Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Viva: Αναμένει τριπλασιασμό εσόδων τη φετινή χρονιά

Τριπλασιασμό εσόδων, σε σχέση με το 2020, αναμένει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Viva Wallet, επιδιώκοντας στο τέλος της χρονιάς να έχει ένα πελατολόγιο επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη της τάξης των 100 χιλιάδων.

Με βάση τα ως τώρα στοιχεία, τα έσοδα της φετινής χρήσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ έναντι 44 εκατ. ευρώ το 2020, χάρη στη γεωμετρική αύξηση από τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες πληρωμών. Το 90% των εσόδων της θα προέλθει από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό. Η Viva διαθέτει παρουσία σε 23 αγορές (σ.σ. σε 21 εξ αυτών και με 1 φυσικό υποκατάστημα).

Στην Ελλάδα, η Viva αναμένει, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της Χάρη Καρώνη, σημαντική διεύρυνση του μεριδίου της στις υπηρεσίες πληρωμών, λόγω της αποεπένδυσης των συστημικών τραπεζών από τον κλάδο εκκαθάρισης συναλλαγών, μέσω POS.

Η Viva έχει καταθέσει, σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, τις απόψεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις πωλήσεις των κλάδων εκκαθάρισης συναλλαγών POS από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε.

Η πώληση των δραστηριοτήτων από τις τράπεζες σε διεθνείς ομίλους πληρωμών (Nexi, Worldline) αποδεσμεύει τις εγχώριες επιχειρήσεις/μεγάλους εμπόρους από σχέσεις δανεισμού και διευκολύνει, σύμφωνα με το management, τη στροφή προς τη δοκιμασμένη λύση της Viva.

Η διοίκηση του ομίλου ξεκαθάρισε ότι η επέκταση των εργασιών θα έρθει κυρίως από την οργανική ανάπτυξη, μέσω προσφοράς καινοτόμων τεχνολογικά προϊόντων, όπως το “Tap on phone”. Όποιες εξαγορές διενεργηθούν, θα αφορούν σε εταιρείες που μπορούν να αναδείξουν περαιτέρω το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ομίλου, που δεν είναι άλλο από τις λύσεις software στις υπηρεσίες πληρωμών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Viva ετοιμάζεται να αποκτήσει συμμετοχή σε πολωνική εταιρεία, ώστε να δημιουργήσει ένα δεύτερο hub για ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ιδρυτής και CEO της Viva έθεσε ως στόχο να φθάσει την αποτίμηση του ομίλου στο 1,5 δισ. ευρώ. Επίπεδα στα οποία θα ενεργοποιηθούν όροι αποεπένδυσης υφιστάμενων μετόχων. Η είσοδος στο Χ.Α αποκλείστηκε για άλλη μια φορά.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, που τίθεται πρώτη φορά δημόσια, θα πρέπει να υπάρξει τα επόμενα χρόνια γεωμετρική ανάπτυξη εργασιών, η οποία θα τροφοδοτηθεί από τις εξής ενέργειες:

Η Viva σχεδιάζει, ήδη από πέρσι, τη σύναψη συνεργασίας με επενδυτές, που θα βάλουν 500 εκατ. ευρώ σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Η Viva Bank θα αντλεί ρευστότητα από το SPV για να δανείζει τους πελάτες- εμπόρους της και εν συνεχεία θα πουλά τις απαιτήσεις στο όχημα ειδικού σκοπού. Προβλέπεται, επίσης, η σταδιακή άντληση κεφαλαίων ως 350 εκατ. ευρώ από τις αγορές, που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη εργασιών.

Προς το παρόν, η Viva δουλεύει σε πιλοτικό 12μηνο πλάνο, με διάθεση μικρών δανείων σε επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής περιόδου θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την προσέλκυση επενδυτών που θα βάλουν τα κεφάλαια στο SPV.

Σύμφωνα με τον κ. Χ. Καρώνη ως τώρα έχουν επενδυθεί στη Viva επενδυτικά κεφάλαια 115 εκατ. ευρώ. Η τελευταία κίνηση έγινε στις αρχές της φετινής χρονιάς με την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), ύψους ως 75 εκατ. ευρώ, το ύψος του οποίου ανήλθε τελικά στα 80 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών κάλυψε ο κινεζικός όμιλος Tencent, ο οποίος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Fintech.

Είχε προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου το λονδρέζικο venture capital fund Hedosophia, λαμβάνοντας, ως αντάλλαγμα, προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου και νωρίτερα (2018), η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο του private equity fund Diorama.

Related posts

Πώς είδε το Q1 των τραπεζών η Alpha Finance

banksnews

Περισσότερες πωλήσεις ακινήτων υπόσχονται οι τραπεζίτες

banksnews

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

banksnews

Παρευξείνια Τράπεζα: Δάνειο 40 εκατ. στην Εθνική Factors

banksnews

Γάντια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

banksnews

Συμφωνία Eurobank-εργαζομένων για Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

banksnews

Αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank

banksnews

Alpha Bank: Στη Fortress το χαρτοφυλάκιο Neptune

banksnews

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

banksnews