Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή νέων δασμών αργότερα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση της κατάστασης.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο ενός πολυμέτωπου εμπορικού πολέμου, σχολιάζει το πρακτορείο.
Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, πέρα από τους υφιστάμενους δασμούς. Σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει ανταποδοτικούς δασμούς αργότερα μέσα στην εβδομάδα, έχοντας οδηγήσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να προειδοποιήσουν με αντίποινα.
Οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ είναι η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Μεξικό, και ακολουθούν Νότια Κορέα και Βιετνάμ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Ο Καναδάς κάλυπτε το 79% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ τους πρώτους 11 μήνες του 2024.
Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προειδοποίησαν πάντως ότι τα νέα εμπόδια θα βλάψουν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ναυπηγεία και άλλες βιομηχανίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τους δασμούς και είπε ότι η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς την Τρίτη στο Παρίσι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Βιομηχανίας κάλεσε τη βιομηχανία χάλυβα να συζητήσουν πώς να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δασμών.
Και στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα χορήγησε εξαιρέσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Μεξικού και της Αυστραλίας, και έκλεισε συμφωνίες ποσοστώσεων αδασμολόγητων για τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και την Αργεντινή με βάση τους όγκους πριν από τους δασμούς. Ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν διαπραγματεύτηκε αργότερα παρόμοιες ποσοστώσεις για τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την ΕΕ.
Το Reuters έκανε ένα “μάζεμα” των δασμών μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Όπως σημειώνει, κυμαίνονται από καθολικούς δασμούς για ξένα εισαγόμενα αγαθά μέχρι αυτούς που στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς, περιοχές ή χώρες. Παράλληλα, οι απειλές του Τραμπ έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, από μικρές εισφορές έως αυτές που ξεπερνούν το 200%.
Βασικό στοιχείο στην πολιτική του Τραμπ είναι η σταδιακή εισαγωγή καθολικών δασμών σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ πιέζει για ήπιους δασμούς 2,5% στην αρχή με αυξήσεις στη συνέχεια κάθε μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότεροι.
Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει “ανταποδοτικούς” δασμούς, προφανώς στοχεύοντας χώρες που έχουν φόρους σε αγαθά από τις ΗΠΑ. Δεν έχει διευκρινίσει πάντως τι δασμούς θα επιβάλει.
Παράλληλα, οι προτάσεις του Τραμπ για δασμούς στοχεύουν αρκετούς βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Μεξικό και Καναδάς: Οι δύο χώρες ήταν οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ το 2024 έως το Νοέμβριο, με το Μεξικό να κατατάσσεται πρώτο. Ο Τραμπ ανακοίνωσε θα επιβάλει δασμούς 25% στις δύο χώρες, ωστόσο πάγωσε τη διαδικασία για ένα μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις τους για θέματα που περιλαμβάνουν τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών.
Κίνα: Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% κατά της Κίνας, τηρώντας την υπόσχεσή του να επιβάλει εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με εισφορές σε ορισμένα εμπορεύματα από τις ΗΠΑ. Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε έναν μακρύ εμπορικό πόλεμο που έπληξε και τις δύο οικονομίες.
Ευρώπη: Ο Τραμπ είπε ότι η Ε.Ε. και άλλες χώρες έχουν προβληματικά εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα των χωρών είτε θα υπόκεινται σε δασμούς είτε θα απαιτήσει οι χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.
Ρωσία: Ο Τραμπ έχει απειλήσει να χτυπήσει τη Ρωσία με φόρους, δασμούς και κυρώσεις, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ινδία/ έθνη BRICS: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ αποκάλεσε την Ινδία “πολύ μεγάλο καταχραστή” στο εμπόριο και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει δασμούς για να διορθώσει τις εμπορικές ανισορροπίες. Απείλησε επίσης την ευρύτερη ομάδα των εθνών BRICS με δασμούς.
Κολομβία: Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% μετά την απόφαση της χώρας να μην δέχεται πτήσεις που μεταφέρουν μετανάστες προς απέλαση από τις ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμφωνία.
Μέταλλα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μέταλλα που χρησιμοποιούνται από αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες αεροδιαστημικής, καθώς και στις κατασκευές και τις υποδομές.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλουμινίου στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα στον τομέα του χάλυβα εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τη Διοίκηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα παγκοσμίως.
Ημιαγωγοί: Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα τσιπ υπολογιστών, δείχνοντας την Ταϊβάν, όπου η Taiwan Semiconductor Manufacturing κατασκευάζει ημιαγωγούς για κολοσσούς όπως η Nvidia, η Apple και άλλοι. Η TSMC άντλησε το 70% των εσόδων της το 2024 από πελάτες με έδρα τη Βόρεια Αμερική.
Φαρμακευτική βιομηχανία: Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς σε φαρμακευτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, κάτι που θα συνιστούσε μια μεγάλη αλλαγή καθώς τις τελευταίες δεκαετίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα γενικά εξαιρούνται από τους δασμούς.
Αυτοκίνητα: Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς 100% και παραπάνω σε άλλα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι εισαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας από τον Καναδά και το Μεξικό το 2024 ξεπέρασαν τα 202 δισ. δολ.