Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για επίμονο πληθωρισμό, εξετάζει το τέλος του προγράμματος στήριξης

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον ήδη αναβαθμισμένο στόχο της Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την λήξη της αγοράς ομολόγων, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να λάβει απόφαση για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ τον Δεκέμβριο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022-2023 μετά από τη φετινή ασυνήθιστη ανάκαμψη, καθώς η οικονομία επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Αλλά οι συζητήσεις με οκτώ μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έδειξαν ότι πολλοί, αν όχι όλοι, στη συνεδρίαση της 9-10 Σεπτεμβρίου, ήδη εκτιμούσαν ότι ο νέες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για τον πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023, ήταν πολύ χαμηλές.

Τα στοιχεία έκτοτε έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κοντά ή υψηλότερα του στόχου για 2% στο επόμενο έτος, σε έναν πιθανό “πονοκέφαλο” για την ΕΚΤ, καθώς η πολιτική της βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφώνεται χαμηλότερα του στόχου της για τα επόμενα χρόνια.

Οι πηγές του reuters υπογράμμισαν τα προβλήματα στον εφοδιασμό που διήρκεσαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, οι ελλείψεις στο προσωπικό που εκτείνονται πέραν του τομέα της φιλοξενίας και μια σταθερή ροή μετρητών που διοχετεύεται στην οικονομία από ιδιωτικές αποταμιεύσεις και επίσημα προγράμματα τόνωσης -συμπεριλαμβανομένου και αυτό της ΕΚΤ.

Οι περισσότερες πηγές συμφώνησαν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός ήρθε να προστεθεί στις ήδη ισχυρές εκτιμήσεις για τερματισμό του ΡΕΡΡ αξίας 1,85 τρισ. Ευρώ, που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο Μάρτιο, αν και η συζήτηση μόλις άρχισε.

Πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ ήταν ανοιχτοί ακόμη και σε προσωρινή αύξηση του όγκου του άλλου προγράμματος ομολόγων της, του Asset Purchase Programme, για να αποφευχθούν οι επιδράσεις από τον τερματισμό του ΡΕΡΡ.

Κάποιοι δήλωσαν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με το ενδεχόμενο το ΑΡΡ να “τρέχει” με υψηλότερο ποσό, για παράδειγμα στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως έναντι των 20 δισ. ευρώ τώρα, με την προϋπόθεση ότι θα είχε σαφή ημερομηνία λήξης.

Άλλοι πιο συντηρητικοί, θεωρούν ότι τα 40 δισ. Ευρώ είναι πολλά, δεδομένου ότι η έκδοση κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να μειωθεί κατακόρυφα στο επόμενο έτος.

Όλες οι πηγές δήλωσαν πως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα για τις οικονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις της πολιτικής.

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν ότι ο υψηλότερος και για μεγαλύτερη διάρκεια πληθωρισμός, θα μεταφραζόταν σε ένα είδος διαρκών αυξήσεων των τιμών που στόχευε η τράπεζα, ειδικά επειδή η αύξηση των τιμών παραμένει χαμηλή.

Related posts

Κύπρος – Ν. Αναστασιάδης: “Θα ήθελα τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να ήταν σαφέστερος στα θέματα της Αμμοχώστου”

banksnews

Μακρόν και Μέρκελ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία έως τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης

banksnews

BoJ: Αναμένει άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας των τιμών των εμπορευμάτων

banksnews

Ισραήλ: Στο υψηλότερο επίπεδό τους από το Μάιο τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού

banksnews

Γερμανία: 110 θάνατοι και σχεδόν 16.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Ιταλία: 13.452 νέα κρούσματα κορονοϊού, 232 θάνατοι

banksnews

Η Πορτογαλία περιορίζει με τη σειρά της το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

banksnews

Τ. Ερντογάν σε ΟΗΕ: Διάλογος με Ελλάδα για τα προβλήματα στο Αιγαίο

banksnews

“Βαθιά ταραγμένος” ο Γκουτέρες μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν

banksnews