Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η Ιταλία είναι έτοιμη να πληρώσει προσωρινά για το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια – Διαψεύδει η Ρώμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.03

Το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας διέψευσε τη Δευτέρα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ιταλία είναι ανοιχτή στο να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο με ρούβλια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Κομισιόν ενημέρωσε τον περασμένο μήνα τις χώρες – μέλη της ΕΕ ότι η συμμόρφωση με το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σε δημοσίευμά του τη Δευτέρα, το Politico επικαλέστηκε τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει προσωρινά να τους επιτραπεί να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι το άρθρο ήταν “παραπλανητικό” και δεν ανταποκρινόταν στη θέση που εξέφρασε ο Τσινγκολάνι.

“Εν αναμονή μιας κοινής θέσης της ΕΕ σχετικά με τη θέση των πληρωμών, το σύστημα ευρώ/ρουβλίων που προβλέπει ότι οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ προς το παρόν δεν φαίνεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων της 24ης Φεβρουαρίου”, ανέφερε το υπουργείο.

“Νομίζω ότι θα ήταν καλό για μερικούς μήνες, τουλάχιστον, να επιτραπεί στις εταιρείες να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ κατανοούμε το νομικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις”, δήλωσε νωρίτερα ο Τσινγκολάνι σύμφωνα με το Politico, προσθέτοντας ότι επιθυμεί “μια γρήγορη και πολύ σαφή δήλωση από την Κομισιόν” που να επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να πληρώνουν σε ρούβλια προς το παρόν. 

Εν τω μεταξύ, η Ρώμη προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ακόμη και με μέτρα που θα διατηρήσουν τη λειτουργία των ανθρακικών μονάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το Κρεμλίνο απαίτησε από τις ενεργειακές εταιρείες από “εχθρικές χώρες” – στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της ΕΕ – να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αξία του ρωσικού νομίσματος.

Οι εταιρείες θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στη ρωσική Gazprombank και οι Ρώσοι θα θεωρούν ότι η πληρωμή του φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν κατατεθούν τα ρούβλια.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι οδηγίες της λένε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να πληρώσουν σε ευρώ – και ότι μια τέτοια πληρωμή θα θεωρηθεί οριστική βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων – και στη συνέχεια η Ρωσία μπορεί να τα μετατρέψει αργότερα σε ρούβλια.

Προς το παρόν το Κρεμλίνο επιμένει ότι οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το σχέδιό του. Η ρωσική Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Αλλά ο Τσινγκολάνι δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να υπάρξει πλήρης κατανόηση των νομικών επιπτώσεων, αφήνοντας τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύσκολη θέση.

“Πιστεύω ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να πληρώσουν και στη συνέχεια να κατηγορηθούν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να μην πληρώσουν σε ρούβλια”, δήλωσε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. “Πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις, το κόστος θα ήταν εξαιρετικά υψηλό”.

Η προτεινόμενη από αυτόν λύση είναι παρόμοια με εκείνη της Κομισιόν. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία θα θεωρούσε την πληρωμή σε ευρώ ως την τελική συναλλαγή, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε αντ’ αυτού να θεωρήσει την πληρωμή σε ρούβλια μετά τη μετατροπή. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να είναι “αισιόδοξη”.

“Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν γκρίζες ζώνες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραβίαση των κυρώσεων. Όπως και να το κάνεις, υπάρχει πρόβλημα”, σημείωσε.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο του Τσινγκολάνι ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Η χώρα προμηθεύεται από τη Ρωσία περίπου 29 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δηλαδή το 40% της ζήτησής της.

Ο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση “προ-συναγερμού”, το χαμηλότερο από τα τρία επίπεδα κρίσης που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο, όπως είπε, σημαίνει “συνεχή παρατήρηση και παρακολούθηση”.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν “σχέδια για ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία”, είπε, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν “σχέδια έκτακτης ανάγκης” για την εξοικονόμηση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. “Προς το παρόν σκεφτόμαστε πιο αδύναμα μέτρα, η παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, η οποία σταδιακά καταργείται, θα συνεχίσει να λειτουργεί για ένα ή δύο χρόνια”, είπε, ενώ έκανε αναφορά και στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές ζητώντας από τους πολίτες να χαμηλώσουν τον κλιματισμό στα ιδιωτικά σπίτια, κάτι που όπως είπε συμβαίνει ούτως ή άλλως λόγω των υψηλών τιμών. Τα μέτρα “δεν είναι δρακόντεια. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, με ισχυρότερο αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε”.

Related posts

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ

banksnews

Υεμένη: Μεταξύ πολέμου και πανδημίας τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο

banksnews

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει έκκληση να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

banksnews

Κύπρος: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 851 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Βιετνάμ-κορονοϊός: Επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε 16 νότιες επαρχίες κατά της εξάπλωσης της COVID-19

banksnews

Οργή στην Τουρκία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμπει τη χώρα στο ΕΔΑΔ για την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα

banksnews

Ρωσικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με δύο Αμερικανούς πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

banksnews

Καναδάς: Επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Ρομάν Αμπράμοβιτς και 32 ρωσικών οντοτήτων

banksnews

DuPont: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα

banksnews