Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Public: Πώς χτίζει την επόμενη μέρα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Επενδύσεις για τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρονικού marketplace στη χώρα υλοποιεί ο όμιλος. Οι στόχοι της διετίας και η έμφαση στο last mile. Πώς προχωρά η απορρόφηση της MediaMarkt. Τη δημιουργία του ισχυρότερου ηλεκτρονικού καναλιού λιανικής πώλησης στην εγχώρια αγορά θέτει ως στρατηγικό στόχο ο όμιλος Public, o βραχίονας του ομίλου Olympia Development.

Μετά την ίδρυση του marketplace το 2018 και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων τόσο της ομώνυμης αλυσίδας Public όσο και εκείνου της αλυσίδας της MediaMarkt, η πλειοψηφία της οποίας αποκτήθηκε στα τέλη του 2019, η διοίκηση της Public προχωρά σε περαιτέρω επενδύσεις, προκειμένου να καταστεί ηγέτης της ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα την προσεχή διετία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Καλογεράκη, η επιτάχυνση των διεργασιών για την εξέλιξη του marketplace της Public ήταν μια ειλημμένη απόφαση, η οποία ωστόσο υποστηρίχθηκε σαφώς και από την επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία του συνόλου της αγοράς.

Ήδη το ηλεκτρονικό κανάλι της Public παράγει το 20% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου, ξεπερνώντας τον μέσο όρο στην ελληνική αγορά, όπου η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν 7% στην Ελλάδα για το 2019, με πρόβλεψη να αγγίξει το 9% το 2023.

Δεδομένων των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αποτελεσματική λειτουργία του e-commerce στην Ελλάδα -κυρίως σε ό,τι αφορά την τελική παράδοση στον καταναλωτή- που «ξεσκέπασε» το lockdown και η κρίση της πανδημίας, η διοίκηση της Public υλοποιεί διευρυμένο επενδυτικό πλάνο.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δαπανήσει 26 εκατ. ευρώ στη διετία 2020-2021, με απαρχή τη στελέχωση του τομέα e-commerce με εξειδικευμένα στελέχη, την απόκτηση νέων ΙΤ συστημάτων αλλά και τη δημιουργία νέου logistics center. Ειδικότερα, η εταιρεία δημιουργεί νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ. (η οποία μπορεί να επεκταθεί έως τις 33.000 τ.μ.), η οποία θα εξυπηρετεί όλο το ψηφιακό της κανάλι.

Σημειώνεται ότι σήμερα, πέραν των Public.gr και MediaMarkt.gr, στο marketplace της εταιρείας συνεργάζονται 504 μικρές επιχειρήσεις λιανικής (από 240 το προηγούμενο διάστημα) ενώ έως το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι θα ενταχθούν ακόμη 2.000 ελληνικά καταστήματα. Μάλιστα έως το τέλος του έτους, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργούν χωρίς ετήσια συνδρομή και αποδίδουν προμήθειες μόνον εφόσον πραγματοποιούν πωλήσεις.

Επιπλέον, ο τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου της Public έχει ενισχυθεί με τον Antoine Brouwer, διεθνές στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές, αλλά και με 40 νέες προσλήψεις εργαζομένων. Παράλληλα, η Public αναζητά νέο επικεφαλής για το συγκεκριμένο business unit, αναζητώντας στελέχη από τη διεθνή αγορά.

Στο βάθος του επενδυτικού σχεδίου της Public ωστόσο προβλέπονται επίσης δαπάνες εξυπηρέτησης του last mile, δηλαδή της τελικής παράδοσης προς τον καταναλωτή, διαδικασία η οποία διαπιστώθηκε ως εξόχως προβληματική κατά την περίοδο του lockdown, δεδομένης της αδυναμίας των εταιρειών courier.

Μετασχηματισμός

Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος προχωρά τόσο στην επιχειρησιακή όσο και στη νομική συγχώνευση με τη MediaMarkt, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Χ. Καλογεράκη, σε εμπορικό επίπεδο η δημιουργία των δύο νέων Public δίπλα σε υφιστάμενα MediaMarkt σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (Λεωφ. Συγγρού) έχουν αποδώσει θεαματικά, ενισχύοντας την πορεία των δικτύων. Σημειώνεται ότι η MediaMarkt ενισχύθηκε με ένα ακόμη κατάστημα στη Ρόδο (φθάνοντας τα 13 πανελλαδικά), ενώ προετοιμάζεται το άνοιγμα ενός ακόμη στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Public, το α’ δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις των φυσικών δικτύων MediaMarkt και Public ήταν ισχυρές και παρά την παρένθεση του lockdown συνεχίζουν να αναπτύσσονται ικανοποιητικά στη φάση επανεκκίνησης. Έτσι, παρά την έμφαση που δίνει ο όμιλος (ο οποίος θα μετονομαστεί σε PMM) στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εκτιμά ταυτόχρονα ότι η omnichannel παρουσία του αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αν και ο κ. Καλογεράκης ανάφερε ότι θα επαναξιολογηθεί το φυσικό δίκτυο σε βάθος χρόνου, εντούτοις εκτίμησε ότι η εξάπλωση τόσο της Public (51 σημεία στην Ελλάδα) όσο και της MediaMarkt έχει αποτελεσματική τοποθέτηση στην εγχώρια αγορά.

Related posts

Emirates: Απλούστευση επιλογών για τα εισιτήρια

banksnews

Pfizer: 3.000 αιτήσεις για τη στελέχωση του ψηφιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη

banksnews

Εξορύξεις: Αύξηση 10% σε παραγωγή και πωλήσεις για το 2021

banksnews

Τουρισμός: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί κέρδισαν το στοίχημα της επιμήκυνσης

banksnews

Reggeborgh: Ανεύθυνη πράξη η αναβολή της ΓΣ της Ελλάκτωρ

banksnews

Folli-Follie: Αναβολή της Γενικής Συνέλευση για τις 31 Οκτωβρίου

banksnews

Πλειοψηφικό πακέτο στην Πλακεντία Κτηνιατρική αποκτά η SMERemediumCap

banksnews

Το σχέδιο δράσης της Vodafone για τη στήριξη πολιτών-επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

banksnews

Πράσινο φως από DG Comp στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC

banksnews