Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Tι έδειξαν τα ετήσια αποτελέσματα του 2020 για τις εισηγμένες

Tι έδειξαν τα ετήσια αποτελέσματα του 2020 για τις εισηγμένες

Χωρίς  να έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων ισολογισμών αφού η τελευταία ημερομηνία είναι η ερχόμενη Πέμπτη  6 Μαϊου 2021(λόγω μεταφοράς της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής 30 Απριλίου) στις 18.00 το απόγευμα οι εισηγμένες εμφάνισαν συνολικές ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους 643,232 εκατ. ευρώ από ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,083 δις ευρώ το 2019. Ταυτόχρονα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε στα 56,291 δις ευρώ σημειώνοντας πτώση 20,8% σε σχέση με το κύκλο εργασιών των 71,091 δις ευρώ του οικονομικού έτους 2019. Η λειτουργική κερδοφορία(EBITDA) το 2020 ανήλθε στα 6,460 δις ευρώ από 9,158 δις ευρώ το 2019 καταγράφοντας πτώση 29,5%.

Οι εισηγμένες αφού έμαθαν να λειτουργούν το 2015 χωρίς τράπεζες έμαθαν να λειτουργούν πλέον και χωρίς καταστήματα περιορίζοντας έτσι το κόστος αδράνειας σε καταστάσεις όπου η αγορά ήταν κλειστή. Αυτό ίσως ήταν και το μεγάλο κέρδος της περυσινής περιόδου που αφορούσε την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρονικών εφαρμογών πώλησης και προσαρμογής των δικτύων διανομής σε αυξημένο φόρτο παραδόσεων. Οι νέες πρακτικές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο εμπόριο χωρίς ωστόσο ο κλάδος των υπηρεσιών να πηγαίνει πίσω αφού πολλές διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν.

Η παρελθούσα χρήση  απέδειξε ότι οι λίγες και καλές εισηγμένες επέδειξαν ανθεκτικότητα , ωστόσο τα  αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις είναι όμως ικανοποιητικά για την εξασφάλιση μιας καλής συνέχειας. Και επειδή πλέον αποτελούν ιστορία θα ξεχαστούν γρήγορα. Εκτός από τα μερίσματα τα οποία δεν πήγαν και άσχημα. Για το 2020 τα μερίσματα θα διαμορφωθούν κοντά στο 1,15 δις ευρώ καθώς ακόμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από ορισμένες κερδοφόρες εταιρείες (Ιασώ, Καραμολέγκος, Πλαστικά Θράκης κλπ) κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με ύφεση 8,2% και μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις 3,4 δισ. ευρώ το 2020 αναμενόμενα έκλεισε στο κόκκινο. Η μάχη είχε κριθεί από πολύ νωρίς καθώς ήδη από το εξάμηνο οι ζημιές των εισηγμένων είχαν διαμορφωθεί στα 1,1 δισ ευρώ. Στο δεύτερο… ημίχρονο της χρονιάς η άμυνα πήγε καλύτερα με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν στα 643 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά το ισοζύγιο των κερδισμένων υπερίσχυσε διαμορφώνοντας μια σχέση 60:40 υπέρ των κερδοφόρων εταιρειών.

Η καλή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης οδήγησε στην υψηλή παραγωγή μετρητών ( 4%) ενώ εξοικονομήσεις παρατηρήθηκαν και από την μείωση του χρηματοδοτικού κόστους μέσω της μετατροπής του δανεισμού σε μακροπρόθεσμη διάρκεια. Οι δανειακές υποχρεώσεις εμφανίζουν αύξηση 4% ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μείωση κατά 3,7%. Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί των δανείων περιλαμβάνουν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Με ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών έκλεισαν ο εξής εταιρείες: Ευρωπαϊκή Πίστη, Lavipharm, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Κρι – Κρι, Entersoft, E-Net, Παπουτσάνης, Performance, Παίρης, Revoil, Πλαστικά Θράκης, Elton Χημικά, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Εβροφάρμα και Βιοτέρ με τη συνδρομή μη επαναλαμβανόμενων κερδών. Είναι προφανές ότι όσες εταιρείες είχαν κόστος πωληθέντων που αφορούσε πολυμερή βρέθηκαν σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση καθώς οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν αισθητά στο ξεκίνημα της χρονιάς ενώ η ζήτηση για συσκευασίες λόγω της πανδημίας εμφάνισε έντονη δυναμική σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, η πληροφορική λόγω αντικειμένου, εξαγορών και ανελαστικής ζήτησης εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις όπως και οι εταιρείες που σχετίζονται με καθαριστικά και απολυμαντικά.

Στον αντίποδα με ιστορικό ρεκόρ χαμηλής επίδοσης στην τελική γραμμή βρέθηκαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Αεροπορία Αιγαίου, Κυριακούλης, Λογισμός, ΓΕΚΕ και Ελλάκτωρ. Επισημαίνεται ότι πολλές από αυτές τις επιδόσεις αποδίδονται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, ωστόσο η μείωση του τουρισμού ήταν καταλυτική όχι μόνο σε όσες υστέρησαν εμφανίζοντας μεγάλες ζημιές αλλά και σε όσες είδαν την περίοδο της εποχικότητας των πωλήσεων τους να μειώνεται σημαντικά.

 • Αποτελέσματα
 • εισηγμένες
 • 2020

  Related posts

  Folli Follie: Καταψήφισε την πρόταση εξυγίανσης ο προφυλακισμένος Δ. Κουτσολιούτσος

  banksnews

  Alpha Asset Managment:41.215 νέα μερίδια λόγω επανεπένδυσης της επιστροφής κεφαλαίου

  banksnews

  Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα της Alpha Bank

  banksnews

  Οι πέντε «εκλεκτοί» των Ολλανδών για το ΔΣ της Ελλάκτωρ

  banksnews

  Η εμπορική αισιοδοξία στηρίζει τις ευρωαγορές

  banksnews

  Καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Audiovisual

  banksnews

  Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών της Π.Πετρόπουλος

  banksnews

  Οικονόμου για Ελληνικό: Με δαπάνες της Lamda οι εργασίες κατεδάφισης

  banksnews

  ΛΑΝΑΚΑΜ: Αύξηση τζίρου στο πρώτο εξάμηνο του 2020

  banksnews