Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Q&R: Τι σημαίνει για τους μετόχους η στροφή από αύξηση κεφαλαίου σε ΜΟΔ

Έκπληξη προκάλεσε στην αγορά η χθεσινή κίνηση του βασικότερου μετόχου της εταιρείας (Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη που κατέχει ποσοστό 31,99%) να αναβάλει τη χθεσινή συνέλευση και ουσιαστικά να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης του αναπτυξιακού σχεδίου της εισηγμένης, μετατρέποντας την αρχικά προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30,1 εκατ. ευρώ σε Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ) 19,1 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για μια πολύ καλύτερη επιλογή σε αυτή τη συγκυρία, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της εταιρείας, όσο και των μετόχων της» υποστήριξαν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, συμπληρώνοντας:

  • Πρώτον, η αρχικά προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30,1 εκατ. ευρώ, επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη έκδοση σε σχέση με τα μεγέθη της εταιρείας, καθώς το ποσό αυτό υπερβαίνει την τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό του ΧΑ. Η επιτυχία της έκδοσης δεν ήταν καθόλου εγγυημένη καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας θα έπρεπε ουσιαστικά να διπλασιάσουν την επένδυσή τους στην Q&R, βρίσκοντας μεγάλα ποσά χρημάτων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου εύκολο για αρκετούς ή και για πολλούς από αυτούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να διαχυθεί το ποσοστό τους (dilution) και τελικά να ζημιωθούν.
  • Δεύτερον, η όλη αυτή «στενότητα» θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, καθώς μέτοχοι που δεν θα μπορούσαν να βρουν το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, πιθανόν να προχωρούσαν σε πώληση τμήματος ή και του συνόλου των θέσεών τους (εναλλακτικά θα είχαν τη δυνατότητα διάθεσης των «δικαιωμάτων» τους, πλην όμως αυτό ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, όπως πχ η βραχύβια ζωή του).
  • Επιπλέον, μέσα από τη διαδικασία της ΑΜΚ, η εταιρεία θα συσσώρευε χρήματα τα οποία θα «λίμναζαν» στο ταμείο της, καθώς μέχρι σήμερα η εισηγμένη δεν έχει προβεί σε οριστική συμφωνία εξαγοράς επιχειρήσεων του κλάδου πληροφορικής.

Αντίθετα, μέσα από την επιλογή του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου:

  1. Δεν τίθεται θέμα διάχυσης των ποσοστών της μειοψηφίας τουλάχιστον για τους επόμενους 18 (ή και 24 αν αποφασιστεί παράταση) μήνες.
  2. Αποφεύγεται ο κίνδυνος του να μην καλυφθεί η έκδοση (αν και θα ισχύσει το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη δηλώνει διατεθειμένη να καλύψει το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα του ΜΟΔ.
  3. Με τη μέθοδο του ΜΟΔ, η Q&R θα δανειστεί έναντι ενός χαμηλού (Euribor τριμήνου) επιτοκίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως την 3η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο βασικότερος μέτοχος θα καταθέσει με αναλυτικό τρόπο τους όρους του προτεινόμενου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου προκειμένου να αποκομίσουν συνολική γνώση του θέματος.

Related posts

Lidl: Μειώνουμε τις τιμές έως 35% σε 200 προϊόντα

admin

ΑΒΑΞ: Οι άξονες ανάπτυξης σε κατασκευή και παραχωρήσεις

admin

ΕΒΕΑ: Πρόσκληση για ενίσχυση γυναικείων startups

admin

Στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης οι φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ της ΔΕΗ

admin

Πειραιώς: Μειώνει τα κόκκινα δάνεια με δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων

admin

Growth winner αναδείχθηκε η Μπάρμπα Στάθης στα Growth Awards 2023

admin

Διευρύνει το δίκτυo φορτιστών η Watt + Volt

admin

Η ΕΤΕπ στηρίζει καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής εγγράφων ταυτότητας

admin

Elval: Συμμετέχει στο First Movers Coalition του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

admin