Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Noval: Οι επενδυτικές στοχεύσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, logists

Noval: Οι επενδυτικές στοχεύσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, logists

Επενδύσεις κλίμακας, κατά βάση στα ακίνητα ιδιοκτησίας της, σχεδιάζει η Noval Properties του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ με στόχο τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, ειδικά σε κτήρια με «πράσινο» αποτύπωμα.  

Όπως τονίστηκε στην πρώτη ευρείας κλίμακας δημόσια  παρουσίαση της εταιρίας, με αιχμή την τελευταία ομολογιακή έκδοση της εταιρίας,  σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ από όπου το 24% θα κατευθυνθεί σε ξενοδοχεία και το 22% σε κτίρια γραφείων. Επίσης η εταιρία θα εστιάσει σε υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και και κατοικίες, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 85 εκατ. ευρώ.
 
Ήδη, η  Noval Property διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, συνολικής αξίας 390 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος, κατά την εκδήλωση που έγινε στο River West, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Noval,  το ετησιοποιημένο μίσθωμα του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας ανέρχονταν στα 21,4 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2021 και είναι συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. 
 
Η εταιρεία διαθέτει ίσως το πιο νεόδμητο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους έχει χτιστεί μετά το 2010, ενώ το 87% της αξίας των ακινήτων της, βρίσκεται στο νομό Αττικής και κυρίως στην Αθήνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπεραξία που «κουβαλούν». 
 
Το 21% των ακινήτων της Noval Property είναι «πράσινο», ενώ στόχος είναι με τις νέες επενδύσεις αυτό το ποσοστό να αυξηθεί κατά πολύ. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική διασπορά μακριά από τον «εναγκαλισμό» με τον όμιλο Viohalco, καθώς μόνο το 17% του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της ανήκουν στον όμιλο. 
 
Το 36% των ακινήτων της είναι εμπορικά κέντρα, το 31% κτίρια γραφείων, 9% είναι ξενοδοχεία (Wyndham Grand Hotel στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας) και τα υπόλοιπα είναι κτίρια άλλων χρήσεων, όπως βιομηχανικά ακίνητα, logistics κ.λπ. To σύνολο των ακινήτων της εταιρείας αθροιστικά είναι 453.000 τ.μ. 
 
Παράλληλα η εταιρεία Noval Property προχωρά στην έκδοση ομολόγου άμεσα, ενώ έως τις 15 Οκτωβρίου 2022 θα έχει κάνει την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο. 
 
Η Noval Property είναι η δεύτερη σε αξία ακινήτων εταιρεία στη χώρα και αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου Viohalco στην αξιοποίηση και τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Η προσφορά για το ομόλογο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το απόγευμα, το εύρος της απόδοσης θα είναι μεταξύ 2,60% και 2,95%, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης ενώ την Τρίτη 7/12 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. 
 
Στόχος της έκδοσης του 7ετούς «πράσινου» ομολόγου είναι η υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 316 εκατ. ευρώ έως το 2025. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε περαιτέρω επενδύσεις σε βιώσιμα ακίνητα νέας γενιάς, που θα πληρούν τα κριτήρια του Green Bond Framework.
 
Από την έκδοση του ομολόγου, η μερίδα του λέοντος, ήτοι 98,39 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025. Κεφάλαιο 12,45 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανεισμού, ενώ 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή του (από 23.07.2020) ομολογιακού δανείου της εταιρείας.
 • Noval
 • Επενδύσεις
 • στόχευση
 • πράσινο αποτύπωμα

  Related posts

  Trastor: Στα €372,3 εκατ. η αποτίμηση ακινήτων το α’ εξάμηνο

  banksnews

  Χ.Α.: Αμυντική στάση λόγω χαμηλής ορατότητας για το μέλλον των οικονομιών

  banksnews

  Intracom:Σε 9,6 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά το stock option

  banksnews

  ΙΝΤΕΑΛ: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης της 27ης Ιουλίου

  banksnews

  Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές

  banksnews

  Σε νέα υψηλά 15μήνου οι τράπεζες, «τραβούν» το Χ.Α.

  banksnews

  Moody’s: Θετική για την Alpha Bank η αύξηση κεφαλαίου

  banksnews

  ΟΤΕ: Αγορά μετοχών συνολικής αξίας €1,73 εκατ.

  banksnews

  Η «κούρσα» των διεθνών αγορών και το Χ.Α.

  banksnews