιούνιο.

Η προτεινόμενη πολιτική θα μειώσει τις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας κατά 50% για την προστασία ενός δικτύου φυσικών περιοχών ώστε να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο Natura 2000. Οι περιοχές Natura 2000 υπολογίζονται σε περίπου 7% της ολλανδικής έκτασης.

Τα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα αποθέματα αζώτου υπερβαίνουν τα κρίσιμα επίπεδα στις καθορισμένες περιοχές, αν και έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον 24,7 δισ. δολάρια επιπλέον των υφιστάμενων 7,1 για να φέρει τα τρία τέταρτα των περιοχών Natura 2000 σε “υγιές επίπεδο” έως το 2030.

Οι αγρότες, είπε η κυβέρνηση, έχουν τρεις επιλογές: “Να κάνουν πιο βιώσιμες τις παραγωγές τους, να μετεγκατασταθούν ή να τις τερματίσουν”. Η κυβέρνηση προσφέρει εξαγορές στους αγρότες, αλλά οι συνήγοροι λένε ότι λίγοι τις έχουν αποδεχθεί. Οι προτεινόμενες περικοπές αζώτου κυμαίνονται από 12% έως 95% ανά περιοχή.

Related posts

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε ο Μπορέλ

banksnews

Ισραήλ: Η κόρη του πρωθυπουργού Μπένετ προσβλήθηκε από Covid-19

banksnews

Ν. Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε ένα κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων ή και την όποια κηδεμόνευση

banksnews

Ιταλία: 60.029 νέα κρούσματα, 322 θάνατοι – Μειώνονται τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους

banksnews

Αϊτή: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα

banksnews

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

banksnews

Η Μόσχα λέει πως “εξουδετέρωσε” πυρήνα ισλαμιστών στην Κριμαία

banksnews

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για πιθανή ανατροπή της απόφασης που προστάτευε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

banksnews

Ολ. Σολτς: ”Ζήτημα σεβασμού” η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα

banksnews