Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Welt: Με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, η Λευκορωσία γίνεται μέρος της νέας ρωσικής αυτοκρατορίας

Για 27 χρόνια, η Λευκορωσία ήταν απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα. Τώρα η Μόσχα θέλει να τοποθετήσει ξανά πυρηνικά όπλα στη γειτονική χώρα, όπως έκανε κάποτε υπό τον κομμουνισμό, σημειώνει η Welt. Και έτσι έρχεται ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην ανοικοδόμηση μιας μίνι -εκδοχής της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λατρεύει να τρομάζει τις δυτικές κοινωνίες με περισσότερο ή λιγότερο λεπτές πυρηνικές απειλές. Ο τελευταίος σταθμός είναι η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Κρεμλίνου να σταθμεύσει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία. Πολλοί στη Δύση θα το αντιληφθούν ως ένα νέο σενάριο απειλής στον τρέχοντα πόλεμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό είχε ήδη γίνει εμφανές πριν από τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ήδη στα τέλη του 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε επιδιώξει μια συνταγματική τροποποίηση που θα καταργούσε το καθεστώς της χώρας χωρίς πυρηνικά όπλα και θα επέτρεπε έτσι τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών όπλων. Το “δημοψήφισμα” υιοθετήθηκε στη συνέχεια λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου από μια υποτιθέμενη πλειοψηφία Λευκορώσων – σε μια χώρα γνωστή για εκλογική χειραγώγηση από την ηγεσία.

Ο Πούτιν δικαιολογεί την απόφαση με το γεγονός ότι η Βρετανία θέλει να παραδώσει πυρομαχικά διάτρησης τεθωρακισμένων στην Ουκρανία με κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πρόκειται για άλλο ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα του Κρεμλίνου, άλλωστε, τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικές βόμβες. Στην πραγματικότητα, η ίδια η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο πυρομαχικών ως όπλο διάτρησης θωράκισης, επειδή το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει ιδιαίτερα μεγάλη μάζα για να σπάσει την πανοπλία. Το γεγονός ότι τα βρετανικά πυρομαχικά χρησιμεύουν μόνο ως πρόσχημα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι προσπάθειες σύνδεσης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα πηγαίνουν πολύ πιο πίσω. Μέχρι την 1η Ιουλίου, τα κτίρια αποθήκευσης στη Λευκορωσία πρόκειται να ολοκληρωθούν για να στεγάσουν τακτικά πυρηνικά όπλα.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Πούτιν δεν αλλάζει τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία – ούτε την απειλή για τη Δύση. “Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού του Πούτιν που προσπαθεί να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ”, δήλωσε στο Reuters ο Χανς Κρίστενσεν, ειδικός στα πυρηνικά όπλα στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. “Η στάθμευση στη Λευκορωσία δεν έχει κανένα στρατιωτικό όφελος επειδή η Ρωσία έχει ήδη τόσα πολλά από αυτά τα όπλα και τις δυνάμεις μέσα στη Ρωσία”. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν δεν θα χρειαζόταν τη Λευκορωσία για να εκτοξεύσει τακτικά ή στρατηγικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εάν το επιλέξει, ούτε αυτό αυξάνει την απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ούτε αλλάζει το καθεστώς του Μινσκ στον τρέχοντα πόλεμο. Εξάλλου, η Λευκορωσία είναι εδώ και καιρό μια βάση επιχειρήσεων για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από την αρχή, ο δικτάτορας Λουκασένκο έθεσε τη χώρα του στη διάθεση των στρατιωτών της Ρωσίας, οι οποίοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους στο Κίεβο από εκεί. Η Λευκορωσία συνεχίζει να αποτελεί βάση για συμβατικούς ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον της γειτονικής χώρας από εκεί.

Ο Πούτιν δείχνει ότι η ανεξαρτησία από τη Λευκορωσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φάρσα
Επομένως, η ανακοίνωση του Πούτιν έχει μικρή στρατιωτική σημασία, αλλά κυρίως πολιτική και συμβολική σημασία. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στη νέα ρωσική αυτοκρατορία, την ενσωμάτωση στην αποικιακή αυτοκρατορία του Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων την ίδια ημέρα που οι Λευκορώσοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Ημέρα της Ελευθερίας, η οποία απαγορεύτηκε από το καθεστώς, σε ανάμνηση της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1918. Ο Πούτιν διαμηνύει ότι η ανεξαρτησία από τη Λευκορωσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φάρσα ούτως ή άλλως, επειδή ο δικτάτορας Λουκασένκο έχει πλέον μετατρέψει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα του σε υποτελείς της Μόσχας.

Η πυρηνική απόφαση είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει πολιτικό απελευθερωτικό πλήγμα για τον Πούτιν. Λίγες ημέρες αφότου ο ηγέτης του Κρεμλίνου έπρεπε να υποβαθμιστεί σε ικέτη και κατώτερο εταίρο του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ενεργεί τώρα ως ο νέος αποικιακός αφέντης έναντι της Λευκορωσίας για να ξεχαστεί η ταπείνωση από την Κίνα.

Για τη Λευκορωσία, αυτό σηματοδοτεί το τέλος 27 ετών ελευθερίας από τα πυρηνικά όπλα. Το 1996, η μεταφορά των τελευταίων σοβιετικών πυρηνικών όπλων στη Ρωσία γιορτάστηκε με μεγάλες τυμπανοκρουσίες. Εξάλλου, η Λευκορωσία, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, ήταν μέρος του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, στο οποίο η Ρωσία δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει τα σύνορα των τριών χωρών σε αντάλλαγμα για τα πυρηνικά όπλα της Μόσχας που σταθμεύουν στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το ότι αυτή η συμφωνία δεν άξιζε το χαρτί στο οποίο είχε υπογράψει η Ρωσία φάνηκε για πρώτη φορά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2014 και στη συνέχεια ξανά στον τρέχοντα ρωσικό πόλεμο. Τώρα τα πυρηνικά όπλα της Μόσχας επιστρέφουν και στη Λευκορωσία. Ο Πούτιν είναι έτσι ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση μιας νάνος εκδοχής της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Related posts

Η Νότια Αφρική διέψευσε τις αναφορές για ρωσικό σχέδιο εκτόξευσης υπερηχητικού πυραύλου κατά τη διάρκεια άσκησης

admin

Bloomberg: Εντός των ημερών πρόταση εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Κατάρ

admin

Ολλανδία: Βόμβα-φάρσα για τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς προκάλεσε την εκκένωση για μία ώρα του κοινοβουλίου

admin

Στο στόχαστρο τουρκικών ΜΜΕ ο Ιμάμογλου: “Εκδικείται για το τέμενος της Αγίας Σοφίας;”

admin

ΟΗΕ: “Μέτριος” ο κίνδυνος από την κατάληψη εργαστηρίου στο Σουδάν

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Αλλαγή κλίματος στους διπλωματικούς κύκλους για το πιθανό αποτέλεσμα

admin

Το νέο σχέδιο της Κύπρου για να καταστεί πύλη μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά εμβάθυνση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας

admin

Κορυφαίοι αμυντικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τη στρατιωτική βοήθεια σε τηλεφώνημα

admin