Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Welt: Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν νέο υπερπυρηνικό βομβαρδιστικό απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα

Οι ΗΠΑ αποκτούν ένα νέο πυρηνικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τη Welt. Η κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman παρουσιάζει το μοντέλο “B-21 Raider” για πρώτη φορά στο κοινό σε μια τελετή. Οι ΗΠΑ κρατούν μεγάλο μυστικό το νέο υπερβομβαρδιστικό. Ακόμα και το περίγραμμα είναι αποκαλυπτικό.
Για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αποκτούν ένα νέο πυρηνικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς – επίσης για την αποτροπή της Κίνας και της Ρωσίας. Το νέο υπερμοντέλο φέρει την ονομασία B-21 Raider, ως αναφορά σε ένα μοντέλο με την τεχνολογία του 21ου αιώνα.

Όταν η σύμβαση για την κατασκευή του βομβαρδιστικού ανατέθηκε στην αμερικανική αμυντική εταιρεία Northrop Grumman πριν από επτά χρόνια, η τιμή μονάδας είχε οριστεί στα 550 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, το κόστος αυξήθηκε στα 692 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η ακριβής τιμή μέχρι την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λίγα χρόνια είναι μόνο ένα από τα πολλά μυστήρια που περιβάλλουν το νέο σούπερ βομβαρδιστικό της Αμερικής. Η Northrop Grumman παρουσιάζει τώρα το μοντέλο για πρώτη φορά στο κοινό σε μια τελετή στο εργοστάσιό της στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τα πρόχειρα περιγράμματα του βομβαρδιστικού, τα οποία θυμίζουν έντονα το μοντέλο B-2 Spirit. Το βομβαρδιστικό αυτό κατασκευάστηκε επίσης από τη Northrop Grumman από το 1988 έως το 1997 και έχει τα λεγόμενα χαρακτηριστικά stealth, δηλαδή είναι δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστεί από τα ραντάρ. Το νέο μοντέλο B-21 θα πρέπει επίσης να πετάξει όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητο.

Στην ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, η Northrop Grumman έχει μια απλή απάντηση: “Επί του παρόντος, μόνο το 10% των βομβαρδιστικών της χώρας μας είναι ικανό να διαπεράσει την προηγμένη εχθρική αεράμυνα”. Επομένως, ένα νέο βομβαρδιστικό είναι “ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πιθανών αντιπάλων, την καθησύχαση των συμμάχων και τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας μας”. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να παραγγείλει τουλάχιστον 100 από αυτά και θα ξεκινήσει έτσι έναν μερικό εκσυγχρονισμό του στόλου των πυρηνικών βομβαρδιστικών της. Τα τελευταία μοντέλα του στόλου των αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδιστικών, τα B-2, είναι ήδη δύο δεκαετιών. Συμπεριλαμβανομένων των προγενέστερων μοντέλων B-52 και B-1, το σύνολο των περίπου 160 βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες.

Τα 76 βομβαρδιστικά B-52 πετούν κατά μέσο όρο πάνω από 50 χρόνια. Τα μοντέλα εκσυγχρονίζονται συνεχώς με κόστος εκατομμυρίων. Το νέο μοντέλο B-21 που παρουσιάζεται τώρα στην Καλιφόρνια πρόκειται να αντικαταστήσει τους στόλους των βομβαρδιστικών B-1 και B-2, αλλά όχι τα γερασμένα B-52.

Η Ρωσία και η Κίνα θα ακολουθήσουν πιθανότατα το παράδειγμά τους
Σε απάντηση στο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να προωθήσουν τα σχέδιά τους για νέα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς. Εδώ και χρόνια, η Tupolev εργάζεται πάνω στο μοντέλο PAK-DE ως το νέο βομβαρδιστικό της Μόσχας. Η Κίνα φέρεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωση του μυστικού stealth βομβαρδιστικού Xian H-20, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει ομοιότητες με το νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εμπλακούν σε μια μονομαχία γοήτρου για τις νέες τεχνολογίες στα βομβαρδιστικά τους. Στους κύκλους της βιομηχανίας υπάρχουν εικασίες ότι μέχρι το 2025 οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Μόσχα μπορεί να διαθέτουν νέα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, εάν η Ρωσία είναι σε θέση να το κάνει με το νέο της μοντέλο λόγω της αποδυνάμωσής της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι δεν θα δημοσιευθούν στοιχεία επιδόσεων, όπως το ακριβές βεληνεκές ή το βάρος της βόμβας, όταν παρουσιαστεί το νέο αμερικανικό μοντέλο B-21. Με πολύ γενικούς όρους, η Northrop Grumman μιλάει για “συμβατικές καθώς και πυρηνικές κεφαλές”. Το μοντέλο θα είναι “ένα από τα πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη στον ουρανό, ικανό να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών αποστάσεως και άμεσης επίθεσης”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι οπλοθυρίδες φέρουν την αναθεωρημένη αμερικανική πυρηνική βόμβα B61-12, μαζί με πυραύλους κρουζ. Το βομβαρδιστικό είναι πιθανό να συνοδεύεται από μη επανδρωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την προστασία του, την αναγνώριση αλλά και για επιθέσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε το πρώτο μοντέλο B-21 Raider θα είναι επιχειρησιακό στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, εργάζονται έξι μοντέλα.

Η Northrop Grumman μιλάει εντυπωσιακά για ένα “ψηφιακό βομβαρδιστικό” και το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο. Αυτό που εννοείται πάνω απ’ όλα είναι η πλήρης δικτύωση με πληροφορίες ή όπλα από το διάστημα, τον αέρα, το έδαφος ή από πλοία και υποβρύχια.

Σε ένα δίκτυο (JADC2-Joint All-Domain Command and Control), συγκεντρώνονται δεδομένα από όλους τους τομείς των ενόπλων δυνάμεων. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποστολών και την επιλογή των στόχων. Ένα λεγόμενο “Combat Cloud” σχεδιάζεται επίσης για το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS (Future Combat Air System). Ωστόσο, το μοντέλο που σχεδιάζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2040.

Related posts

Η Moderna αναπτύσσει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον

admin

Απόστρατος Βρετανός στρατηγός: Αν ο Πούτιν βρεθεί αντιμέτωπος με ήττα στην Ουκρανία θα καταφύγει στα πυρηνικά

admin

Σολτς: Περιορισμένος για την ώρα, ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

admin

Ο Μπολσονάρο παίρνει αποστάσεις από τρομοκρατική απόπειρα οπαδού του

admin

Αϊτή: Η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση

admin

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Ο Ερντογάν απειλεί όπως ο Πούτιν – Δεν θα δειλιάσουμε

admin

Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα ότι θέλει “να αλλάξει το στάτους κβο” στα σύνορά τους στα Ιμαλάια

admin

Ν. Ρουμπινί: Κυριολεκτικά το 90% των κρυπτονομισμάτων είναι “απάτη, εγκληματική δραστηριότητα”

admin

Ελλιμενίστηκε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά – Τούρκος θα αγοράσει τελικά τα σιτηρά

admin