Image default
ΚΟΣΜΟΣ

O Εμ. Μακρόν κλείνει τη σχολή ENA “δίνοντας ώθηση” στις ίσες ευκαιρίες

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει σήμερα το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d’Administration- ENA), μιας ελιτίστικης σχολής, απ’ όπου αποφοίτησαν πολλοί από τους προέδρους της χώρας, τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Η κίνηση να καταργήσει αυτό που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών εντάσσεται στην ώθηση που θέλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος προς μια δικαιότερη κοινωνία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν φοίτησε εκεί.

Μια νέα σχολή θα δημιουργηθεί στη θέση της ENA με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις.

Με τον καιρό, ωστόσο, απέκτησε τη φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές κλίμακες και είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχο υπόβαθρο, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Ο διευθυντής της ENA Πατρίκ Ζεράρ αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό.

“Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά”, είχε πει στο περιοδικό L’ Express τον Οκτώβριο.

-

Related posts

Κύπρος – κορονοϊός: 895 κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Γερμανία: Σκληρό lockdown ζήτησε ο υπουργός Υγείας

banksnews

Όταν ο Τραμπ πρόσφερε στον Κιμ Γιονγκ Ουν μια “βόλτα” με το Air Force One

banksnews

Εντείνονται οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Αφρική, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη

banksnews

Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα της Warner Music Group

banksnews

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Τα δικαιώματα των επιβατών αερομεταφορών δεν διασφαλίστηκαν κατά την πανδημία

banksnews

Γερμανία: Ξεπεράστηκε το όριο των 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού

banksnews

Πρακτικά της Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει πρόοδος στους στόχους για την αγορά εργασίας

banksnews

Γαλλία: 16 Ιουλίου θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό ο Πύργος του Άιφελ

banksnews