Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nέα σχέδια και προκλήσεις στην «υπόθεση MLS»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος επαφών της Whitetip με τους πιστωτές της MLS, σε μια προσπάθεια του γνωστού συμβουλευτικού-επενδυτικού οίκου να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις και να επιτύχει τη διάσωση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Αναμφίβολα, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, καθώς η διοίκηση της ΜLS καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες από το φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, προκαλώντας τη δυσφορία ομολογιούχων και μετόχων.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΜLS, «η εταιρεία υπολειτουργεί, αλλά η ουσία είναι ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και αναμένει τις εξελίξεις», σημειώνοντας οριακό κύκλο εργασιών και έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ομολογιούχους, τράπεζες, λοιπούς πιστωτές και εργαζόμενους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

  • Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής Corinth Capital που συζητούσε να τοποθετήσει ποσό άνω των δέκα εκατ. ευρώ στην MLS, θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν.
  • Παρελθόν επίσης θα πρέπει να θεωρείται και το Business Plan της Deloitte που τόσο καιρό φερόταν να ετοιμάζεται από το γνωστό Οίκο.
  • Η Whitetip από την πλευρά της, φέρεται να έχει ξεκινήσει επαφές με πιστωτές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Λέγεται ότι η πρόταση περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μετατροπή υποχρεώσεων της ΜLS σε μετοχές, προκειμένου έτσι να μειωθούν δραστικά τα ανοίγματα της εταιρείας. Σε περίπτωση επιτυχίας ενός τέτοιου σχεδιασμού, θα περάσει στους πιστωτές περίπου το 90% της ΜLS με το ποσοστό του κ. Γιάννη Καματάκη να περιορίζεται γύρω στο 10% έως 15%, καθώς συγκαταλέγεται και ο ίδιος στους πιστωτές (έχει καλύψει τμήμα των ομολογιακών δανείων).
  • Παράλληλα, προετοιμάζεται νέο Business Plan, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πιστωτές και υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό, τότε ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα κληθεί να καταβάλει -καλύπτοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- γύρω στα πέντε εκατ. ευρώ και όχι πάνω από δέκα όπως αρχικά είχε επιδιωχθεί (κάτι τέτοιο πιθανόν να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας). Φυσικό επακόλουθο είναι ότι μέσω μιας τέτοιας ΑΜΚ θα διαχυθούν σε μεγάλο βαθμό, τα ποσοστά συμμετοχής τόσο των σημερινών πιστωτών, όσο και του κ. Γιάννη Καματάκη (θα καταστεί μονοψήφιο). Προφανώς, τα ποσοστά των σημερινών μετόχων μειοψηφίας της ΜLS θα εξανεμιστούν.
  • Η όλη αυτή διαδικασία απαιτεί και δικαστική προσφυγή με στόχο την προστασία της MLS από τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά θα κριθούν από τη στάση που τελικά θα κρατήσουν οι πιστωτές, οι οποίοι (με εξαίρεση όσους έχουν ως εγγύηση το κτίριο της εταιρείας) βρίσκονται ουσιαστικά «με την πλάτη στον τοίχο». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το εγχείρημα συνοδεύεται από σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και οι ότι οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την κατάσταση.

Επιπλέον, ακόμη και αν το εγχείρημα στεφθεί με πλήρη επιτυχία, οι ομολογιούχοι θα έχουν υποστεί ένα πολύ μεγάλο έμμεσο κούρεμα. Και αυτό, γιατί οι όποιες μετοχές αποκτήσουν από την όλη διαδικασία θα αξίζουν πολύ λιγότερο από το ποσό που τους οφείλει σήμερα η ΜLS. Και αυτό γιατί η MLS θα είναι τότε μια εταιρεία που ουσιαστικά θα κληθεί να κάνει μια νέα αρχή.

Related posts

Συνεργασία GRECA και DHL Express Ελλάδας στο online εμπόριο

banksnews

Interamerican: Τρόφιμα για τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα

banksnews

Εκτίναξη τζίρου και κερδών στο εννεάμηνο για την Epsilon Net

banksnews

Μεγάλου: Εχουμε ρευστότητα να στηρίξουμε την πράσινη ανάπτυξη

banksnews

Πρωταγωνιστής η Stoiximan στα βραβεία Greek Bookmakers Awards 2020

banksnews

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι για το μέλλον της Creta Farms

banksnews

Στηρίζει το «Χριστοδούλειο Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών» και τον «Ιππόκαμπο ΑμεΑ» η Nova

banksnews

Ερευνα: Σε καλύτερη θέση στην πανδημία οι ψηφιακά ώριμες μικρομεσαίες

banksnews

ΔΕΗ: Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών

banksnews