Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: Η Τουρκία έδωσε σε πολεμικά σχέδιά της για την Αν. Μεσόγειο το όνομα ναυμαχίας του 1560

Η Τουρκία έδωσε σε πολεμικά σχέδιά της για την Ανατολική Μεσόγειο το όνομα μιας ναυμαχίας του 1560, στην οποία ο οθωμανικός στόλος υπερίσχυσε μιας συμμαχίας χριστιανικών χωρών, ισχυροποιώντας τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Abdullah Bozkurt του Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του PowerPoint που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (και έχει στη διάθεσή του το Nordic Monitor), η Τουρκία εκπόνησε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi” (TSK [Turkish Armed Forces] Cerbe Operation Planning Directive, στα αγγλικά). Το σχέδιο έχει ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, που σημαίνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε μετά την αυξημένη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Cerbe (Djerba στα αγγλικά, Τζέρμπα στα ελληνικά) είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί, τον Μάιο του 1560, έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Τζέρμπα μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας, που αποτελείτο κυρίως από ισπανικές, παπικές, γενουατικές, μαλτέζικες δυνάμεις. Οι Οθωμανοί Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το όνομα του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά περιγράφουν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους Δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμάνους και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Δεν ήταν όμως αυτές οι μοναδικές αναφορές του Ερντογάν και της κυβέρνησής του για την Ευρώπη που “μισεί την Τουρκία και το ισλάμ”. Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει “μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία”, ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Kahraman, δήλωσε τον ίδιο μήνα ότι υπήρχε ένα τείχος χριστιανικών σταυροφόρων έναντι της Τουρκίας και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Όλα τα είδη εσωτερικών προβλημάτων αποδίδονται στη Δύση από τους Τούρκους ηγέτες. Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, ο Yiğit Bulut, είπε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.

Το αρχείο Power Point που έχει στην κατοχή του Nordic Monitor, δεν περιέχει λεπτομέρειες των στρατιωτικών πλάνων της Τουρκίας, καθώς όπως φαίνεται είχε ετοιμαστεί για να παρουσιαστεί σε μια ενημέρωση ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. Τα πιο ευαίσθητα δεδομένα πρέπει να διακινήθηκαν στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία μέσω των συστημάτων κρυπτογραφημένης αλληλογραφίας MEDAS ή OMASIS.

Στις 8 Μαρτίου 2017, όπως αναφέρει ο Bozkurt, σήμανε συναγερμός στα ανώτερα κλιμάκια του Γενικού Επιτελείου υπό τον φόβο να διαρρεύσουν αυτά τα αρχεία, που περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητά της στη Μεσόγειο και τη Συρία.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, η κυβέρνηση του Ερντογάν εκτοξεύει την πολεμική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, όταν κλονίστηκε από σημαντικές έρευνες διαφθοράς που ενοχοποίησαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, με την υποστήριξη των εθνικιστικών και νεο-εθνικιστικών συμμάχων του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο σαν σάκους του μποξ, για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνησή του μετέτρεψε πρόσφατα την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας μια τεράστια αντίδραση από την Ελλάδα, υπέγραψε ένα “μνημόνιο ΑΟΖ” με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, όπου έστειλε μισθοφόρους και τζιχαντιστές από τη Συρία, ενώ παρεμβαίνει διαρκώς στην Κύπρο διατηρώντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της.

- Nordic Monitor

Related posts

Ισραήλ: Τέλος από σήμερα η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

banksnews

Ρουκέτες και από συριακό έδαφος κατά του Ισραήλ

banksnews

Ταϊβάν: Η κυβέρνηση ενέκρινε δεύτερο πακέτο τόνωσης 15,2 δισ. δολ. κατά των συνεπειών της Covid-19

banksnews

Σερβία: Συγχώνευση δύο κομμάτων που ενισχύει την πολιτική δύναμη του Βούτσιτς

banksnews

FT: Η ΕΕ ζητάει πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

banksnews

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 9.270 νέα κρούσματα κορονοϊού και 392 θανάτους

banksnews

De Guindos (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει την ανεπιθύμητη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

banksnews

Κύπρος: 993 τα νέα κρούσματα κορονοϊού – Νέα αύξηση νοσηλευομένων

banksnews

Αυστρία: Ανοίγουν και στη Βιέννη από τις 19 Μαΐου εστίαση, ξενοδοχεία και πολιτιστικά ιδρύματα

banksnews