Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Welt: Στενοί παραμένουν οι δεσμοί της Αυστρίας και της Ρωσίας και μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η διάθεση ήταν καλή όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε στη Βιέννη τον Ιούνιο του 2014. Ο ουρανός ήταν μπλε, το χαλί κόκκινο. Στο μεταξύ, μόλις η Κριμαία είχε προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Οι σημαίες των διαδηλωτών της Ουκρανίας και της Τσετσενίας ήταν αόρατες για τον κρατικό προσκεκλημένο στη Βιέννη, σχολιάζει η Welt.
Αντ ‘αυτού, το κόκκινο-λευκό-κόκκινο στρατιωτικό συγκρότημα πνευστών έπαιζε στο Hofburg. Ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ υποδέχτηκε τον Πούτιν σαν φίλο. Το Εμπορικό Επιμελητήριο αστειεύτηκε. Ο τότε Πρόεδρός του, Κρίστοφ Λάιτλ τόνισε την επανειλημμένη επανεκλογή του ως επικεφαλής του επιμελητηρίου. Ο Πούτιν τον διέκοψε και είπε: “δικτατορία”. Διακοπή. Υστερόγραφο: “Μα καλή δικτατορία”.

Στη συνέχεια, ο Λάιτλ αναφέρθηκε στο ότι πώς μέρη της Ουκρανίας ήταν κάποτε αυστριακά. Και ο Πούτιν, ο οποίος είπε: “Τι σημαίνει αυτό; Τι προτάσεις έχετε;” Ο Φίσερ απλώς χάιδευε τον ώμο του Πούτιν. Παρόμοια φιλική ήταν και η επίσκεψη του Πούτιν το 2018. Ούτε λέξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.

Και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022; Κανένα σημείο καμπής. Υπήρξαν λίγες παραιτήσεις, υπήρξαν μερικές συμβολικές παραιτήσεις Αυστριακών πρώην πολιτικών από όλα σχεδόν τα πολιτικά στρατόπεδα από τα εποπτικά συμβούλια των ρωσικών εταιρειών. Αλλά η Αυστρία εξακολουθεί να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τέλος, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ (ÖVP) επισκέφτηκε τον Πούτιν στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2022 για μια ομιλία που ήταν “άμεση, ανοιχτή και σκληρή”, αλλά για την οποία δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα πρακτικά. Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη έχει ακόμα ένα γιγάντιο σύστημα κεραίας στην οροφή που δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν.
Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, απλώς επικαλείται κανείς την ουδετερότητα, σχολιάζει η Welt. “Η Αυστρία ήταν ουδέτερη, η Αυστρία είναι ουδέτερη, η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη”, είπε ο Nεχάμερ. Η ουδετερότητα έκανε καλή δουλειά και συνεχίζει να την κάνει. Από την πλευρά του, αυτό ήταν το τέλος της συζήτησης. Μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ,σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Νεχάμερ αναφέρεται σε συμβάσεις προμηθειών
“Αυτό που πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη είναι ότι αν αυτός ο πόλεμος τελειώσει σήμερα, η Ρωσία δεν θα είναι μια χώρα με την οποία είναι τόσο εύκολο να συναλλάσσεσαι”, λέει ο Χέλμουτ Μπραντστέτερ, βουλευτής του φιλελεύθερου, φιλοευρωπαϊκού αντιπολιτευόμενου κόμματος NEOS. Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο Μπραντστέτερ είναι ο πιο επικριτικός πολιτικός της Αυστρίας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ένα τεράστιο 71% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Αυστρία προερχόταν από τη Ρωσία. Τον Ιανουάριο έφτασε ακόμη και το 81%. Αυτό είναι το ίδιο επίπεδο με το χειμώνα 2021/22. Πέρυσι, η Αυστρία πλήρωσε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο – γεμίζοντας έτσι τα πολεμικά ταμεία του Κρεμλίνου, τονίζει η Welt.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Nεχάμερ ανακοίνωσε την άνοιξη του 2022 ότι θα καταργηθεί σταδιακά από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027. Μάλιστα, οι εισαγωγές είχαν μειωθεί ραγδαία το καλοκαίρι. Ένας λόγος για το πρόσφατα αυξημένο μερίδιο των εισαγωγών από τη Ρωσία είναι ότι άλλες χώρες παραδίδουν ή μεταφέρουν λιγότερο φυσικό αέριο. Αλλά και η αγορά σε απόλυτους αριθμούς έχει και πάλι αυξηθεί.
Ο καγκελάριος Νεχάμερ αναφέρεται σε υπάρχουσες συμβάσεις με τη Ρωσία. Συμβόλαια, τα οποία δεν γνωρίζει. Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της εξόδου από το ρωσικό φυσικό αέριο, τώρα λέγεται ότι η ρήξη με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα πρέπει πρώτα να εξεταστεί νομικά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σύμβαση μεταξύ της αυστριακής εταιρείας ενέργειας OMV και του πλειοψηφικά κρατικού ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, η οποία ανανεώθηκε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια κατά την επίσκεψη Πούτιν στη Βιέννη το 2018. Η ειδοποίηση από τον Καγκελάριο ότι τα συμβόλαια δεν είναι γνωστά είναι πικάντικη: η OMV είναι τουλάχιστον κατά 30% κρατική – πράγμα που σημαίνει ότι η Δημοκρατία συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο.

“Όταν υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στάθηκαν πίσω από τους υπογράφοντες – έτσι ένας καγκελάριος σηκώνεται για να υπογράψει ένα συμβόλαιο και δεν ξέρει τι υπογράφεται;” είπε ο Μπραντστέτερ. Αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.Η Αυστρία και η Ρωσία έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς
Το πρώην αφεντικό της OMV, Γκέρχαρντ Ρόις (2011-2015) δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η πιθανότητα το εποπτικό συμβούλιο να μην είχε ασχοληθεί με συμβόλαιο τέτοιου όγκου και τέτοιας διάρκειας “είναι σχεδόν μηδενική”. Η φάρσα για τις παραδόσεις αερίου είναι μόνο το ορατό σημείο μιας περίπλοκης αποσύνδεσης.

Η Αυστρία και η Ρωσία έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς. Πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν ή είχαν τα ευρωπαϊκά υποκαταστήματά τους στη Βιέννη: η Lukoil, η μεγάλη τράπεζα VTB, η Sberbank. Η Ρωσία θεωρήθηκε μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τις αυστριακές εταιρείες, ειδικά στον τραπεζικό τομέα.

Η ρωσική θυγατρική της αυστριακής Raiffeisen Bank International (RBI) κάνει επίσης καλές επιχειρήσεις υπό τις κυρώσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times, το 40% έως 50% των διεθνών συναλλαγών πληρωμών από τη Ρωσία διεκπεραιώνονται επί του παρόντος μέσω Raiffeisen. Το περασμένο έτος, τα συνολικά κέρδη της RBI υπερδιπλασιάστηκαν – με τις θυγατρικές της RBI στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να είναι οι αγελάδες μετρητών στον όμιλο με μερίδιο κέρδους περίπου 60%.

Ωστόσο, η RBI δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τα κέρδη της υπό τις κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυστριακής εβδομαδιαίας εφημερίδας Falter, τώρα εξετάζεται μια λύση. Το σχέδιο προβλέπει πως η RBI αναλαμβάνει την εκκαθαρισμένη Sberbank-Europe, η οποία είχε την έδρα της στη Βιέννη, και σε αντάλλαγμα πουλά μετοχές στη Ρωσία.
Οι επικριτές φοβούνται ότι αυτό θα δυσφημήσει την RBI, η οποία έχει εξαιρετικές πολιτικές διασυνδέσεις στην Αυστρία. Ή ακόμα χειρότερα: οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ στοχεύουν την τραπεζική αυτοκρατορία. Πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμβούλεψε την RBI να αποχωρήσει από τη Ρωσία.

Αλλά η Raiffeisen έχει υποστήριξη από την πολιτική. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (ÖVP) υπερασπίστηκε τη δέσμευση της μεγάλης τράπεζας στη Ρωσία. Είχε πει προηγουμένως ότι κάποιος πρέπει να ασκεί την αίσθηση του μέτρου όταν έχει να κάνει με τη Ρωσία. Ο Σάλενμπεργκ είναι επίσης τελικά υπεύθυνος για την έκδοση βίζας για τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, που εδρεύει στη Βιέννη, στα οποία έχει επιβληθεί κυρώσεις.

“Η πολιτική της Αυστρίας βασίζεται στον φόβο”, λέει ο βουλευτής του NEOS Μπραντστέτερ. Αυτό που λείπει είναι η βούληση να εξηγηθούν και να συζητηθούν αποφάσεις. Μάλλον, η κυβερνητική πολιτική έχει κολλήσει στη στάση: “Λέμε τι συμβαίνει.” Και αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες.

Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες είναι πολύ προσεκτικές όταν πρόκειται για την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Βιέννη. Και όσον αφορά την οικονομική συμπεριφορά: ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση της Αυστρίας ως χώρα “AA ” – αν και με αρνητικές προοπτικές. Αιτία: οι “μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που συνδέονται με τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου”.

Related posts

Νότια Κορέα: Στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά λάθος κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

admin

Σολτς: “Το μέλλον” της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική “ατμομηχανή”

admin

Ισραήλ: Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για ασφάλεια δοκιμάζονται μετά και τη νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ

admin

Στο 40% η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν

admin

Fed: Κατέβασε κι άλλο ρυθμό, με αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% – Ο ρυθμός εφεξής θα είναι ο κατάλληλος

admin

Μειωμένα κατά 26% τα μπόνους της Wall Street το 2022

admin

Διπλωματική διαμαρτυρία του Κιέβου προς την Πολωνία και την ΕΕ για τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων

admin

Νορβηγία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εθνικοποίηση αγωγών αερίου μετά τη λήξη των συμβάσεων παραχώρησης

admin

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων

admin