Διπλασιασμό κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ και χρηματικές διανομές προς τους μετόχους 100 εκατ. ευρώ προβλέπει το πενταετές (2022-2026) business plan του ομίλου Quest, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Γεωργαντζής στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.
Βέβαια η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για την πορεία των δύο πρώτων ετών του business plan λόγω του κλίματος της ευρύτερης υπάρχουσας αβεβαιότητας και των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία και στα μεγέθη του ομίλου. «Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε κάποιες σημαντικές αποκλίσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνολικές επιπτώσεις σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αυτό που σημειώθηκε είναι πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στον τομέα των - με στόχο την αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών πάρκων από τα 30 Mw που είναι σήμερα σε πάνω από 40 Mw έως τα μέσα του 2023. Παράλληλα, λόγω και της πολύ ισχυρής ρευστότητας του ομίλου, σχεδιάζεται και η ανάπτυξη μέσω εξαγορών είτε στους ήδη υπάρχοντες τομείς δραστηριότητας, είτε σε όμορους.
Η φετινή πορεία
Η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την εκτίμησή της ότι αν δεν προκύψει κάποια νέα επιδείνωση στο ευρύτερο περιβάλλον, αναμένει για τη φετινή χρονιά (σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ίδιο ή υψηλότερο κύκλο εργασιών και κέρδη ίδια ή και λίγο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα για τη μέχρι τώρα πορεία του ομίλου, αναφέρθηκε:
- Η ανοδική πορεία των εργασιών στην πληροφορική (Unisystems) και στην ενέργεια.
- Η υποχώρηση επιδόσεων κατά το πρώτο τετράμηνο στην ACS (πέρυσι τα έσοδα του α’ τετραμήνου ήταν ιδιαίτερα υψηλά λόγω του lock down που είχε επιβληθεί στα φυσικά καταστήματα) τάση που αναμένεται να εξομαλυνθεί στη συνέχεια της φετινής χρονιάς.
- Κάποια σχετικά περιορισμένη επίπτωση έχει παρατηρηθεί στα είδη και λύσεις πληροφορικής είτε λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. αδυναμία της Apple να ανταποκριθεί στην υπάρχουσα εγχώρια ζήτηση), είτε λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.
Για φέτος, το ποσό των σχεδιαζόμενων επενδύσεων υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα πρόσθετα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης), τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: α) Το νέο logistic center της ACS στο Αιγάλεω που μπαίνει σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του μήνα (διπλασιασμός capacity, βελτίωση παραγωγικότητας) β) Εξαγορές στο χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων γ) Την απόκτηση του 95%-99% της Γ.Ε. Δημητρίου με αποτέλεσμα την επέκταση στο χώρο των κλιματιστικών (μαζί με την άλλη θυγατρική Klima Quest) δ) Τον εξοπλισμό για το νέο logistic center της Infoquest Technologies στον Ασπρόπυργο (ενοικίαση ακινήτου της BriQ Properties).
Μέρισμα-ίδιες μετοχές
Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε -μεταξύ άλλων- τη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή και τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών κατά την επόμενη διετία σε εύρος τιμών μεταξύ 1 και 20 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισηγμένη κατέχει σε ίδιες μετοχές το 0,3% των συνολικών της τίτλων με μέσο κόστος κτήσης τα 4,2 ευρώ (κάτω από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ).