Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Public: 90 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Olympia με τον 2ο γύρο

Με 90 εκατ. ευρώ συνολική επένδυση ο όμιλος Olympia αναπτύσσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το δίκτυο Public σε επίπεδο logistics, last mile, αλλά και προϊοντικού μίγματος επεκτείνοντας το ράφι του στο marketplace με συνέργιες μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προσθέτει επιπλέον 11.000 τ.μ. στις αποθήκες του Ασπρόπυργου δημιουργώντας χώρους 33.000 τ.μ., ενισχύει το call center και προσθέτει δυναμικότητα στο στόλο μεταφορικών οχημάτων, πέραν των 20-25 ιδιόκτητων βαν και των στρατηγικών συνεργασιών όπως με την Easy Mail και την Βεϊνόγλου.

Ο όμιλος Olympia απέκτησε επιπλέον 23% στο joint venture με τη Media Saturn Holding, αυξάνοντας τον έλεγχό του στο 98% από 75%, με την Media Saturn Holding να μειώνει σε 2% από 25%. Έτσι εξασφαλίζει τη συνέχεια της ροής τεχνογνωσίας από τον γερμανικό όμιλο και ταυτόχρονα αποκτά τον έλεγχο που απαιτεί η νέα στρατηγική για την ανάδειξη του Public Group σε κορυφαίο omnichannel retailer στοχεύοντας σε συνολικό τζίρο πάνω από μισό δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ανακατατάξεις στην εταιρεία, ήδη πιστοποιήθηκε καταβολή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Retail World (Public Media Markt) στις 24.12.2021.

Σημειώνεται ότι η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Olympia αποτελεί τον δεύτερο κύκλο επενδύσεων που ουσιαστικά άρχισαν εν μέσω πανδημίας, με την αναβάθμιση των υποδομών της αποθήκης στον Ασπρόπυργο. Την περίοδο 2019 – 2021 επενδύθηκαν 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αποθήκη, 15 εκατ. ευρώ το νέο concept καταστημάτων και τα υπόλοιπα την ανάπτυξη call center και υποδομών τεχνολογίας.

Πλέον η εταιρεία επανατοποθετείται με το Public Group που αποκτά κεντρικοποιημένη διαχείριση, με μια μεγάλη κεντρική αποθήκη που μπορεί να υποστηρίξει το στόχο για καλύτερη επίδοση στο last mile, όπου σχεδιάζονται υπηρεσίες παράδοσης Σαββατοκύριακο, νυχτερινές ώρες ή/και την ίδια ημέρα.

Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη προϊοντική γκάμα της αγοράς, με πάνω από 1 εκατ. προϊόντα ενώ προσφέρει στους πελάτες της 100.000 προϊόντα με δυνατότητα για αυθημερόν παραλαβή από κατάστημα και συνολικά παράδοση σε 1-3 μέρες σε όλη την Ελλάδα. Aυτές οι επιδόσεις αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω με τη νέα στρατηγική.

Το νέο format καταστημάτων και οι υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του Public Group διαπιστώνει ότι έχει ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό το νέο format καταστημάτων, με διευρυμένο προϊοντικό μίγμα, που συνδυάζει και τα δύο concept, Public και Media Markt. Σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής του σε Golden Hall, Κύπρο, καθώς και στο Μαρούσι, όπου προσαρμόστηκε πέρυσι το φθινόπωρο, θα υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα καταστήματα του δικτύου.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη εσωτερικής ομάδας ειδικών της τεχνολογίας. Σήμερα διαθέτει γύρω στους 40 developers και στόχος είναι να φτάσουν τους 100 μέσα στη χρονιά ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γκάμα υπηρεσιών που μέχρι πρότινος ο καταναλωτής αναζητούσε στην αγορά, μετά την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας από το κατάστημα. Ανάλογο είναι το σχέδιο για τις ηλεκτρικές συσκευές, με την ανάπτυξη υπηρεσιών μετά την πώληση και υποστήριξης στο σπίτι. Ενδεικτική στο πλαίσιο αυτό είναι η επένδυση στο Douleutaras ενώ κυοφορείται συνεργασία και με το δίκτυο i-Repair, που προς το παρόν είναι σε πιλοτικό στάδιο, σε πέντε καταστήματα του δικτύου.

Η συμπληρωματικότητα με το marketplace

Αναφορικά με την πλατφόρμα Public Marketplace η στρατηγική του Public Grοup προβλέπει εστίαση σε συμπληρωματικές κατηγορίες, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του δικτύου των 70 φυσικών καταστημάτων. Στόχος είναι ένα ανεξάντλητο ράφι (endless shelf), στο οποίο, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει αυτό που ψάχνει είτε στο κατάστημα είτε στο marketplace. Στο επίκεντρο είναι είδη τεχνολογίας, υπηρεσίες γύρω από τον πολιτισμό, τις οικιακές συσκευές και δυνατότητες για αγορές online ή από κατάστημα σε συνδυασμό με επιπλέον εξυπηρέτηση σε όλο το ταξίδι του καταναλωτή.

Oι επιδόσεις

Η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει στη νέα στρατηγική προκειμένου το Public Group να ενισχύσει το μερίδιό του στην αγορά σε συνέχεια της συγχώνευσης με την Media Saturn Ελλάς. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της ενιαίας εταιρείας Retail World ενισχύθηκε κατά 10,48% στα 296,5 εκατ. ευρώ με αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους, στα 26,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,76 εκατ. ευρώ το 2019. Για τις επιδόσεις του 2021 επικρατεί ικανοποίηση στο επιτελείο της εταιρείας που εκτιμά ότι επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες του σε σημαντικές σεζόν όπως τα Χριστούγεννα και η εβδομάδα της Black Friday αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της χρονιάς.

Related posts

Αποκτά το 75% των «Ελληνική Ζύμη» και «Αλεσις» η Vivartia

banksnews

Interamerican: Αμεση βοήθεια σε 218.338 περιστατικά το πρώτο εξάμηνο

banksnews

Προχωρημένες επαφές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Hard Rock για το καζίνο Ελληνικού

banksnews

Ποια e-shops μοιράστηκαν πρόστιμα €880.000 για αθέμιτες πρακτικές

banksnews

Η Energean ολοκλήρωσε την εξαγορά του Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος

banksnews

Intracom Telecom: Επιτυχημένες δοκιμές για το WiBAS G5 από παρόχους 5G στο εξωτερικό

banksnews

Εκλεισε η συμφωνία εξυγίανσης για τη ΧΑΡΤΕΛ

banksnews

Τέσσερις σημαντικές κινήσεις για τη Mytilineos τον Ιούλιο

banksnews

Αύξηση τζίρου 34% το 2021 για την Παπουτσάνης

banksnews