Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Tα ομόλογα της Ελλάδας διαπραγματεύονται ήδη σαν τίτλοι επενδυτικής βαθμίδας

«Τελειωμένη υπόθεση» θεωρείται από τους επενδυτές η επιστροφή της Ελλάδας στην

επενδυτική βαθμίδα

, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μία 10ετία.

Η χώρα, η οποία σήμερα αξιολογείται ως «σκουπίδι» κι από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι έτοιμη να επιτύχει τον στόχο της.

Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα προλειάνει το έδαφος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Αναλυτές σε διάφορες τράπεζες, οι οποίοι ασχολούνται με το κρατικό χρέος, υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσφατη μείωση στα κόστη δανεισμού, τα ομόλογα της Ελλάδας ήδη διαπραγματεύονται σε επίπεδα, τα οποία θυμίζουν τίτλους επενδυτικής βαθμίδας.

Μην ξεχνάμε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στο 3,9%, δηλαδή 50 μονάδες βάσης κάτω της αντίστοιχης της Ιταλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από το 1999.

«Θα έλεγα ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι ήδη αποτιμημένη. Δεν περιμένουμε μεγάλη κίνηση, μετά την αναβάθμιση» σημειώνει ο Ζαν-Κρίστοφε Μασάντο, αναλυτής της BNP Paribas.

Από το βράδυ της Κυριακής, όταν και διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread σε σχέση με τις γερμανικές αποδόσεις να είναι το χαμηλότερο από το 2021 (137 μονάδες).

Σήμερα, η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση BB από τους οίκους S&P και Fitch, ενώ ο πάντα φειδωλός Moody’s δίνει αξιολόγηση Ba3.

H διαφαινόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (απαιτείται μία αναβάθμιση από τον S&P ή τον Fitch), σύμφωνα με το Reuters, θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τη χώρα, η οποία θα επιστρέψει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί ότι η αναβάθμιση είναι πιθανό να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο S&P πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου προηγείται το report του Fitch. Όμως, δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών του Ιουνίου, θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Πάντως, η JP Morgan, η οποία βλέπει «υψηλή πιθανότητα» επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024, περιμένει ότι τα spreads έναντι της Γερμανίας θα έχουν αυθηθεί στις 165 μονάδες βάσης έως τον Μάρτιο του 2024, περίπου 20 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με σήμερα.

Από την πλευρά της, η

BNP Paribas

θεωρεί ότι τα spreads θα κυμαίνονται μεταξύ 125 – 180 μονάδων βάσης, μετά την ανάκτηση του investment grade.

Σύμφωνα με την Commerzbank, παράλληλα, η αναβάθμιση θα καταστήσει τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους για διάφορα funds, τα οποία επενδύουν μόνο σε investment grade τίτλους.

Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πωλήσεις από επενδυτές «γρήγορου χρήματος», όπως τα hedge fund, τα οποία είχαν ήδη αγοράσει ελληνικό χρέος εν αναμονή της αναβάθμισης.

«Μόλις συμβεί αυτό, είναι πιθανό να σπεύσουν να εξαργυρώσουν. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στον απόηχο της αναβάθμισης».

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Βίντεο και φωτογραφίες: 8.000 άτομα σε πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας57 παραλίες της Ελλάδας που θυμίζουν επίγειο παράδεισοΗ ομολογία του 42χρονου «χασάπη της Βαρβακείου»: «Της άρπαξα το μαχαίρι και άρχισα να την καρφώνω»

—————-Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.

Related posts

Στέλιος Θεοδουλίδης – Venus Growers: Ο συνεταιρισμός που εξάγει σε 40 χώρες

admin

Αστέρας Βουλιαγμένης: Σε ξεχωριστή εταιρεία μεταβιβάζεται η Astir Beach

admin

Οι δημοσκόποι μετρούν το «Εύα effect» στο ΠΑΣΟΚ, το deal με τον μπαλαντέρ, οι Έλληνες που είδαν την Exxon Mobil και το ταμείο που τρώει η ΕΥΑΘ

admin

Συντάξεις Μαρτίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

admin

QuadrigaCX: Τα bitcoin που γύρισαν από τον Άδη – Το «χαμένο» password και τα κλεμμένα $215 εκατ.

admin

Η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνει τη συναλλαγή ορόσημο «Frontier»

admin

Γιώργος Οικονόμου: Το «κακό παιδί» της ελληνικής ναυτιλίας που θησαυρίζει από το ρωσικό πετρέλαιο

admin

ΑΑΔΕ: O νέος οδηγός για δωρεές, γονικές παροχές ακινήτων – χρημάτων

admin

Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

admin