Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Rosneft: Συμβόλαιο με ινδική εταιρία για να “αυξήσει σημαντικά” τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμβόλαιο με ινδική εταιρία προκειμένου να “αυξήσει σημαντικά” τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Μόσχα, στο στόχαστρο δυτικού εμπάργκο, επιδιώκει τον αναπροσανατολισμό των πωλήσεών της στην Ασία.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία του επικεφαλής της, Ίγκορ Σέτσιν, “η Rosneft και η Indian Oil Company υπέγραψαν συμφωνία η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και διαφοροποίηση ποσοτήτων προς την Ινδία”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ρωσική κρατική εταιρία.

Η Rosneft δεν διευκρίνισε το ύψος του συμβολαίου ούτε τις ποσότητες που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της ανακοίνωσης από τη Ρωσία ότι οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 22 φορές το 2022.

Στο στόχαστρο βαριών δυτικών οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στους υδρογονάνθρακές της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία.

Η Ινδία και η Κίνα, χώρες με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών στις οποίες υπολογίζει η Μόσχα προκειμένου να αντισταθμίσει τα συμβόλαια που έχασε στην Ευρώπη.

Μπορεί αυτές να επέτρεψαν στη Μόσχα να αναπληρώσει εν μέρει τις αγορές που έχασε στην Ευρώπη, όμως η εξάρτησή της από χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην Ασία επέτρεψε στην Κίνα και την Ινδία να διαπραγματευθούν μειωμένες τιμές.

“Τα μέρη συζήτησαν επίσης (…) τις πιθανότητες να πραγματοποιηθούν πληρωμές σε εθνικά νομίσματα”, διευκρίνισε από την πλευρά της η Rosneft σε μια ανακοίνωση, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ‘αποδολαριοποιήσει’ την οικονομία της ώστε να εξαρτάται λιγότερο από την Ουάσινγκτον.

Οι ινδικές επιχειρήσεις είναι εταίροι της Rosneft σε πολλά σημαντικά σχέδια στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η εκμετάλλευση του τεράστιου πεδίου πετρελαίου και αερίου Vankor (κατέχουν το 49,9% των μετοχών της θυγατρικής της, Vankoneft).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας, που παρατίθενται στην ανακοίνωση, η Ρωσία έγινε το περασμένο έτος για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας από τους πέντε κύριους εμπορικούς εταίρους της Ινδίας, με τον όγκο των ανταλλαγών των δύο χωρών να ανέρχεται στα 38,4 δισεκ. δολάρια.

-

Related posts

Ρωσία: Ρωσικές αεροπορικές πρότειναν στην AerCap διακανονισμούς για τα ακινητοποιημένα αεροσκάφη

admin

Το ΠΝ της Ρωσίας εκτόπξευσε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον ομοιώματος πλοίου επιφανείας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Δεν παραιτείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου

admin

Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν θα επισκεφθούν την Κίνα αυτή την εβδομάδα

admin

Το Ιράκ κερδίζει βασική υπόθεση διαιτησίας για το κουρδικό πετρέλαιο κατά της Τουρκίας

admin

Κίνα: Μηνιαία αύξηση κατά 0,25% κατέγραψε ο όγκος των διαθέσιμων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων τον Φεβρουάριο

admin

Βέλγιο: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 7 ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων

admin

Λιβύη: Η Βουλή των Αντιπροσώπων διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Οσάμα Χαμάντα

admin

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ μεταξύ των συμμετεχόντων στην σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Λισαβόνα

admin