Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Tι θα σήμαινε για την Τουρκία μία κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Η πολιτική της Τουρκίας για την Ουκρανία βασίζεται στην πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης, αλλά η εξισορροπητική της πράξη έχει γίνει “ολοένα και πιο δύσκολη” καθώς η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ επιδεινώθηκε, έγραψε ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Εθνικών Στρατηγικών Μελετών Τζέφρι Μάνκοφ για το Foreign Policy την περασμένη, σύμφωνα με το ahvalnews.com.

Η Ρωσία αύξησε τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, διακινδυνεύοντας την κλιμάκωση, η οποία αποτελεί “σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ”, είπε ο Μάνκοφ.

Η επιδίωξη βαθύτερων πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Ουκρανία από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται από ορισμένους συμμάχους ως “άκρως προκλητική”, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

“Με την οικονομία της Τουρκίας να κλιμακώνεται, την εγχώρια δημοτικότητα του Ερντογάν να διολισθαίνει και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στα θέατρα από τη Βόρεια Αφρική έως τον Νότιο Καύκασο, η Τουρκία είναι μεταξύ των σημερινών μελών του ΝΑΤΟ με τα περισσότερα να χάσουν εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση στα σύνορα της Ουκρανίας”. είπε.

Η Άγκυρα που επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία και επιρροή, έχει απομονωθεί από πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Υπάρχει ευρεία συμπάθεια για την υπόθεση της Κριμαίας στην Τουρκία και η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, είπε, ενώ η Ρωσία προσπέρασε τα ουκρανικά πλοία και τα λιμάνια του Ουκρανικού ναυτικού μετατόπισε την ισορροπία δυνάμεων από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης, αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν μια προσέγγιση τα τελευταία χρόνια, είπε ο Mankoff.

Η Μόσχα ανέχτηκε τις αντίπαλες ενέργειες της Άγκυρας εναντίον της, αλλά μπορεί να μην ανεχτεί την πολιτική της για την Ουκρανία, είπε.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία αναφέρονται ως καταλύτης για τη σημερινή συσσώρευση στα σύνορα, είπε, αλλά το Κίεβο έχει ελάχιστες ελπίδες να αντέξει σε μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Συρία ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας σε τομείς όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream, είπε. “Ωστόσο, οι ευρύτερες συνέπειες μιας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι πιθανό να είναι αρνητικές”.

Η κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης “θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της μακροχρόνιας πράξης εξισορρόπησης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας”, σύμφωνα με τον Mankoff.

Related posts

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού (PPI) τον Αύγουστο

banksnews

Πορτογαλία: Παγώνει η πώληση έπαυλης που ανήκει στον Ρομάν Αμπράμοβιτς

banksnews

Under Armour: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου

banksnews

Γερμανία: Στάσιμες οι εξαγωγές στην καλύτερη περίπτωση το 2022, εκτιμά η DIHK

banksnews

Τυνησία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και μεταξύ πόλεων για έναν μήνα

banksnews

Gazprom: Αύξησε τις εξαγωγές αερίου το 2021 όμως δεν έφτασε τα επίπεδα προ πανδημίας

banksnews

Γεωργία: Διαδήλωση στην Τιφλίδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος

banksnews

Βέλγιο: Παύει να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στις Βρυξέλλες

banksnews

Η Ουάσινγκτον καλεί το Μινσκ να σταματήσει να “χειραγωγεί” τη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη

banksnews