Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Virtual Money v Real economy

Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την Πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, αποτελεί συνέχεια της «πεπατημένης» μεθόδου ανακοινώσεων μέτρων από διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντα είναι ενθουσιώδεις αφού για όλους & για όλα «λεφτά υπάρχουν». Μετά αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις από τους Θεσμούς, τα κράτη τους πολίτες και κυρίως αυτούς που πρέπει να δώσουν τα λεφτά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες  μεγαλόστομες ανακοινώσεις  για μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια, τελικά κατέληξαν άδοξα, όπως το περίφημο πακέτο Γιούνκερ ή το  Ταμείο Πράσινης ανάπτυξης της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και οι απορροφητικότητες  απογοητευτικές.

Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Γιατί οι Ευρωπαϊκοί θεσμού (πλην ΕΚΤ) πρώτα ανακοινώνουν, μετά συζητούν, μετά διαφωνούν και στο τέλος συμβιβάζονται, έχοντας αλλάξει τελείως τις αρχικές ανακοινώσεις, προσθέτοντας στο ενδιάμεσο πολλά «Αν», «εφόσον» & «όταν».

Έτσι και τώρα ανακοινώθηκαν μέτρα 760 δις , τα μοίρασαν κιόλας ανά χώρα για να χαρούν οι Νότιοι παρίες, με την Ελλάδα να πετά στα σύννεφα αφού της αναλογούν 32 δις. Όμως ξέχασαν τα βασικά:

  • Να αποφασίσουν ομόφωνα οι συμμετέχουσες χώρες για το εν λόγω πακέτο, ενώ γνωρίζουμε ότι χώρες όπως η Δανία η Σουηδία, ή Ολλανδία και η Αυστρία δεν συμφωνούν.
  • Να προσδιορίσουν επακριβώς πως θα εξευρεθούν τα κεφάλαια, την στιγμή μάλιστα που η Μ. Βρετανία, χώρα με μεγάλη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Commission μας αποχαιρετά.
  • Να προσδιορίσουν τους ακριβείς όρους εκταμίευσης, τόσο των ενισχύσεων όσο και των δανείων, που από την αρχική δήλωση «άνευ όρων», άρχισε σιγά αλλά σταθερά να μεταλλάσετε στο «θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις».
  • Το καλύτερο όμως και ποιο ενδιαφέρον (αν και κανείς δεν το συζητά) είναι ότι στις ανακοινώσεις για πρώτη φορά γίνεται λόγος για ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ετησίως και βλέπουμε…

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εις τας Ευρώπας, η Αμερικάνική οικονομία στενάζει από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που βγαίνουν. Οι 2,12 εκατομμύρια νέοι άνεργοι, η πτώση των παραγγελιών διαρκών αγαθών κατά -17%, η πτώση του Αμερικάνικου ΑΕΠ 1ου τριμήνου κατά -5%, δεν επηρεάζουν τις αγελαίες αγορές, που προσεγγίζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους. Οι επικείμενες εκλογές βοηθούν προς το παρόν την ανοδική κίνηση, αν και ο  Nasdaq έχει αρχίσει να παρουσιάζει αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διαμάχη ΗΠΑ & Κίνας καλά κρατεί, πότε για τον Covid-19 πότε για την HUAWEI, πότε για το Hong-Kong & πότε για την Σινική Θάλασσα. Όμως για πρώτη φορά η Κίνα δημιουργεί  νέα σοβαρά προβλήματα με την ΙΝΔΙΑ, την Αυστραλία, ακόμα και το φιλικό της Βιετνάμ για διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα το Κινέζικο νόμισμα να πλησιάζει ιστορικά υψηλά σε σχέση με το USD.

Η Ελληνική αγορά επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών, μετρά τα δισεκατομμύρια που αναμένει, επαναφέροντας την αισιοδοξία γρηγορότερα από το αναμενόμενο στους συμμετέχοντες και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Η ομολογιακή αγορά υποβοηθούμενη και αυτή, συνέχισε την αποκλιμάκωση της με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,50 %. Η ανακοίνωση του ΜΥΤΙΛ για επαναγορά του εισηγμένου ομολόγου της, βοήθησε και τους υπόλοιπους εταιρικούς τίτλους σε άνοδο των τιμών.

Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, θα φανεί του επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για πτώση -70% του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας αποτελεί η ταχύτητα που θα διοχετεύσει ο τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους & κλάδου..

Έτσι παρά την επιφυλακτική μας τάση των προηγουμένων εβδομάδων, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται να αλλάζει. Αναμένουμε το έγκυρο εβδομαδιαίο και μηνιαίο  κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες ΓΔ και 1650 FTSE, για να πειστούμε ότι δεν οδεύουμε σε Bull trap  χαμηλού κόστους.

Οι Ελληνικές τράπεζες, προσέγγισαν γρήγορα τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους. Ο ΔΤΡ για να έχει συνέχεια στην ανοδική του αντίδραση πρέπει να κατοχυρώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 380 μονάδες. Αντίστοιχα η ΑΛΦΑ θα πρέπει να κατοχυρώσει το 0,64 η ΕΥΡΩΒ το 0,44 η ΕΤΕ το 1,40 & η ΠΕΙΡ το 1,50 €. Η  σχέση  ανοδικών – καθοδικών τίτλων & οι χαμηλοί όγκοι βαίνουν βελτιούμενοι και μένει να δούμε από Δευτέρα ανά το φαινόμενο θα συνεχίσει.

Για τον ΓΔ τα ενδιάμεσα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 645, 628 & 600 μονάδες, με το ΚΜΟ 200 ημ. EXPO (620) να λειτουργεί υποστηρικτικά.   Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 665, 680 & 705 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 στηρίξεις εντοπίζονται στις 1564, 1530, 1475 & 1412 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1650, 1705 & 1750 μονάδων.

Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν προσδοκίες για την Ελληνική αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς μέχρι και αύριο, ημέρα ολοκλήρωσης των εκροών των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.

Τεχνική επιβεβαίωση αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών που για ένα 3-μηνο αποτελούσαν σημαντικές αντιστάσεις.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown του covid-19, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, ιδίως αν οι εμπλεκόμενοι καταλάβουν, ότι από τις ανακοινώσεις μέχρι την υλοποίηση ενισχυτικών μέτρων υπάρχει σημαντική χρονική υστέρηση, ακόμα και αν αυτά υλοποιηθούν όπως ανακοινώνονται… 

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Related posts

Ελλάκτωρ: Στρατηγική συμφωνία με ΕDP Renewables για αιολικά πάρκα 900ΜW

banksnews

Η αυτοδυναμία της ΝΔ συντηρεί την διάθεση για ανάληψη ρίσκου

banksnews

ΤΙΤΑΝ: Με τηλεδιάσκεψη η Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 14 Μαΐου

banksnews

MOTOR OIL: Τον Φεβρουάριο του 2022 σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο

banksnews

MLS: Εξουσιοδότηση για περαιτέρω νομικές ενέργειες έδωσαν οι ομολογιούχοι

banksnews

Πώς είδε η UBS τα αποτελέσματα της Alpha Bank

banksnews

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες την επαναφορά στις 680 μονάδες

banksnews

Κοινό ομολογιακό δάνειο 30,8 εκατ. ευρώ για την Δάιος Πλαστικά

banksnews

Motor Oil: Στις 17/3 η δημόσια προσφορά για το ομόλογο

banksnews