Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Πετροχημικά από τη Βενεζουέλα ξεφορτώνονται στις ΗΠΑ παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Τα πετροχημικά προϊόντα της Βενεζουέλας που παράγονται από κοινοπραξίες μεταξύ της κρατικής εταιρείας Pequiven και ξένων εταίρων έχουν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει το εμπόριο με το Καράκας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τουλάχιστον δύο φορτία μεθανόλης, ένα ευρείας χρήσης βιομηχανικό προϊόν του οποίου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί φέτος, έχουν εκφορτωθεί σε λιμάνια του Χιούστον από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων και τα τελωνειακά δεδομένα των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν μια νέα προσπάθεια της Βενεζουέλας να αυξήσει τα έσοδά της παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή της βιομηχανία που μείωσαν τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές αργού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 77 ετών.

Η Mitsubishi Corp επανέλαβε τις εξαγωγές μεθανόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 από την κοινοπραξία της Metor στη Βενεζουέλα μετά από αναστολή για δύο χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος της Mitsubishi στο Reuters. Στους μετόχους της Metor περιλαμβάνεται η Petroquimica de Venezuela, ή Pequiven.

Το κύριο πετρελαϊκό λιμάνι Χοσέ της Βενεζουέλας αναφερόταν ως σημείο προέλευσης στα τελωνειακά αρχεία των ΗΠΑ για ένα από τα δύο φορτία μεθανόλης, αλλά και τα δύο απέπλευσαν απευθείας από τη Βενεζουέλα, όπως έδειξαν τα δεδομένα παρακολούθησης της Refinitiv Eikon.

Τα ονόματα των αγοραστών και των πωλητών για τα δύο φορτία μεθανόλης που έφθασαν στο Χιούστον είχαν διαγραφεί στα τελωνειακά δεδομένα των ΗΠΑ, τα οποία παρασχέθηκαν στο Reuters από τη συμβουλευτική εταιρεία IHSMarkit.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Pequiven, η οποία δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό, ανέφερε στο Twitter τον Ιούλιο ότι η Metor εξήγαγε μεθανόλη στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

“Η Metor δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε κυρώσεις”, δήλωσε ο Daniel Pilarski, νομικός που ειδικεύεται στις διασυνοριακές συναλλαγές και στις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

“Ωστόσο, εάν η Pequiven ήταν ο τελικός παραγωγός της μεθανόλης, τότε θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος οποιαδήποτε αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπιστεί ως έμμεση παραλαβή αγαθών από την Pequiven, γεγονός που θα αποτελούσε παραβίαση, ακόμη και αν η Pequiven δεν έλαβε ποτέ πληρωμή”, δήλωσε ο Pilarski.

Οι εταιρείες που εξάγουν μεθανόλη από τη Βενεζουέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να λάβουν άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για να επιτρέψουν το εμπόριο ή να λάβουν άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η Pequiven δεν θα αντιμετωπιστεί ως έμμεσος πωλητής, είπε.

Η μεθανόλη, που παράγεται στη Βενεζουέλα από φυσικό αέριο, εντοπίζεται σε  προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως βενζίνη, χρώματα, χαλιά και πλαστικά. 

Στις 7-11 Οκτωβρίου, το δεξαμενόπλοιο PVT Aurora εκφόρτωσε περίπου 16.900 μετρικούς τόνους μεθανόλης από τη Βενεζουέλα στο Τέξας. Μέρος του φορτίου διακινήθηκε από τον τερματικό σταθμό χημικών προϊόντων Deer Park της Intercontinental Terminals Company (ITC), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Το πλοίο με σημαία Βιετνάμ ταξίδεψε από το λιμάνι Jose, το οποίο εξυπηρετεί την PDVSA και την Pequiven.

Ένα δεύτερο φορτίο μεθανόλης 20.000 τόνων από τη Βενεζουέλα ακολούθησε παρόμοια διαδρομή τον Νοέμβριο με το δεξαμενόπλοιο Sakura Advance, το οποίο εκφόρτωσε μέρος του φορτίου του στο Χιούστον στις 11-13 Νοεμβρίου και ένα άλλο φορτίο στο λιμάνι της Νότιας Λουιζιάνα λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eikon.

Η ιταλική Eni παράγει επίσης μεθανόλη στη Βενεζουέλα μέσω της Supermetanol, εταιρεία που κατέχει εξ ημισείας με την Pequiven.

Η Pequiven και η PDVSA έχουν αυξήσει τις εξαγωγές πετροχημικών προϊόντων και υποπροϊόντων πετρελαίου που δεν είναι τόσο ακριβά όσο το αργό και μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσαν προτεραιότητα, όπως έδειξε ανάλυση εσωτερικών δεδομένων των δύο εταιρειών.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις προς τους παραδοσιακούς αγοραστές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μείωσαν απότομα τις εξαγωγές της PDVSA τα τελευταία χρόνια.

Αλλά οι αποστολές πετροχημικών και υποπροϊόντων πετρελαίου έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών μεθανόλης, παστίλιες θείου, ουρίας, φυσικής βενζίνης, ελαφριάς παρθένας νάφθας και πετρελαϊκού κοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι χαμηλές τιμές που προσφέρονται στους αγοραστές για τα πετροχημικά από τη Βενεζουέλα έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές, δημιουργώντας έσοδα που έχουν χρησιμοποιηθεί εν μέρει από ορισμένες από τις κοινοπραξίες της Pequiven για την επαναλειτουργία και την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής.

“Τα εργοστάσια βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις το επέτρεψαν”, δήλωσε στο Reuters ανώνυμη πηγή με γνώση του θέματος. “Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν τις πόρτες τους στη μεθανόλη της Βενεζουέλας”.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, η PDVSA και η Pequiven εξήγαγαν περίπου 1,75 εκατομμύρια τόνους πετροχημικών και υποπροϊόντων, διπλασιάζοντας περίπου τις εξαγωγές για ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τα εσωτερικά στοιχεία.

Οι αποστολές μεθανόλης φέτος κυμάνθηκαν μεταξύ 20.000 και 60.000 τόνων ανά μήνα, με προορισμό κυρίως τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Οι τιμές για τη μεθανόλη της Βενεζουέλας διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό. Έπιασαν 130 έως 140 δολάρια ανά τόνο για παράδοση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Μια τιμή αρκετά κάτω από τις αμερικανικές, οι οποίες κυμαίνονται από 450 έως 690 δολάρια ανά τόνο. Οι ειδικοί λένε ότι οι τιμές ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την ποιότητα και τους όρους παράδοσης, όπως οι τιμές των ναύλων.

Related posts

Λόιντ Όστιν (ΗΠΑ): Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού κατέλαβε εξαπίνης το Πεντάγωνο

admin

Ο Σίνζο Άμπε, η πολιτική του πορεία και τα Abenomics

admin

Spotify: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα και οι μηνιαίοι χρήστες

admin

Η Κομισιόν θα μιλήσει με ΟΗΕ, ΔΟΜ, Λευκορωσία για τους επαναπατρισμούς μεταναστών

admin

Ο Ερντογάν απέλυσε όσους δεν υπερψήφισαν τη μείωση επιτοκίων – Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

admin

Σασόλι: Η Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο

admin

Σαουδική Αραβία: Ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Moderna

admin

Τουρκία: Εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από το 2019

admin

Μάριο Ντράγκι για αποφάσεις G20 για κλίμα: “Θέλουμε να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε”

admin