Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Τι είναι τα spam bots που ο Μασκ έχει ορκιστεί να καταπολεμήσει;

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέστειλε την Παρασκευή το σχέδιο εξαγοράς της Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, καθώς περιμένει λεπτομέρειες σχετικά με τον ισχυρισμό της πλατφόρμας ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% των χρηστών.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει καταστήσει το ξεκαθάρισμα των ψεύτικων λογαριασμών του Twitter και των spam bots κεντρικό στόχο του σχεδίου εξαγοράς του, δήλωσε ότι αν αγοράσει την εταιρεία “θα εξαφανίσει τα spam bots ή θα πεθάνει προσπαθώντας”.

Το Twitter, όπως και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, μάχεται τα τελευταία χρόνια κατά των spam bots μέσω λογισμικού που τα εντοπίζει και τα μπλοκάρει.

Τι είναι τα spam bots και τι θεωρείται ψεύτικος λογαριασμός Twitter;

Τα spam bots ή οι ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν σχεδιαστεί για να χειραγωγούν ή να ενισχύουν τεχνητά τη δραστηριότητα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.

Αν οι λογαριασμοί στην πλατφόρμα εμπλέκονται σε “μαζική, επιθετική ή παραπλανητική δραστηριότητα που παραπλανά τους ανθρώπους”, τότε οι δραστηριότητες αυτές θεωρούνται χειραγώγηση της πλατφόρμας, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας.

Οι επικαλυπτόμενοι λογαριασμοί που μοιράζονται παρόμοιο περιεχόμενο, οι μαζικές εγγραφές λογαριασμών, η χρήση αυτοματοποιημένων ή συντονισμένων λογαριασμών για τη δημιουργία ψεύτικων δεσμεύσεων και η εμπορία ακολούθων αναφέρονται ως παραβιάσεις της πολιτικής του Twitter για τα spam.

Μια έρευνα του Twitter που διεξήχθη σε τέσσερις χώρες έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των χρηστών ήταν η ύπαρξη “πάρα πολλών bots ή ψεύτικων λογαριασμών”.

Πώς ανιχνεύει το Twitter τους ψεύτικους λογαριασμούς;

Το Twitter διαθέτει μια ομάδα που εντοπίζει τους πραγματικούς ανθρώπους και τα ρομπότ στην πλατφόρμα του. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση (Machine learning) και ερευνητές για να αναγνωρίζει μοτίβα κακόβουλης δραστηριότητας.

Οι αλγόριθμοι εντοπίζουν και εξετάζουν 5 έως 10 εκατ. λογαριασμούς την εβδομάδα.

Το Twitter, ωστόσο, επιτρέπει λογαριασμούς παρωδίας, ροής ειδήσεων, σχολιασμού και θαυμαστών, υπό την προϋπόθεση ότι γνωστοποιούν τη φύση του λογαριασμού στο βιογραφικό τους.

Τι κάνει το Twitter με τους ψεύτικους λογαριασμούς;

Όταν το Twitter εντοπίσει έναν ψεύτικο λογαριασμό, μπορεί να κλειδώσει τον λογαριασμό ή να ζητήσει επαλήθευση. Σε περίπτωση πολλαπλών λογαριασμών, μπορεί να ζητηθεί από τον χρήστη να κρατήσει έναν.

Είναι όλα τα bots κακά;

Το Twitter πιστεύει ότι δεν είναι όλα τα bots κακά και έχει λανσάρει μια ετικέτα για την επισήμανση των καλών.

“Ποιος δεν αγαπάει μια χούφτα ρομπότ που υπόσχονται να μην ξεσηκωθούν εναντίον μας;”, ανέφερε το Twitter Safety της εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα καλά bots επιτρέπουν στους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς να μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες, όπως ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

“Το να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικός είναι θεμελιώδες για την ακεραιότητα του διαδικτύου”, δήλωσε ο Tamer Hassan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας HUMAN.

“Όταν πρόκειται για τη διαχείριση της απειλής που αποτελούν τα εξελιγμένα bots για τους οργανισμούς, οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να μην χάσουν. Οι αμυντικές στρατηγικές επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των ζημιών αντί να προπαθούν να κερδίσουν”, πρόθεε.

Γιατί ο Μασκ μισεί τα spam bots;

Ο Μασκ, αυτοαποκαλούμενος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, θέλει το Twitter να γίνει ένα φόρουμ ελεύθερου λόγου, το οποίο πιστεύει ότι είναι “το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας”, και βλέπει τα spam bots ως απειλή για αυτή την ιδέα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο TedX, ο Μασκ δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητά του είναι η απομάκρυνση των bots στο Twitter, αναφερόμενος σε bots που προωθούν απάτες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα στο Twitter.

“Κάνουν το προϊόν πολύ χειρότερο. Αν είχα ένα Dogecoin για κάθε απάτη με κρυπτονομίσματα που έβλεπα, θα είχαμε 100 δισ. Dogecoin”, σημείωσε.

Related posts

Γερμανία: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ

banksnews

Τζόνσον και Μπάιντεν συζήτησαν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία

banksnews

Ινδία: Σε υψηλό 8μήνου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού

banksnews

Σερβία-δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει ένταξη της χώρας στην ΕΕ

banksnews

Reuters: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν την Κυριακή για τα F-16

banksnews

Πορτογαλία: Ρεκόρ καταγράφουν οι μολύνσεις από κορονοϊό, 83% από την παραλλαγή Όμικρον

banksnews

Βρετανία: Το Λονδίνο επικαλείται την υγειονομική κρίση για να δικαιολογήσει τη μείωση της διεθνούς βοήθειάς του

banksnews

Τι είναι το μοντέλο ουδετερότητας της Αυστρίας και της Σουηδίας, που συζήτησαν Μόσχα και Κίεβο

banksnews

Γαλλία: Σε ισχύ θα τεθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό στις μεταφορές μεταξύ 7 και 10 Αυγούστου

banksnews