Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Villeroy: Η αύξηση των αγορών ομολόγων στο APP είναι μια πιθανότητα

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και το άλμα του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν, αυτή την στιγμή, μια αλλαγή στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP), δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau. 

Με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ να ολοκληρώνεται με βάση τις εκτιμήσεις στο τέλος Μαρτίου του 2022, η ΕΚΤ αναμένεται τον Δεκέμβριο να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) που βρίσκεται σε ισχύ από το 2015.

“Δεν νομίζω ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αλλάζουν την αξιολόγηση μας. Υπό την τρέχουσα προοπτική θα πρέπει να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο PEPP τον Μάρτιο του 2022”, δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξη στη γερμανική Boersen Zeitung, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Επίσης, με τις χρηματοοικονομικές αγορές να περιμένουν σε μεγάλο βαθμό τον τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για “φαινόμενα κατακρήμνισης” όταν αυτό γίνει, πρόσθεσε. 

Ο Villeroy έκανε λόγο για μια “υπομονετική” προσέγγιση από την ΕΚΤ, η οποία παραμένει σε εγρήγορση. “Μια απόφαση για σύσφιξη της πολιτικής μας πολύ νωρίς θα ήταν λάθος… Αλλά θα πρέπει να προσέχουμε και τις δύο πλευρές… αν οι πληθωριστικές πιέσεις γίνουν πιο επίμονες, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση”, ανέφερε. 

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητο να λάβει όλες τις αποφάσεις τον Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα APP μετά τον τερματισμό του PEPP είναι μια πιθανότητα, αν και δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή. 

Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές στο Δ.Σ. της ΕΚΤ για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και αυτό που χρειάζεται να καθοριστεί είναι “το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός στο συγκεκριμένο μονοπάτι”. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι οι εύθραυστες αγορών ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν καθώς το πιο ευέλικτο PEPP σε σύγκριση με το APP, θα πλησιάζει προς τη λήξη του. 

Related posts

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ενδέχεται να υποβληθεί εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση

banksnews

Six Flags: Καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο

banksnews

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από τη Βουλγαρία το 2021

banksnews

Norges Bank: Σταματά την αγορά κορόνων λόγω της μεγαλύτερης εισροής μετρητών από το πετρέλαιο

banksnews

Βουλγαρία: Στις κάλπες προσέρχονται οι Βούλγαροι για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών

banksnews

Κορυφαίοι αξιωματούχοι ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης

banksnews

Πακιστάν: Ξεπέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Την ανησυχία της για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο εξέφρασε η φον ντερ Λάιεν

banksnews

Τουρκία: Νέα άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο, χάνει έδαφος η λίρα

banksnews