Image default
TOP STORIES

UBS: Οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ αργές για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ενεργήσει αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Axel Weber, ο απερχόμενος πρόεδρος της UBS Group AG, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η Ευρώπη και η Ελβετία θα προχωρήσουν τελικά σε αύξηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων τους.

“Μιλάω για δυσάρεστα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού εδώ και πάνω από ένα χρόνο”, δήλωσε ο Weber στη Neue Zuercher Zeitung σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. “Οι κεντρικές τράπεζες το αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα λυθεί από μόνο του”.

Προειδοποίησε, ωστόσο, να μην ληφθούν “τόσο μαζικά αντίμετρα τώρα που η οικονομία έχει πνιγεί εντελώς και προκύπτουν προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο και περισσότερο από τη μέση εκτίμηση 6,7% σε έρευνα του Bloomberg.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε σύντομα να θυμίζει τη δεκαετία του 1970 με μια ενεργειακή κρίση, μαζικές αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και γεωπολιτικές συγκρούσεις παρόμοιες με εκείνες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Βέμπερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας μεταξύ 2004 και 2011.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δεν θα τερματίσουν την παγκοσμιοποίηση, αλλά πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας εποχής όπου η πολιτική ασφάλειας θα γίνει πιο σημαντικός παράγοντας για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, δήλωσε ο Weber.

Η ενεργειακή ασφάλεια θα εκτοπίσει βραχυπρόθεσμα τη μετάβαση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και οι κυβερνήσεις θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους επενδύσεις, δήλωσε ο Weber στη Neue Zuercher Zeitung. Για τους πολίτες, αυτό σημαίνει υψηλότερο ενεργειακό κόστος και αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση.

Ο Weber δήλωσε ότι η UBS δεν δέχεται καμία νέα επιχείρηση με πελάτες με έδρα τη Ρωσία και οι υφιστάμενοι μη ελεγχόμενοι Ρώσοι πελάτες της με περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 100.000 CHF (108.000 δολάρια) υπόκεινται σε υποχρεώσεις αναφοράς.

Η Ρωσία δεν αποτελεί βασική αγορά για τη UBS, δήλωσε ο Weber, και η εστίαση της εταιρείας θα επικεντρωθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα τα επόμενα χρόνια.

Related posts

Οι συντάξεις, οι αλλαγές σε φορολογία εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και τα αντισταθμιστικά

banksnews

Φόβοι για νέα bail out ευρωπαϊκών τραπεζών

banksnews

Ένας ρεαλιστικός οδηγός για την ενοποίηση της ευρωζώνης

banksnews

Σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες τα ακίνητα

banksnews

Στουρνάρας: Ο Ντράγκι μας έσωσε από το Grexit, η βοήθειά του θα γραφτεί στην ιστορία

banksnews

HSBC για Ελλάδα:Πιθανή η επίτευξη ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια

banksnews

Alpha Bank: Πόσο προσωρινή είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

banksnews

Moody’s: Διατηρούνται οι θετικές προοπτικές στις τράπεζες

banksnews

Τρία βήματα για την Ευρώπη για να δείξει παγκόσμια ηγεσία

banksnews